Supplementen

Stikstofoxide (NO) | Supplementen, werking & voordelen

Stikstofoxide is een natuurlijk voorkomende anorganische verbinding van stikstof en zuurstof. De chemische formule daarvoor is NO en mogelijk ben je deze stof al eens eerder tegengekomen. Misschien ben je zelfs al eens in de verleiding gekomen om het te proberen, nu het stofje mogelijk voordelen heeft voor onze trainingen en gezondheid. Voor diegenen die het niet kennen of er meer over willen weten, lees dan zeker verder.

In dit artikel wordt namelijk besproken wat stikstofoxide precies is en hoe het werkt. De voordelen van stikstofoxide worden besproken. Tot slot wordt stikstofoxide als supplement besproken.

Spring naar:

stikstofoxide

Hoe werkt stikstofoxide?

NO is een stof die, zoals reeds gezegd, op natuurlijke wijze geproduceerd wordt door het lichaam. Specifieke enzymen breken het aminozuur arginine waaruit stikstofoxide ontstaat. Verdere verbindingen kunnen vervolgens leiden tot stikstofdioxide oftewel NO2. Deze stoffen functioneren als belangrijke signaalmoleculen aan het vasculaire systeem (bloedsomloop). De stoffen veroorzaken een vasodilatatie of vaatverwijding wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde bloedstroom. Voor sporters – en vooral bodybuilders – kan een dergelijk effect zeer voordelig zijn.

Beste L-arginine supplementen | Voordelen, dosering & bijwerkingen

Supplementen

Beste L-arginine supplementen | Voordelen, dosering & bijwerkingen

2021-09-30 15:30:51van Claire Muszalski

De voordelen van stikstofoxide

Stikstofoxide kan de bloedstroom verbeteren

Het vaatverwijdende effect van stikstofoxide kan voor sporters uiterst belangrijk zijn door de verhoogde bloedstroom. (1) Dit leidt tot een toename van de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof, wat betekent dat je langer kunt trainen. Dit geldt voor zowat alle sporten.

Tijdens het sporten stijgt de hoeveelheid bloed die het hart per tijdseenheid wegpompt. De bloedstroom wordt herverdeeld en stroomt voornamelijk naar de spiervezels. Hoe langer je traint, hoe zuurstofarmer de spieren raken. Bij afwezigheid van zuurstof begint het lichaam melkzuur te produceren wat uiteindelijk tot spiervermoeidheid zal leiden, tot die mate dat je niet meer kunt trainen.

Stikstofoxide kan spiervermoeidheid tegengaan

Stikstofoxide vermindert de hoeveelheid melkzuur die tijdens training geproduceerd wordt en verlengt de tijd tot spiervermoeidheid. Door de toediening van voedingsstoffen en zuurstof te verhogen, kan stikstofoxide de sportprestaties bevorderen door voor een toenemende kracht en uithoudingsvermogen te zorgen. Ook na training blijft het supplement nog actief waardoor spiergroei en je herstel gestimuleerd worden.

De pomp

Het kan dus iedere sporter helpen, maar waar bodybuilders ook erg fan van zijn, is de verbeterde ‘pump’ tijdens en na een training. Het verwijden van de bloedvaten zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer wat zorgt voor een gevoel van strakke, volle spieren. En wees nu eerlijk, wie wordt daar niet gelukkig en gemotiveerd van? Stikstofoxide kan zorgen voor een verhoogde pump en zal die tevens ook iets langer laten aanhouden. (2)

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski

Stikstofoxide supplementen

De belangrijkste ingrediënten van stikstofoxide supplementen zijn arginine en citrulline. Deze twee aminozuren zijn eigenlijk de voorlopers van stikstofoxide. Dit betekent dus dat het supplement niet reeds bestaat uit stikstofoxide, maar uit de twee voorgaande aminozuren die er pas in het lichaam voor zorgen dat de stikstofoxidenwaarden verhoogd worden.

Volgens onderzoek kunnen BCAA’s en glutamine samen met arginine de trainingsefficiëntie verbeteren door de zuurstofcapaciteiten in het bloed te vergroten. Op die manier zou de traintijd vóór spiervermoeidheid nog wat meer verlengd kunnen worden.

Citrulline is een ander aminozuur dat op efficiënte wijze de stikstofoxidenproductie kan herstellen omdat het een hogere absorptiegraad heeft in vergelijking met arginine. Het kan van bijzonder belang zijn als de beschikbaarheid van arginine binnen het lichaam eerder beperkt is.

Conclusie

Hopelijk begrijp je nu waarom stikstofoxide supplementen erg populair zijn bij sporters, en bodybuilders in het bijzonder. Ze bevorderen vasodilatatie en helpen het lichaam meer en sneller zuurstof en waardevolle voedingsstoffen aan spiercellen af te leveren om zo de sportprestaties te verbeteren. Krachtsporters houden er tevens van om het ‘pompeffect’ te voelen dat door NO-supplementen wordt gegeven. Stikstofoxide is zeker het proberen waard!

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is L-Carnitine? | L-Carnitine voordelen, dosering & wanneer te nemen

Supplementen

Wat is L-Carnitine? | L-Carnitine voordelen, dosering & wanneer te nemen

2022-01-12 17:00:33van Claire Muszalski

De beste supplementen voor rustdagen

Supplementen

De beste supplementen voor rustdagen

2022-01-10 12:00:30van Alice Pearson

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

Supplementen

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

2022-01-07 11:00:35van Claire Muszalski


  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18347667/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23580439/


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici