Supplementen

Het Nut van Vitamine D3 voor Veganisten en Vegetariërs

Vitamine D: naarmate de dagen korter en kouder worden zul je meer en meer horen over het belang om er je dagelijkse dosis van binnen te krijgen. Maar hoeveel weet jij over vitamine D en wat het doet om jou zo gezond mogelijk te laten functioneren? Je lichaam haalt vele voordelen uit vitamine D, zoals je botten, tanden en spieren gezond houden. Daarnaast heeft het een gunstige uitwerking op je kracht.

Vitamine D komt echter vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen. Als vegetariër of veganist is het daarom lastiger om voldoende vitamine D binnen te krijgen. In dit artikel bekijken we daarom of natuurlijke vitamine D bronnen voldoende zijn en welke rol supplementen spelen. Tevens wordt bekeken wat de symptomen van een vitamine D tekort zijn en wordt een verband gelegd tussen slaap, pijn en vitamine D.

Spring naar:

Meer weten over het belang van vitamines in het algemeen? Check de onderstaande video met onze voedingsdeskundige Ellen:

Zijn natuurlijke vitamine D bronnen voldoende?

Een gezond en gebalanceerd dieet is altijd de eerste halte als je ervan verzekerd wilt zijn dat je lichaam alle essentiële vitaminen binnenkrijgt. Voor veganisten kan het wat lastiger zijn om aan alle voedingsstoffen te komen die je lichaam nodig heeft, omdat veel belangrijke voedingstoffen in dierlijke producten te vinden zijn. Maar niet alle.

Goede natuurlijke bronnen van vitamine D zijn onder anderen:

  • Vis
  • Sinaasappelsap
  • Bepaalde zuivelproducten
  • Ontbijtgranen
  • Kaas
  • Eigeel
  • Levertraan
  • Paddenstoelen
  • Sommige plantaardige melkvervangers

Waarom zijn supplementen van belang?

Vitamine D krijg je niet alleen via voedsel binnen, het is ook gratis verkrijgbaar via de zon. Een groot deel van je dagelijkse dosis komt zelfs van de zon. Als je dit in de ‘zonnige’ Nederlandse koudere maanden leest heb je dan waarschijnlijk ook wel een idee waarom het een goed idee is om je dagelijkse inname een duwtje in de rug te geven om een tekort te voorkomen.

Dit geldt dubbel voor veganisten.

Een gebalanceerd dieet en voedingsmiddelen van goede kwaliteit zijn essentieel voor je algehele gezondheid en voor herstel na trainingen. Je lichaam verbruikt tijdens het trainen de energievoorraden die zijn verkregen uit de inname van eiwitten en koolhydraten en werkt hard om je inname van vitaminen te verwerken.

Iedereen heeft een dagelijkse inname van 10 microgram vitamine D nodig om zijn of haar botten en spiergezondheid te beschermen. Ouderen (70+) hebben zelfs baat bij 20 microgram per dag.(1)

Vitamine D | Wat is het? Voordelen, bronnen en de symptomen bij een tekort

Voeding

Vitamine D | Wat is het? Voordelen, bronnen en de symptomen bij een tekort

2022-01-13 09:00:09van Claire Muszalski

Tekenen van een vitamine D tekort

Mocht je onzeker zijn of je voldoende vitamine D binnenkrijgt, dan zijn hier een aantal tekenen dat je misschien wat meer vitamine D nodig hebt:

Verandering in de gemoedstoestand

Naar aanleiding van een nieuwe studie is een vitamine D tekort geassocieerd met toenemende symptomen van somberheid. Vitamine D is geassocieerd met dopamine niveaus (een chemische stof die in verband staat met je humeur) in de hersenen en gezondheidsvoordelen voor de botten, spieren en het hart.

Moeheid

Natuurlijk zul je na een training moe zijn, maar als je ook een overdadig gevoel van vermoeidheid ervaart als je niet hebt getraind, zou je een tekort aan vitamine D kunnen hebben.

Pijn aan de botten

Vitamine D draagt bij aan het versterken van de botten en een tekort aan vitamine D verergert de symptomen van botontkalking.

Infecties

Aangezien vitamine D een positieve bijdrage levert aan het immuunsysteem, kan een tekort de reden zijn dat je extra vatbaar bent voor de virussen die rondgaan op je werk.

Spierpijn

Dit gaat niet alleen om wanneer je hebt gesport; als je subtiele tot extreme pijn in je spieren ervaart, zou dit kunnen komen door een vitamine D tekort en niet (slechts) door het sporten.

Zweten

Als je lichaamstemperatuur normaal is en je zweet of gloeit terwijl je een constante mate van activiteit onderhoudt, is een vitamine D tekort mogelijk.

vitamine d veganisten

Vitamine D, pijn & slaap

Nieuw onderzoek heeft de relatie tussen vitamine D, slaap en pijn vastgesteld. De studie, gepubliceerd in het Journal of Endocrinology, is uitgevoerd door onderzoekers van het Department of Psychobiology an de Federal University of São Paulo in Brazilië. Bewijs suggereert dat vitamine D een rol speelt in biologische prosessen waaronder sensorische signalen en slaap regulatie. Het onderzoek concludeerde ook dat vitamine D een grote rol speelt in de botstofwisseling.

Hoewel pijn is verbonden aan onderbroken slaap, is het nog niet met zekerheid vastgesteld of en hoe vitamine D pijn beïnvloed. Twee manieren waarop vitamine D supplementen potentieel invloed uit kunnen oefenen op je gevoeligheid voor pijn, is door je slaap te beïnvloeden en door zijn rol bij het tegengaan van ontstekingen. Bij het tegengaan van ontstekingen stimuleert vitamine D het ontstekingsremmend proces dat wordt uitgevoerd door je immuuncellen. Dit verlaagt je gevoeligheid voor pijn, wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Aangezien het lastig is voor mensen om aan de dagelijks aanbevolen dosis van 10 microgram vitamine D per dag te voldoen enkel doormiddel van de voeding, is het het overwegen waard om in de herfst en de winter dagelijks een supplement te nemen dat 10 microgram vitamine D bevat.

Bericht om mee naar huis te nemen

Vitamine D is van groot belang voor onze gezondheid. Het komt echter met name voor in dierlijke voedingsmiddelen (en van de zon). Dus veganisten, als je bezorgt bent over de vraag of je voldoende vitamine D binnenkrijgt, of als je lijdt aan een of meerdere van bovenstaande symptomen ondanks een anderzijds gezond dieet, dan kun je jezelf er met behulp van een Veganistisch Vitamine D3 supplement van verzekeren dat je voldoende binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren en effectief te kunnen trainen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is Kalium? | Symptomen van een tekort | 8 voedingsmiddelen met veel kalium

Voeding

Wat is Kalium? | Symptomen van een tekort | 8 voedingsmiddelen met veel kalium

2022-01-12 09:30:06van Jennifer Blow

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

Voeding

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

2022-01-09 13:00:22van Alice Pearson

Wat zijn Bewerkte Producten? | Voordelen & Nadelen

Voeding

Wat zijn Bewerkte Producten? | Voordelen & Nadelen

2022-01-05 08:00:55van Alice Pearson


  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx)


Casey Walker

Casey Walker

Experienced Sports Nutrition Technologist

Ervaren sportvoeding technoloog Casey Walker is een ervaren ontwikkelaar van nieuwe producten voor sportvoeding. Hij heeft een Bachelor of Science in sport- en bewegingswetenschappen en een Master of Science in sportwetenschappen en fysiologie. Het onderzoeksdomein van Casey ligt in de effecten van voedingsnutriënten op de sprintprestaties en door inspanning geïnduceerde spierschade. Hij heeft ook gewerkt als sportwetenschapper voor een medaillewinnaar paralympische baanwielrenner, met als doel zich te kwalificeren voor de Paralympics van Rio 2016. Lees hier meer over Casey's ervaring. In zijn vrije tijd is Casey een enthousiaste middellangeafstandsracer met belangstelling voor de triatlon. Hij is altijd op zoek naar de nieuwste supplementen om zijn half marathon-tijd en herstel te verbeteren.