Voeding

Wat zijn Bewerkte Producten? | Voordelen & Nadelen

Voedingsmiddelen zijn bewerkt als het één of meerdere bewerkingen heeft ondergaan. Het product is van zijn natuurlijke staat veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, inblikken, koelen, uitdrogen, koken, vrij maken van ziektekiemen etc. Nu wordt met bewerkt voedsel meestal niet een gekookte aardappel bedoelt, maar voedsel dat verpakt is in zakjes, blikjes en doosjes. Dit is voeding dat dusdanig bewerkt is, dat het niet meer het ‘natuurlijke’ product is. Daarnaast zit in bewerkte producten vaak veel kleur-, geur- en smaakstoffen. In dit artikel wordt besproken hoe je bewerkte voedingsmiddelen kunt herkennen. Daarnaast wordt ingegaan op de voor- en nadelen van bewerkte producten.

Spring naar:

Bewerkte voedingsmiddelen

Wat zijn bewerkte voedingsmiddelen?

Bewerkte producten herken je vaak aan een ellenlange ingrediëntenlijst met allemaal termen die je nauwelijks uit kan spreken (kijk maar eens op de achterkant van je pot Duo Penotti, maar ook supermarktbrood heeft soms al een lange ingrediëntenlijst). Regel is dat hoe meer ingrediënten een product heeft, des te meer het bewerkt is. Als een product natuurlijk en onbewerkt is, dan is het product vaak hét ingrediënt en is het onbewerkt. Als er meer dan drie ingrediënten op de verpakking staan die je niet kent, kun je ervan uitgaan dat het voedingsmiddel bewerkt is. Een product heeft dan weinig meer over van zijn natuurlijke vorm.

Producten worden om veel redenen bewerkt, bijvoorbeeld om de geur, kleur, smaak, vorm en/of houdbaarheid te verbeteren. Deze bewerkingen hebben zijn voor- en nadelen. Het pasteuriseren van melk heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het langer houdbaar is, echter is een nadeel dat het voedingswaarde verliest. Bewerkte producten kunnen bepaalde voordelen met zich meebrengen.

Voordelen

Bewerkt eten heeft zo zijn voordelen. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt aan voedingsmiddelen, omdat je dit kan aflezen aan het etiket. Ondanks dat er vaak veel suiker en verzadigde vetten in bewerkte producten zitten, weet je wel beter waar je aan toe bent dan bij onbewerkte producten, waarvan de voedingswaarde veelal onduidelijk is.

Bewerkte producten blijven langer goed, ook zullen bepaalde bewerkingen ervoor zorgen dat het beter smaakt. Producten als kaas, kwark en yoghurt zijn ook bewerkt. Je kunt geen kaas of yoghurt uit de natuur halen. Het zijn bewerkte producten, echter betekent dit niet dat ze ongezond zijn.

Bewerkte voedingsmiddelen kunnen extra worden bewerkt om het product gezonder te maken. Denk maar aan de teksten minder zout, minder suiker of minder vet. Ook kunnen bepaalde vitamines en mineralen zijn toegevoegd. Vaak is het wel zo dat wanneer een product 0% suiker bevat er zoetstoffen aan worden toegevoegd. Sommige mensen zijn gevoelig voor deze stoffen (E-nummers), echter deze stoffen zijn allemaal getest en de bewerkte producten bevatten vaak maar een kleine dosering zodat het geheel veilig is. Mits je elke dag 6 liter Cola light drinkt, is er niets mis met een light variant (alles met mate).

Samenvatting: bewerkte voedingsmiddelen blijven langer goed. Daarnaast kunnen ze ‘ten goede’ zijn bewerkt door de toevoeging of vermindering van bepaalde stoffen/ ingrediënten.

Nadelen

Bewerkt vlees is vlees dat langer houdbaar wordt gemaakt door het te roken, te zouten, te drogen of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Kijk maar eens op de verpakking van vleeswaren. Op een pakje kipfilet staan al snel 14 (!) ingrediënten… Laten we het al helemaal niet hebben over rook- of knakworsten… Wanneer vlees langer houdbaar wordt gemaakt door middel van bovengenoemde processen kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

Daarnaast zitten er nog andere nadelen aan bewerkt eten. Zo is de hoeveel suiker vaak hoger, waardoor bewerkt eten eerder verslavend wordt. De suikers zijn veelal bewerkte koolhydraten. Over het algemeen bevatten bewerkte voedingsmiddelen daarom minder voedingstoffen en zijn ze daarom minder voedzaam en gezond voor ons. Doordat bewerkte producten verslavend zijn is de kans groot dat we er teveel van gaan eten.

Samenvatting: naast dat de bewerking an sich voor schadelijke stoffen kan zorgen, is bewerkte voeding niet erg voedzaam en erg verslavend.

Conclusie

Zo puur mogelijk eten, dus zo min mogelijk bewerkt, is gezonder voor je op de lange termijn dan bewerkte producten eten. Er zit wel een verschil tussen de bewerkte producten. Zo kan je onderscheid maken tussen bewerkte producten (zoals kaas, yoghurt en kwark) en ultra processed foods, zoals chips, snoep, koekjes, kant-en-klaarmaaltijden etc. Kies voor producten met geen of een ingrediëntenlijst van max. 5 ingrediënten en dan zit je goed!

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

10 Gezonde Vervangingen voor Ongezonde Ingrediënten

Recepten

10 Gezonde Vervangingen voor Ongezonde Ingrediënten

2021-12-28 11:00:19van Alice Pearson

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

Voeding

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

2022-08-30 09:00:46van Claire Muszalski

9 voedingsmiddelen met veel leucine

Voeding

9 voedingsmiddelen met veel leucine

2021-12-11 07:00:30van Liam AgnewAlice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici