Supplementen

De 10 Beste Supplementen voor Vegetariërs en Veganisten

De laatste jaren groeit het aantal vegetariërs snel en op dit moment is bijna 5% van de Belgen al vegetariër. Dat zijn bijna 1 miljoen Belgen. Als je je houdt aan de vegetarische levensstijl betekent dit dat je geen vlees en vis eet. Hierdoor is het echter wel mogelijk dat je een tekort opbouwt aan bepaalde voedingsstoffen of vitaminen en mineralen die zich in vlees of vis bevinden.

Door gebruik te maken van supplementen kun je een tekort voorkomen. Zo ondersteun je niet alleen je eigen lichaam, maar kan dit ook helpen bij de opbouw van spiermassa of het verliezen van vetmassa. Het is uiteraard mogelijk om bij een vegetarisch dieet alle voedingstoffen uit je dieet te halen. Voor veganisten is dit echter lastig, omdat bepaalde vitaminen, zoals B12 alleen maar in dierlijke producten voorkomen

In dit artikel worden de 10 beste supplementen voor vegetariërs en veganisten besproken. De supplementen zijn in willekeurige volgorde, en dus niet gerangschikt op basis van belangrijk naar minder belangrijk. Het eerste supplement is Ijzer.

Beste supplementen vegetariers en veganisten

10 beste supplementen voor vegetariërs & veganisten

1. IJzer

Je kunt ijzer vooral vinden in rund- en lamsvlees en in volkorenbrood. Ijzer komt ook voor in mosselen, bonen, lever, spinazie oesters en rozijnen. Doordat je als vegetariër en veganist echter geen vlees eet is het moeilijker om al je ijzer uit je dieet te halen. Door dagelijks bij je voeding een extra dosering ijzer in te nemen kun je ijzertekort gemakkelijk voorkomen.

2. Soja eiwit

Er is een verschil tussen vegetariërs en veganisten. Zo eten veganisten ook geen producten afkomstig van dieren. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan eiwitpoeders die in de bron afkomstig zijn van melk van koeien. Doordat vegetariërs en veganisten ook geen vlees eten kan het soms lastig zijn om aan hun eiwitbehoefte te komen. Een oplossing hiervoor is eiwit afkomstig uit soja. Soja Isolaat beschikt over ruim 27 gram eiwit per 30 gram en is een uitstekende eiwitbron. 

Lees hier meer over Soja-eiwit:

Wat is Soja? Is Soja-eiwit gezond? Bijwerkingen?

Voeding

Wat is Soja? Is Soja-eiwit gezond? Bijwerkingen?

2021-11-21 15:00:52van Grant Koch

3. Vitamine D3

Vitamine D3 is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Het is echter met name voor veganisten lastig om voldoende van deze vitamine uit het dieet te halen. Zo komt vitamine D3 veel voor in vis, eigeel, kaas en diverse zuivelproducten. Vegetariërs zullen dan ook minder moeite hebben om deze vitamine binnen te krijgen. Een tekort aan vitamine D3 kan zorgen voor mindere slaap, vermoeidheid en meer spierpijn. Zorg er dan ook, zeker als veganist, voor dat je voldoende vitamine D3 binnenkrijgt.

4. Vitamine B12

Als ondersteuning voor het zenuwstelsel is vitamine B12 onmisbaar. Ook het geheugen en het ruimtelijk inzicht zijn minder goed bij mensen die te weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Daarnaast is vitamine B12 van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. Een tekort aan vitamine B12 kan zich uiten zich in bloedarmoede, verwardheid en afwijkingen aan het zenuwstelsel en de slijmvliezen. Een goede oplossing om aan vitamine B12 te komen is door het gebruik van een vitamine B supplement.

Bekijk hier voedingsmiddelen die veel vitamine B12 bevatten:

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

Voeding

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

2022-01-17 18:00:20van Jamie Wright

5. Calcium

Calcium is een essentieel mineraal dat je lichaam nodig heeft voor tal van redenen. Zo draagt calcium bij aan een normale spierfunctie en neurotransmissie zoals tijdens het de contractie en het ontspanningsproces is dit vereist. Bovendien is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam wat cruciaal is voor de handhaving van normale botten en tanden. Doordat de belangrijkste bronnen van kaas en melk zijn is het voor veganisten extra lastig om aan voldoende calcium te komen.

6. Omega 3

Het gebruik van de visolie Omega 3 is van groot belang voor onze gezondheid.(1) Omega 3 zit vooral in vette vis zoals bijvoorbeeld zalm en hierdoor is het lastig voor vegetariërs en veganisten om aan Omega 3 te komen. Een alternatief voor Omega 3 zijn bijvoorbeeld walnoten of cashewnoten. Ook in lijnzaad en soja kan Omega 3 gevonden worden. Deze vorm van Omega 3 wordt wel minder makkelijk door het lichaam opgenomen, maar is wel een raadzaam alternatief voor Omega 3 afkomstig van vis.

Bekijk hier de beste omega 3 bronnen voor veganisten:

Omega 3-vetten voor veganisten | Beste 4 bronnen

Voeding

Omega 3-vetten voor veganisten | Beste 4 bronnen

2021-08-31 07:00:29van Claire Muszalski

7. Jodium

Jodium is een belangrijk voor een goede werking van de schildklier en hiermee dus ook voor je spijsvertering. Door een jodiumtekort kunnen symptomen ontstaan zoals energieverlies en gewichtstoename. Jodium bevindt zich naast in zuivel, voornamelijk in zeevruchten. Echter is jodium ook te vinden in zeewier, wat een product als spirulina erg geschikt maakt als bron voor jodium.

8. Multivitamine

Mensen die veel sporten hebben dagelijks de behoefte aan een goede dosis vitamine. Dit kun je halen uit voeding, maar om er zeker van te zijn dat je alle vitaminen binnenkrijgt is een multivitamine van belang. Door het volgen van een redelijk eenzijdig voedingsschema bestaat er de mogelijk dat er een tekort aan een bepaalde vitamine ontstaat. Doordat het voor vegetariërs en veganisten lastig is om hun vitaminen en mineralen uit andere voedingsmiddelen dan groenten te halen is het van extra belang om een multivitamine te gebruiken. Zij lopen namelijk een groter risico op een tekort aan bepaalde vitamines. 

Ontdek hier meer over de voor- en nadelen van een multivitamine:

Hoe je de beste multivitamine voor jou kiest

Supplementen

Hoe je de beste multivitamine voor jou kiest

2021-01-17 06:00:57van Claire Muszalski

9. Superfood blend

Een veganistische Superfood blend biedt je de juiste voedingswaarde zodat je klaar bent om je dag te beginnen. In de  Superfood blend zijn verschillende veganistische superfoods opgenomen die je helpen bij je trainingsdoel. Zo zit er in de blend naast wortel, tomaat en spinazie ook lijnzaad in als onderdeel van de totale blend. Dit maakt het een enorm gezonde blend die net dat extratje voor je gezondheid kan betekenen.

10. Vegan proteïne reep

Bij de meeste proteïne repen wordt er gebruik gemaakt van eiwit dat in de bron afkomstig is van een dierlijke bron. Echter zijn er voor veganisten ook eiwitrepen beschikbaar, waar de eiwitten afkomstig zijn van plantaardige bronnen. Voor zowel vegetariërs en vegetariërs bieden deze repen voldoende proteïne, met een volledig aminozuurprofiel. Dit komt omdat meerdere eiwitbronnen met elkaar zijn gecombineerd om een manier dat alle aminozuren in de reep te vinden zijn.

Bericht om mee naar huis te nemen

Als vegetariër of veganist moet je net dat beetje extra op je dieet letten. Bepaalde micronutriënten komen nou eenmaal meer voor in dierlijke producten, die door veganisten geheel vermeden dienen te worden. De supplementen in dit artikel kunnen deze tekort helpen aanvullen en voorkomen. Probeer echter de grootste basis te dekken met een gezond en gebalanceerd dieet.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Moet ik veganist worden? De voor- en nadelen van een plantaardig dieet

Voeding

Moet ik veganist worden? De voor- en nadelen van een plantaardig dieet

2022-01-30 20:00:58van Myprotein

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

Voeding

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

2021-11-01 12:30:50van Monica Green

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

Voeding

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

2021-12-30 07:00:46van Claire Muszalski


  1. Goel, A., Pothineni, N. V., Singhal, M., Paydak, H., Saldeen, T., & Mehta, J. L. (2018). Fish, Fish Oils and Cardioprotection: Promise or Fish Tale? International Journal of Molecular Sciences19(12). https://doi.org/10.3390/ijms19123703


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici