Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is vitamine K: voordelen, bijwerkingen en meer

Wat is vitamine K: voordelen, bijwerkingen en meer
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij de bloedstolling, de gezondheid van de botten en de gezondheid van het hart. In deze blogpost onderzoeken we de voordelen, bijwerkingen en bronnen van vitamine K om je te helpen het belang ervan voor het behoud van de algehele gezondheid te begrijpen.

In dit artikel vind je:

 • Wat is vitamine K?
 • Voordelen van vitamine K
 • Hoeveel vitamine K hebben we nodig?
 • Vitamine K bijwerkingen
 • Hoe vitamine K-supplementen te nemen
 • Vitamine K-voedselbronnen
 • Praat met je huisarts
 • Bericht om mee naar huis te nemen
 • Veelgestelde vragen

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een groep essentiële, in vet oplosbare vitamines die essentieel zijn voor een goede bloedstolling en botgezondheid. Het is ook belangrijk voor de cardiovasculaire functie.

De twee belangrijkste vormen van vitamine K zijn K1 (phylloquinon) en K2 (menachinon). K1 wordt aangetroffen in plantaardig voedsel zoals bladgroenten, terwijl K2 wordt geproduceerd door bacteriën in de darm en ook wordt aangetroffen in dierlijke producten.

Voordelen van vitamine K

Vitamine K, als een essentiële voedingsstof, biedt verschillende vitale voordelen voor het menselijk lichaam. Onderzoek naar vitamine K suggereert een aantal gezondheidsfuncties. Dit zijn de belangrijkste voordelen van vitamine K:

Normale bloedstolling

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Het activeert eiwitten die het bloed helpen stollen, waardoor overmatig bloeden na een blessure wordt voorkomen. Vitamine K-tekort kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingsstoornissen, zoals blauwe plekken en bloedend tandvlees (1)

Gezonde botten

Vitamine K is ook belangrijk voor de gezondheid van de botten. Het activeert eiwitten die helpen botten te mineraliseren, waardoor ze sterker worden en minder snel breken. Studies hebben aangetoond dat mensen met een hogere inname van vitamine K een lager risico op fracturen hebben (2).

Een gezond cardiovasculair systeem

Vitamine K kan ook een rol spelen bij de cardiovasculaire gezondheid. Het is aangetoond dat het de opbouw van calcium in de slagaders vermindert, wat kan leiden tot hartaandoeningen. Een studie wees uit dat mensen met een hogere inname van vitamine K2 een lager risico op coronaire hartziekten hadden (3).

Verbeterde cognitieve gezondheid

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K ook een rol kan spelen bij de gezondheid van de hersenen. Een studie toonde aan dat mensen met een hogere inname van vitamine K een beter verbaal episodisch geheugen hadden, wat het vermogen is om specifieke gebeurtenissen of ervaringen te onthouden (4).

Energie productie

Vitamine K helpt ook de energieproductie in de mitochondriën van cellen te vergemakkelijken door de ATP-productie te verhogen. Een onderzoek vond een toename van het hartminuutvolume van 12% tijdens inspanning, na suppletie met vitamine K2 (5).

Hoeveel vitamine K hebben we nodig?

De hoeveelheid vitamine K die een persoon nodig heeft, varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht. De meeste mensen kunnen alleen via de voeding voldoende vitamine K binnenkrijgen.

Bij zuigelingen tussen 0 en 6 maanden wordt 2 µg per dag aanbevolen. Dit neemt toe tot 2,5 µg per dag tussen de leeftijd van 7 en 12 maanden. Voor kinderen neemt de behoefte sterk toe tot 30 µg per dag tussen de leeftijd van 1 en 3 jaar. Tussen 4 en 8 jaar wordt 55 µg aanbevolen, oplopend tot 60 µg voor kinderen van 9-13 jaar.

In de adolescentie, tussen 14 en 18 jaar, hebben meisjes 75 µg per dag nodig en jongens 90 µg. Na de leeftijd van 19 jaar stijgt de behoefte tot 90 µg per dag voor vrouwen en 120 µg per dag voor mannen. De vitamine K-dosering verandert niet voor mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Vitamine K bijwerkingen

Suppletie met vitamine K kan helpen ervoor te zorgen dat je voldoende niveaus van deze voedingsstof in het lichaam behoudt. Het kan helpen het risico op voedingstekorten en de symptomen van een tekort die kunnen optreden te verminderen.

Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen bij het nemen van vitamine K-supplementen:

Interacties met bloedverdunnende medicijnen

Vitamine K kan de effectiviteit van bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine verstoren. Als je deze medicijnen gebruikt, dien je je huisarts te raadplegen voordat je vitamine K-supplementen inneemt.

Diarree

Hoge doses vitamine K kunnen maagklachten en symptomen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.

Misselijkheid en overgeven

Maagirritatie als gevolg van vitamine K-toxiciteit kan ook leiden tot gevoelens van misselijkheid en braken.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor vitamine K-supplementen, die symptomen kunnen veroorzaken zoals huiduitslag, jeuk en ademhalingsmoeilijkheden.

Interferentie met andere medicijnen

Vitamine K-supplementen kunnen de opname en effectiviteit van bepaalde medicijnen verstoren, waaronder antibiotica en medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen.

Hoe vitamine K-supplementen te nemen

Voor volwassen vrouwen wordt 90 µg vitamine D aanbevolen. Bij mannen loopt dit op tot 120 µg per dag. Aangezien vitamine K een in vet oplosbare vitamine is, is het het beste om vitamine K-bevattend voedsel te eten, of om je vitamine K-supplement in te nemen met een bron van vet. Dit helpt de absorptie te verbeteren. Sommige bronnen van gezond vet om te proberen zijn extra vierge olijfolie, avocado, noten en zaden.

Antibiotica kunnen de opname van vitamine K belemmeren, dus personen die langdurig antibiotica gebruiken, lopen mogelijk een verhoogd risico op een tekort. Suppletie kan dit risico verminderen. Het wordt echter aanbevolen om medisch advies in te winnen alvorens vitamine K aan te vullen.

Vitamine K-voedselbronnen

Vitamine K1 komt over het algemeen voor in plantaardig voedsel, terwijl vitamine K2 vaker voorkomt in dierlijk voedsel. Het wordt ook geproduceerd in de darm.

Enkele goede bronnen van vitamine K zijn:

 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • spruitjes
 • Kool
 • Sla
 • Koolzaadolie
 • Natto (gefermenteerde sojabonen)
 • Eidooiers
 • Kaas

Praat met je huisarts

Myvitamins maakt in dit artikel geen medische claims. Als je vitamine K-suppletie overweegt, of je maakt je zorgen over je inname, overleg dan met je huisarts.

Bericht om mee naar huis te nemen

Vitamine K is een essentiële, in vet oplosbare vitamine, bekend om zijn functies bij de bloedstolling, het behoud van gezonde botten en het ondersteunen van het cardiovasculaire systeem. De meeste mensen kunnen alleen via de voeding voldoende vitamine K binnenkrijgen, maar suppletie kan het risico op voedingstekorten verminderen. Om het risico op bijwerkingen te verminderen en veilige suppletie te garanderen, is het raadzaam om met je huisarts te praten voordat je een vitamine K-supplement in je gezondheidsroutine implementeert.

Veelgestelde vragen

Wat doet vitamine K?

Vitamine K is een essentiële vitamine en is betrokken bij kritieke processen in het lichaam, zoals bloedstolling, cardiovasculaire gezondheid en botgezondheid.

Wat zijn de voordelen van vitamine K?

De belangrijkste voordelen van vitamine K zijn het bijdragen aan een normale bloedstolling en het behoud van normale, gezonde botten. Het helpt ook bij het bevorderen van een gezond cardiovasculair systeem, en sommige onderzoeken suggereren dat het de cognitieve functie kan ondersteunen. Het is ook betrokken bij de productie van energie.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel vitamine K?

De beste bronnen van vitamine K1 zijn bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Natto (gefermenteerde sojabonen) levert ook vitamine K2, net als dierlijke producten zoals eigeel en kaas.

 1. Vitamine K draagt bij tot een normale bloedstolling.
 2. Vitamine K draagt bij tot de instandhouding van normale botten.
 3. Menaquinonen (vitamine K) helpen het hart en de bloedvaten gezond te houden.
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436180/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28646812/
Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein