Voeding

Voedingsdeskundige legt uit wat afvallen zo moeilijk maakt

Afvallen is een van de moeilijkste doelen in fitness. Of je nu moeite hebt om enige vooruitgang te zien, of je hebt een plateau bereikt, het is ongetwijfeld ongelooflijk moeilijk om daar mee om te gaan, zowel fysiek als mentaal, omdat het aanzienlijke veranderingen in levensstijl vereist.

Gelukkig is onze vaste voedingsdeskundige op YouTube, Richie Kirwan, terug met een nieuwe aflevering van Nutritionist Explains en deze aflevering geeft hij ons de wetenschap achter waarom gewichtsverlies zo moeilijk is. Dit is wat hij te zeggen had.

 

Metabolisme

Het begrijpen van je metabolisme, met name je basaal metabolisme (BMR), is cruciaal om vooruitgang te boeken. Maar naarmate je afvalt, daalt je BMR omdat je lichaam minder calorieën nodig heeft.

“Omdat BMR de energie is die we nodig hebben om ons lichaam in leven te houden, als je een groter lichaam hebt, verbrand je meer energie, zo simpel is het. Dat is de reden waarom alle online caloriecalculators naar je lichaamsgewicht vragen. Spieren, lichaamsvet en al je interne organen verbruiken energie. Hoe meer je er hebt, hoe meer energie je verbruikt. Aan de andere kant, als je afvalt, verlies je lichaamsvet en verlies je vaak spieren en zelfs sommige inwendige organen kunnen dan wat kleiner worden.

Wat dat allemaal betekent, is dat als je gewicht verliest, ook je basaal metabolisme daalt.”

Hormonen, hormonen, hormonen

Richie legt ook uit dat fluctuerende hormonen een grote rol spelen bij gewichtsverlies. Sommige hormonen verminderen de eetlust, terwijl andere deze juist verhogen.

Als eerste is er leptine – het eetlustverlagende hormoon. Helaas voor degenen die proberen af ​​te vallen, neemt dit hormoon af naarmate je afvalt.

“Leptine is een hormoon dat door onze vetcellen wordt geproduceerd en in het algemeen geldt dat hoe meer vet je op je lichaam hebt, hoe hoger je leptine-niveaus zijn. Leptine is een verzadigingshormoon, wat betekent dat het helpt om de eetlust te verminderen. Dus als we lichaamsvet verliezen, of zelfs als we minder calorieën eten dan normaal, produceren we minder leptine en neemt het hongergevoel toe.”

De volgende is ghreline. Het hormoon dat de honger doet toenemen en een hormoon dat wordt versterkt tijdens het afvallen.

“Ghreline is een ander hormoon, geproduceerd in de maag, dat het tegenovergestelde effect heeft van leptine, het verhoogt de honger en wanneer we vasten, calorieën beperken of mogelijk wanneer we spiermassa verliezen door een dieet, neemt ghreline toe en zorgt ervoor dat je een bakkerij wilt overvallen. ”

11 manieren om een gewichtsverliesplateau te doorbreken

Voeding

11 manieren om een gewichtsverliesplateau te doorbreken

2021-06-01 14:00:30van Liam Agnew

Het zit in onze genen

Dus waarom werkt ons lichaam op deze manier? Richie legt uit dat het te maken heeft met onze geschiedenis.

“Denk er eens over, als je 200.000 jaar geleden op de vlakten van Afrika zou wonen en er was een hongersnood, wie denk je dat er langer zou leven, iemand die superactief is met een snel metabolisme dat de hele tijd vet verbrandt… of iemand die alles vertraagt en het beetje lichaamsvet dat ze hebben spaart, waardoor het langer meegaat?”

Om nog maar te zwijgen van het feit dat de meesten van ons in de westerse wereld toegang hebben tot goedkoop (en frustrerend lekker) fastfood dat bestaat uit geraffineerde koolhydraten en vetten die je amper eens vullen.

“Het is niet jouw fout”

Rekening houdend met al deze variabelen, is het geen verrassing dat afvallen een uitdaging is. Richie eindigt met enkele geruststellende woorden.

“Als je in het verleden moeite hebt gehad met afvallen, wil ik dat je weet dat het niet jouw schuld is. Onze huidige voedselomgeving die zich richt op teveel en ongezond eten en onze op overleving gerichte biologie maken het afvallen verdomd moeilijk.”

Bericht om mee naar huis te nemen

Als je op dit moment naar een doel voor gewichtsverlies werkt en moeite hebt om vooruitgang te boeken, weet dan dat dit hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan een van deze zeer natuurlijke factoren die Richie heeft uitgelegd.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Hoeveel kilo kun je per week gezond afvallen?

Voeding

Hoeveel kilo kun je per week gezond afvallen?

2021-11-18 08:00:42van Claire Muszalski

Macro Calculator | Hoe je je macro's kunt berekenen voor flexible dieting en IIFYM

Voeding

Macro Calculator | Hoe je je macro's kunt berekenen voor flexible dieting en IIFYM

2021-11-16 10:00:41van Jamie Wright

Hoe weet je wanneer je Uitgedroogd bent? | Tekenen van Uitdroging

Voeding

Hoe weet je wanneer je Uitgedroogd bent? | Tekenen van Uitdroging

2021-11-09 14:00:57van MyproteinMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.