Voeding

Moet ik veganist worden? De voor- en nadelen van een plantaardig dieet

Voor de meeste mensen is december vaak de gezelligste tijd van het jaar. In januari ben je klaar voor verandering en om gezonde gewoonten te implementeren. De levensstijl waar de meeste mensen dit jaar naar op zoek zijn, is een plantaardige of veganistische levensstijl. Hoewel dit voor sommigen beperkend kan klinken, is veganisme over het algemeen volkomen veilig en gezond – zolang je rekening houdt met eventuele voedingstekorten. Dus laten we eens kijken naar de positieve en negatieve kanten van een plantaardig dieet en de supplementen die kunnen helpen…

Vegan worden

Geschreven door Rachel Greene (Geregistreerd Diëtist). 

Positieve aspecten

1. Verbeterde darmgezondheid

Veganisten en vegetariërs eten doorgaans meer groenten en meer vezels dan iemand die vlees eet. Dit betekent dat hun spijsvertering vaak wordt verbeterd, wat leidt tot andere gunstige effecten. Positieve effecten van meer vezels kunnen zijn: minder opgeblazen gevoel, regelmatige stoelgang, meer energie en een nog schonere huid.

Als je worstelt met een verandering in je stoelgang na het verhogen van je vezelinname, dan is aangetoond dat appelciderazijn ontstekingen vermindert en de darmgezondheid verbetert. Toegevoegde vitamine C kan de opname van andere voedingsstoffen helpen en ook helpen om de immuniteit te vergroten.

2. Verminderde ontsteking

Groenten en fruit bevatten een groot aantal antioxidanten. Dit betekent dat ze kunnen helpen om de negatieve effecten van onze drukke levensstijl tegen te gaan. Net als het verhogen van de vezelinname, kan een hogere inname van antioxidanten het energieniveau verhogen en de conditie van je huid verbeteren. Effecten op de langere termijn zijn onder meer een verminderd risico op kanker, hartaandoeningen en psychische aandoeningen.

3. Klimaatverandering

Dankzij de recente documentaires zijn we ons allemaal bewust van de impact die vegan gaan heeft op de planeet. De netto CO2-uitstoot zou aanzienlijk worden verminderd, zelfs als iedereen alleen zou overschakelen op vleesvrije maandagen. Niet alleen dat, maar plantaardig voedsel is doorgaans veel goedkoper dan vlees. Je kunt geld besparen en tegelijkertijd bijdragen aan het redden van de planeet!

Op zoek naar meer voordelen van een veganistisch dieet? Bekijk dit ook:

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

Voeding

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

2021-11-01 12:30:50van Monica Green

Negatieve aspecten

1. Vitamine B12

Helaas is het bijna onmogelijk om vitamine B12 binnen te krijgen via een plantaardig dieet, omdat het alleen in dierlijke producten voorkomt. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het energieniveau, de stofwisseling en de hersenfunctie. Het wordt aanbevolen dat alle plantaardige eters een B12-supplement nemen om de gezondheid goed te ondersteunen.

2. IJzer

Het kan wat moeilijker zijn om voldoende ijzer binnen te krijgen met een veganistisch dieet. Non-heemijzer (ijzer uit planten) kan moeilijker worden opgenomen dan heemijzer (uit dieren). Vrouwen hebben er vaak meer behoefte aan tijdens menstruatie, zwangerschap of borstvoeding. Plantaardige bronnen van ijzer zijn onder meer donkere bladgroenten, tofu en gedroogd fruit.

Als je je zorgen maakt over het ijzergehalte, helpen supplementen met vitamine C of foliumzuur om het ijzergehalte nog verder te verhogen:

3. Eiwit

De veelgestelde vraag – ‘maar waar halen veganisten hun eiwitten vandaan?’ Voor sommige plantaardige eters kan dit moeilijk zijn. Bronnen van eiwitten zijn onder andere bonen en peulvruchten, sommige groenten en zaden. Beginnende veganisten en mensen met voedselintoleranties hebben het meest waarschijnlijk moeite omdat deze voedingsmiddelen wat spijsverteringsongemakken kunnen veroorzaken. Als het je doel is om dit jaar spiermassa op te bouwen, dan kunnen licht verteerbare eiwitshakes of -supplementen je misschien helpen om je doel te bereiken.

Conclusie

Concluderend, hoewel het wat meer organisatie en planning kan vergen, is het mogelijk om als veganistische of plantaardige eter een complete en uitgebalanceerde voeding te hebben. Bewust zijn van de juiste suppletie waar nodig kan hier een belangrijk onderdeel van zijn.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

39-jarige legt uit hoe Veganuary zijn leven veranderde

Voeding

39-jarige legt uit hoe Veganuary zijn leven veranderde

2022-01-09 18:00:57van Monica Green

5 eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

Recepten

5 eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

2022-01-08 10:00:21van Monica Green

14 Maaltijden voor succes in Veganuary

Voeding

14 Maaltijden voor succes in Veganuary

2022-01-02 20:00:47van MyproteinMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert