Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Kun je niet stoppen met gapen? Hier zijn de beste vitamines voor vermoeidheid

Kun je niet stoppen met gapen? Hier zijn de beste vitamines voor vermoeidheid
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein
Door: Katie Lambert.

Als je 's ochtends moeite hebt om wakker te worden of je energieniveau's middags laag zijn: je bent niet de enige. Maar waarom moeten we moe zijn? Er zijn veel factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken, waarbij onze inname van vitamines en mineralen een belangrijke is. Dit zijn onze topvitaminen voor vermoeidheid.

Waarom voelen we ons moe?

Lage energie en algemene slaperigheid kunnen een waarschuwing zijn dat het lichaam niet optimaal te werk gaat. Hier zijn belangrijke vitamines om je wakker te houden:

Vitamine b12

Vitamine B12 is de essentiële voor de ontwikkeling en een gezond lichaam. Deze voedingsstof speelt ook een vitale rol in het energiemetabolisme. Wanneer we vitamine B12 in onze voeding opnemen, metaboliseert het koolhydraten en vetten en zet ze om in energie.

Vitamine B12 wordt het meest aangetroffen in dierlijke producten, waaronder melk, eieren en gevogelte. Zonder genoeg kunnen we last krijgen van extreme vermoeidheid, bleke huid en hartkloppingen.

Vitamine D

Vitamine D, ook wel bekend als 'de zonnevitamine', wordt op natuurlijke wijze door het lichaam gecreëerd uit zonlicht. In de wintermaanden, de donkere dagen dat onze niveaus van deze voedingsstof kunnen dalen, wordt aanbevolen om vitamine D te slikken.(1)

Symptomen van een laag vitamine D-gehalte zijn vermoeidheid, spierkrampen en botpijn. Deze vitamines kunnen worden verkregen uit supplementen. Supplementen kunnen dan ook een eerste optie zijn voor die hun niveaus proberen te verhogen.

IJzer

IJzer is een essentieel mineraal dat nodig is om hemoglobine te maken. Dit wordt aangetroffen in de rode uitvoering die zuurstof vervoeren.

Een van de meest geavanceerde eigenschappen van ijzertekort is vermoeidheid. Je kunt je inname verhogen door ijzerrijk voedsel te eten, waaronder lever, bonen of rood vlees. Je kunt ook een dagelijks supplement proberen.

Magnesium

Volgens The Sleep Foundation draagt ​​magnesium bij aan ontspanning en stressvermindering, die beide van invloed zijn op de slaap. Een recente studie toonde aan dat suppletie van 500 mg magnesium gedurende 8 weken de slapeloosheidssymptomen van deelnemers aanzienlijk verbeterde. 2

Het belangrijkste symptoom van een laag magnesiumgehalte is vermoeidheid. Dit gaat vaak gepaard met zwakte en verlies van eetlust. Magnesium is te vinden in volle en bladgroenten. Supplementen zijn ook een goede optie om je inname te verhogen.

Hoe kan ik vermoeidheid verminderen?

Hoewel het veranderen van je dieet enorme voordelen kan hebben voor vermoeidheid, hebbende andere keuzes ook een impact. Hier zijn onze beste tips om je energieniveau op peil te houden:

Focus op slaap

Zonder voldoende slaap is het voor ons bijna onmogelijk om de hele dag wakker te zijn. De Sleep Foundation beveelt aan om een ​​korte, eenvoudige routine voor het slapengaan te volgen die je helpt om tot rust te komen. De stappen zullen voor iedereen verschillen, maar kunnen, bijvoorbeeld schermtijd minderen of een warme douche zijn.(2)

Minder cafeïne

Terwijl je ochtendkoffie je misschien een snelle uitbarsting van energie geeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je later slechter gaat voelen.

Cafeïne werkt door zich te binden aan adenosinereceptoren in de hersenen. Dit houdt in dat zodra de cafeïne is uitgewerkt, een opeenhoping van adenosine de hersenen bereikt en je moe maakt.

Als je echt koffie nodig hebt, probeer het dan voor de lunch, want cafeïne kan tot 10 uur in je systeem blijven.

Bewegingsvermeerdering

Als je merkt dat je energieniveau in de middagpauze dalen, probeer dan wat beweging tijdens de lunch. Studies tonen aan dat beweging kan helpen om endorfines te stimuleren en dagelijkse vermoeidheid te verminderen.(3)

Praat met je huisarts

Langdurige, vermoeidheid kan een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Als je je zorgen maakt over je energieniveau, raden we je aan om met een medische professional te praten.

Bericht om mee naar huis te nemen

Regelmatige perioden van vermoeidheid van weinig energie kunnen ervoor zorgen dat we niet op ons best voelen. Als je vaak merkt dat je tegen vermoeidheid vecht, kan het helpen om belangrijke vitamines te suppleren. Voor mensen met een druk schema kunnen supplementen een handige manier zijn om dit te doen.

Op zoek naar meer manieren om je energie te verhogen?

BEKIJK DIT ARTIKEL:

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein