Voeding

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

Visceraal vet, het vet rondom de romp, is vet dat zich als bescherming tussen de organen en in de buik bevindt. Dit vet is moeilijk te zien vanaf de buitenkant, maar met een MRI scan kun je goed zien dat er vervetting van binnen plaatsvindt. Ook slanke mensen kunnen van binnen vervetten, ongeveer 40% van de slanke mensen zijn van “binnen’’ te dik. In dit artikel wordt ingegaan op wat visceraal vet precies is. Daarnaast wordt besproken of visceraal vet gevaarlijk is en hoe je het kunt meten. Tot slot worden enkele tips gegeven voor het verbranden van visceraal vet.

Spring naar:

visceraal vet

Wat is visceraal vet?

Zoals al vermeldt is visceraal vet moeilijk te zien. Dit komt omdat dit vet diep gelegen tussen de organen weggestopt is. Dit brengt natuurlijk een gevaar met zich mee. Veel mensen kijken slechts naar de bouw van het lichaam om te bepalen of er wel wat kilo’s bij of juist eraf kunnen. Hoewel dit een prima methode is om je perfecte fysiek te creëren, is het niet een effectieve manier om het viscerale vet in kaart te brengen. Helaas is een teveel aan visceraal vet schadelijk voor het menselijk lichaam, net als het vet dat zich rondom de buitenkant van de buikspieren vormt. Dit wordt centrale vetafzetting genoemd.

Is visceraal vet gevaarlijk?

Vetafzetting subcutaan (onder de huid) en perifeer rond heupen en dijen wordt als puur fysiologisch beschouwd, terwijl viscerale, centrale en intra-abdominale vetafzetting als ongewenst wordt beschouwd. Dit betekent kortom dat al het vet dat je rondom de buik vindt ongewenst is. Deze vetverdeling kan worden bepaald door de taille omtrek te meten. In het algemeen is een verhoogd gezondheidsrisico aanwezig bij een taille omtrek van 80-88 cm bij vrouwen en 94-102 cm bij mannen.

Het risico is sterk verhoogd bij een taille omtrek van > 88 cm bij vrouwen en > 102 cm bij mannen (Lean et al, 1995). Ook de stofwisseling veranderd als o.a. het visceraal vetgehalte erg hoog is. Door het hoge vetgehalte worden lichaamscellen minder gevoelig voor insuline waardoor de bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Hierdoor gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken waardoor er verstoringen optreden.

Visceraal vet 1

Hoe meet je visceraal vet?

Je kunt visceraal vet op verschillende manieren meten. Zo zijn er tegenwoordig verschillende weegschalen die je visceraal vet precies berekenen. Daarnaast kun je je visceraal vet bij een arts laten opmeten. Een toegankelijke methode voor het meten van je visceraal vet is het meten van je buikomtrek. De ideale tailleomtrek voor mannen is 80 centimeter (of minder). Voor vrouwen is dit 94 centimeter of minder. Zit je hier ver boven? Vermoedelijk heb je dan teveel visceraal vet. Hieronder volgen enkele tips voor het verbranden van visceraal vet.

Hoe verlaag je visceraal vet?

Een dieet samen met genoeg beweging is het belangrijkste om visceraal vet te verbranden. Verhoogde activiteit doet de vetmassa afnemen (vooral het visceraal vet) met behoud van de vetvrije lichaamsmassa (o.a. de spieren). Dit is gunstig omdat de vetvrije massa instaat voor het basaal metabolisme, dat hierdoor zal stijgen. Doordat het metabolisme stijgt zal je in rust meer verbranden en is het makkelijker om het vetgehalte te controleren.

Om dit te kunnen bewerkstelligen zal het dieet in veel gevallen bestaan uit een hogere dosis eiwit en een lagere dosis koolhydraten dan de meeste mensen gewend zijn. Er is goed te onderbouwen waarom een lagere dosis koolhydraten zal resulteren in een afname van de vetmassa wanneer het dieet goed wordt gevolgd. De voedingsmiddelen die veel suikers bevatten zijn de voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat afgifte van insuline wordt gestimuleerd. En zoals al eerder vermeldt communiceren insuline en vetcellen met elkaar. Insuline zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen. Zolang de insuline levels laag zijn is het makkelijker om vet te verbranden.

Visceraal vet 2
In figuur 2 is te zien wat het verschil was in een onderzoek waarbij gekeken werd naar het verschil tussen personen die een koolhydraatarm dieet of een vetarm dieet volgden. De groep die een koolhydraatarm dieet volgde liet een grote gewichtsafname zien over een periode van 12 weken. De groep met een vetarm dieet lieten ook een afname zien maar deze is vele malen kleiner dan de koolhydraatarm dieet groep.

Vetverbrandingszone

Uithoudingsactiviteiten bevorderen de mobilisatie en de verbranding van vetten ten gunste van een verminderde verbranding van glucose en het spierglycogeen. Om vet te kunnen verbranden moet je in je vetverbrandingszone gaan zitten. Dit doe je door cardiovasculaire activiteiten uit te voeren. Dit moet je minstens zo’n 20 minuten volhouden, dit is vanwege het feit dat het verbranden van vet hier een piek heeft. Dit is te zien in figuur 1, hierbij is er gekeken naar het zwemmen voor en na 20 minuten. De FFA (vrije vetzuren) heeft een piek bij de 20 minuten en blijft vrij hoog na deze 20 minuten. Om te zorgen dat je in de juiste verbrandingszone zit kun je gebruik maken van de formule van Karvonen.

((maximale hartslag – rusthartslag) x intensiteitpercentage) + rusthartslag = streefhartslag  

Voorbeeld:

rusthartslag = 50
maximale hartslag = 175  

(( 175 – 50 ) x 60% ) + 50 = 125
(( 175 – 50 ) x 70% ) + 50 = 137,5  

Een ideale hartslagzone zou dan dus zijn afgerond tussen de 125 en 138 BPM.De intensiteit waarop je wilt trainen om vet te verbranden ligt tussen de 60% en de 70%. Het is belangrijk om je aan deze percentages te houden omdat een verhoging van deze percentages kan betekenen dat je geen vet gaat verbranden maar vooral koolhydraten en later zelfs eiwitten dat ten koste gaat van je spiermassa.

Voeding

Voeding na een training is erg belangrijk om te zorgen dat je op de juiste manier hersteld. Om te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen na een training binnen krijgt is het aan te bevelen om een lichte maaltijd met een hoge eiwitdosis te nuttigen. Dit kan ook een eiwitshake zijn. Afhankelijk van de training die je hebt afgerond. Bij duurtrainingen is het aan te raden om het tussendoortje te laten bestaan uit meer koolhydraten. Een volkoren plak brood met een eiwit bevattend beleg is in dit geval een goede optie. Dit doe je zodat het lichaam de glycogeenvoorraad weer kan bijvullen.

Als er niet getraind is en er een tussendoortje wordt genomen kun je het best kiezen voor een product dat meer eiwit bevat en minder koolhydraten. Je koolhydraat voorraad hoeft immers niet aangevuld te worden. Let er wel op dat je op deze manier niet té weinig koolhydraten binnen krijgt! Bij een tekort aan koolhydraten is er een mogelijkheid dat je in de ketose raakt. Dit houdt in je lichaam geen glycogeenvoorraad meer heeft waardoor je de hele dag in vetverbranding zit. Dit lijkt voordelig, maar voor sporters die aan hun spieren willen werken werkt dit tegenstrijdig. Prestaties worden dan minder en spieren kunnen worden afgebroken. Dit komt voor bij een dieet waarbij je 30 à 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Probeer hier dus boven te blijven als je de sportprestaties en je spieren intact wilt houden.

Conclusie

We hebben allemaal visceraal vet. Dit soort vet is echter niet gezond voor ons als mens. Om dit te kunnen verlagen is het belangrijk om veel te bewegen. Zo’n 4 keer per week en op een juiste intensiteit zodat je de vetverbranding optimaal aanspreekt. Verder is het belangrijk dat je dieet in orde is. Door in een calorietekort te zitten kunnen je vet verliezen. Zo kun je je visceraal vet verlagen en daarmee een gezonder individu worden.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Supplementen

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

2021-12-08 16:00:58van Grant Koch

Voedingsdeskundige legt uit wat afvallen zo moeilijk maakt

Voeding

Voedingsdeskundige legt uit wat afvallen zo moeilijk maakt

2021-11-28 07:00:18van Monica Green

Eenvoudige koolhydraten versus complexe koolhydraten

Voeding

Eenvoudige koolhydraten versus complexe koolhydraten

2021-12-22 16:00:12van Claire MuszalskiAlice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici