Supplementen

Klonterige pre-workout | Is het erg en hoe is het op te lossen?

Slecht geslapen maar een vroege gymsessie gepland? Pre-workout.

Wil je een PR behalen? Pre-workout.

Hoofd niet in het vandaag? Pre-workout.

Pre-workout is het antwoord op veel motivatie- en energiegerelateerde problemen. Maar als het een beetje klonterig is, is het dan nog steeds veilig om te gebruiken?

Wat is pre-workout?

De beproefde manier om pre-workout in te nemen, is door het als een drankje te mixen voordat je gaat trainen. Het helpt je aan energie en concentratie voor je sportschoolsessie. Het zit vaak boordevol zeer onderzochte ingrediënten die, wanneer ze samen worden gebruikt, je training naar een hoger niveau kunnen tillen.

Wat zijn de voordelen van pre-workout?

  • Verhoogde uithoudingsvermogen en capaciteit
  • Verhoogde concentratie en alertheid
  • Verminderde vermoeidheid en uitputting

Waarom is mijn pre-workout klonterig?

Je pre-workout kan dikkig zijn en lijkt behoorlijk klonterig. Maar wees niet bang. Je hoeft niet naar de klantenservice te gaan. Het is eigenlijk volkomen normaal.

Gemeenschappelijke pre-workout ingrediënten, waaronder L-Citrulline en glycerol, zijn zogenaamde hydroscopische ingrediënten. In gemakkelijk te begrijpen bewoordingen betekent dit in feite dat deze ingrediënten vocht uit de lucht halen en ervoor kunnen zorgen dat het pre-workoutpoeder in klontjes aan elkaar plakt.

De mate waarin je pre-workout klontjes aantreft, kan ook worden beïnvloed door de luchtvochtigheid in de fabriek waarin het is geproduceerd, of de luchtvochtigheid in het gebied waar je woont. Hoe meer vocht in de lucht, hoe meer klonten je pre-workout waarschijnlijk zal hebben.

Is het veilig om een klonterige pre workout te drinken?

Hoewel het misschien vreemd aanvoelt, kan een klonterige pre-workout worden verwacht – vooral als je je pre-workout in een vochtige omgeving achterlaat – ja, we hebben het over je bezwete sporttas. Maar als het product niet over de datum is, moet het veilig te gebruiken zijn.

Volg de instructies op het pre-workoutpakket over hoe je je pre-workout moet nemen en het komt goed.

En vergeet niet dat het niet de bedoeling is om pre-workouts ‘droog te scheppen’ (dry scooping) die speciaal zijn ontworpen om met water te worden gemengd.

 

Kan ik klonterige pre-workout nog gebruiken?

Hoewel het nog steeds veilig is om een pre-workout te gebruiken die klonterig is geworden, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen als je liever helemaal geen klontvorming wilt.

Laat ten eerste je pre-workout niet voor langere tijd in de auto liggen. Het vocht in de lucht van een auto dat koud wordt en vervolgens warm wordt en vice versa kan ervoor zorgen dat de pre-workout gaat klonteren.

Ten tweede, laat je pre-workout niet achter in een vochtige ruimte zoals je sporttas of aan de zijkant in je keuken. Om klonteren te voorkomen, kun je je pre-workout het beste op een koele, droge plaats bewaren.

Hoewel je deze maatregelen kunt nemen om klonteren te voorkomen, zal het moeilijk zijn om klonteren te voorkomen als je in een vochtige omgeving woont. Evenzo, als de fabriek waarin je pre-workout wordt vervaardigd vochtig is, is het waarschijnlijk ook klonterig.

Hoe fix je een klonterig pre-workoutpoeder?

Zoals eerder vermeld, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je pre-workout gaat klonteren. Maar deze gaan niet 100% werken. Dus als niets het klonteren van je pre-workout tegenhoudt, dan kun je het probleem gewoon oplossen terwijl je het gaat drinken.

Veel mensen kiezen ervoor om hun pre-workout in een blender te doen om er zeker van te zijn dat het lekker glad is – en dat is een goede manier om de klonten er zo uit te kloppen.

Als je het op de ouderwetse manier wilt doen, kun je ook een geweldige biceps-opwarming krijgen door je pre-workout krachtig te schudden totdat alle klontjes verdwenen zijn.

Als je pre-workout te klonterig is om een schepje te gebruiken, verwijder dan het schepje en doe het poeder in een blender (zonder water) om eventuele klontjes te verwijderen en voeg het dan weer toe aan het bad totdat je het nodig hebt.

Als je geen blender hebt en de klonten plet, kun je analoog gaan, een vork werkt ook best goed.

Als dat allemaal te veel gedoe is, hebben we een andere oplossing. Pre-workout gummies worden niet klonterig.

Kun je pre-workout in de vriezer bewaren om klonten te voorkomen?

TikTok zit vol met mensen die hun eigen oplossingen bieden voor wat hen helpt om klonters in hun pre-workout te voorkomen. En een van de meest voorkomende oplossingen is om je pre-workout in de vriezer te bewaren. Dit is logisch, de koude omgeving helpt om vochtophoping in het poeder te voorkomen.

De vriezer kan er echter voor zorgen dat veel van de ingrediënten van pre-workout veel sneller afbreken dan bij kamertemperatuur – wat betekent dat je niet dezelfde voordelen van je pre-workout krijgt als je het in de vriezer bewaart.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nu we duidelijk hebben gemaakt dat klonterige pre-workout niet ongewoon is en opgelost kan worden, is het tijd om een mooie, soepele pre-workout shake achterover te gooien, naar de sportschool te gaan en een paar goede resultaten te behalen.

*Artikel beoordeeld door Jamie Wright, hoofd voedingsdeskundige bij Balance.

Vind hier onze pre-workouts:Emily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.