Supplementen

Wat is Spirulina? Gezondheidsvoordelen en bijwerkingen

Had je ooit kunnen denken dat een plantaardig supplement een hoger eiwitgehalte zou kunnen hebben dan vlees of eieren? En zou je eraan denken om algen te eten om het ijzer en calcium in je dieet te stimuleren? Als je nog nooit van spirulina hebt gehoord, zal dit artikel je helpen te begrijpen waarom het al zoveel jaren wordt gebruikt – en wat de potentiële gezondheidsvoordelen van spirulina zijn. Verder wordt in dit artikel ingegaan op hoe je spirulina en het beste kunt gebruiken, of het veilig is en of er bijwerkingen zijn.

Spring naar:

spirulina

Wat is Spirulina?

Spirulina is een soort blauwgroene algen die al 3,5 miljard jaar op aarde is. Het is een veelgebruikt voedingssupplement dat dateert uit de Azteken-beschaving.(1) Het is zeer voedzaam voedsel en rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Hierdoor zijn er vele potentiële voordelen voor onze gezondheid. Spirulina werd voor het eerst wereldwijd écht bekend nadat het door NASA werd gebruikt voor astronauten op ruimtemissies.

Samenvatting: spirulina is enorm voedzaam en rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen.

De voordelen van spirulina

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar spirulina en de vele voordelen ervan. Op basis van het hoge gehalte aan eiwitten, vitamines en mineralen is aangetoond dat het voordelen heeft op de volgende gebieden:

 • Energie
 • Ontstekingsremmende reacties
 • Antioxidant

Energie

Onze cellen hebben energie nodig. De koolhydraten in spirulina worden gemakkelijk opgenomen (net als eiwitten) en helpen je cellen om de energie te krijgen die ze nodig hebben.(1) Daarnaast verhoogt het ook het niveau van gezonde bacteriën in de darmen, die op hun beurt meer vitamine B6 creëren en energie stimuleren. De hoge niveaus van B-vitamines en ijzer kunnen een groot verschil maken voor mensen die leiden aan zwakte en vermoeidheid als gevolg van bloedarmoede.

Ontstekingsremmende reacties

Van Spirulina is aangetoond dat het de afgifte van histamine door ons immuunsysteem voorkomt, wat de reactie is die allergieën veroorzaakt (met name nasale allergieën). Dit gebeurt wanneer mensen een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen.

Spirulina bevat veel gamma-linoleenzuur, een essentieel vetzuur dat ontstekingsremmende eigenschappen vertoont, vooral in combinatie met bronnen van omega-3-vetten.

Ontdek hier meer over omega 3:

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Supplementen

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

2021-12-08 16:00:58van Grant Koch

Antioxidant

Oxidatie is een proces dat schade aan onze cellen veroorzaakt. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor ziekten en (snellere) veroudering. Zowel het hoge gehalte aan chlorofyl als phycocyanine, gevonden in spirulina en wat het zijn groene kleur geeft, zijn bewezen zeer sterke antioxidanten te zijn.(1) Er zijn ook claims dat spirulina ziekten en virussen zou kunnen voorkomen, maar er moet hier nog meer onderzoek worden gedaan.(2) De antioxiderende kracht van spirulina maakt het ook populair in schoonheidsproducten.

Samenvatting: dankzij zijn voedingsprofiel draagt ​​spirulina bij aan verhoogde energieniveaus, kan het ontstekingsremmend werken en immuunreacties helpen en is het een sterk antioxidant dat onze cellen helpt beschermen.

Mogelijke bijwerkingen van spirulina

Spirulina-poeder kan een lichte plantensmaak hebben, waardoor sommigen ervoor kiezen om het in pilvorm te nemen. Microalgen zoals spirulina worden al tientallen jaren gebruikt met beperkte of geen bijwerkingen.(1) De USDA (U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE) heeft spirulina de aanduiding ‘GRAS’ gegeven (generally regarded as safe). Het kan interageren met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt, of meer van een bepaalde vitamine of mineraal toevoegen die je nodig hebt (op basis van je dieet en andere supplementen). Het is het beste om met je huisarts te praten voordat je aan een nieuwe supplementroutine begint.

Samenvatting: Spirulina wordt beschouwd als veilig om te consumeren en is door de USDA als zodanig aangemerkt. We zouden altijd adviseren om je huis​​arts te raadplegen voordat je spirulina toevoegt aan je dieet.

Voedingstoffen in spirulina

Een eetlepel (ongeveer 7 g) van spirulina bevat 4 g eiwit. Dit is een zeer hoge verhouding, vooral voor plantaardig voedsel, waardoor het extra nuttig is voor zowel veganisten als vleeseters.(1) Dit eiwitgehalte maakt het eiwitpercentage (per gram) hoger dan vlees, melk, eieren, soja of granen.(2) Het aminozuurprofiel, dat rijk is aan valine, leucine en isoleucine, maakt het superieur aan alle andere plantaardige eiwitten, inclusief bonen.

Andere belangrijke voedingsstoffen die Spirulina bevat:

 • Vezels
 • Beta-caroteen
 • B Vitaminen: zijn cruciaal voor energie
 • IJzer: 100 g spirulina bevat meer dan 150% van de dagelijkse behoefte aan ijzer
 • Calcium: versterkt botten en tanden
 • Essentiële vetzuren: hart-gezonde vetzuren, die we uit voedsel moeten halen. Spirulina is de bekendste bron van gamma-linoleenzuur, na moedermelk.

Deze vitamines en mineralen spelen een rol bij vele basisfuncties, evenals bij antioxiderende reacties, immuunregeling en het voorkomen van ontstekingen.

Samenvatting: Spirulina bevat mineralen, vitamines en essentiële vetzuren, naast vele andere voedingsstoffen, die bijdragen aan sterke botten en tanden, energie en een boost aan het immuunsysteem geven.

Hoe gebruik je Spirulina?

Spirulina wordt meestal verkocht in een niet-gearomatiseerde poedervorm en kan gemakkelijk worden gemixed met water, smoothies of andere vloeistoffen. Het heeft een felgroene kleur vanwege het hoge chlorofyl- en phycocyaninegehalte. Bovendien kan het een extra boost van eiwitten toevoegen aan een shake na de training, naast het krachtige vitamine- en mineralengehalte.

Het kan op elk moment van de dag worden ingenomen om de voordelen ervan te benutten. De meest bestudeerde dosering varieert van 3 tot 10 gram per dag en het gebruik van maximaal 30 gram per dag vertoonde geen negatieve bijwerkingen.(2)

Bericht om mee naar huis te nemen

Spirulina is een krachtig, natuurlijk voorkomend plantaardig supplement. Het kan je een boost van eiwitten geven, net zoals extra vitamines en mineralen waar veel mensen van kunnen profiteren. Hoewel het al vele jaren als een veilig voedingssupplement wordt beschouwd, blijven de potentiële voordelen groeien naarmate wetenschappers meer leren over de kracht ervan. Spirulina kan je dieet nét dat extra beetje verrijken. De basis van een gezond dieet blijft echter gezonde voeding. Zie spirulina dan ook als een extra zetje in de goede richting.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

9 voedingsmiddelen met veel leucine

Voeding

9 voedingsmiddelen met veel leucine

2021-12-11 07:00:30van Liam Agnew

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

Voeding

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

2021-12-09 09:45:45van Alice Pearson


 1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
 2. Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society78(3), 78-3.
 3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology90(8), 1817-1840.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.