Training

De beste trainingstypes voor gewichtsverlies

Er zijn een aantal trainingsmethoden die je kunt gebruiken om gewicht te verliezen, maar welke past het beste bij jou en je trainingsstijl? Laten we erin duiken en erachter komen.

Hoe helpt lichaamsbeweging bij het afvallen?

Lichaamsbeweging heeft een aantal belangrijke voordelen voor gewichtsverlies. De belangrijkste is het helpen van een calorietekort. Je kunt een calorietekort creëren door minder te eten, meer te bewegen of beide. Een calorietekort is de sleutel tot het verliezen van gewicht of lichaamsvet.

Bijkomende voordelen zijn onder meer het verbeteren van de algehele conditie. Dit zal leiden tot een sneller metabolisme, betere slaap en meer energie in je dagelijkse leven.

Door te sporten bouw je natuurlijk ook kracht op naarmate je verder komt en wat spieren opbouwt. Dit wil niet zeggen dat je zijwaarts door deuren zult moeten lopen, maar het kan bijvoorbeeld losse huid die is achtergelaten door vetvermindering opvullen en zorgen voor een strakker, steviger lichaam.

HIIT

High-intensity interval training (HIIT) kan effectiever zijn voor gewichtsverlies dan langere, minder intensieve trainingen. Een studie suggereerde dat alle deelnemers 28,5% meer gewichtsverlies ervoeren, maar HIIT is niet voor iedereen weggelegd.

Korte blokken met hoge intensiteit met nog kortere rustperiodes, verhogen je energie-output en verbranden meer calorieën.

 

Tabata

Tabata is een vorm van HIIT en is een gestructureerd trainingsmechanisme. Je traint 20 seconden met een rust van 10 seconden maar je werkt in blokken van 4 minuten wat gelijk staat aan 8 rondes. Geloof me, dit is intens….

LISS

‘LISS’ staat voor “Low-Intensity Steady-State” training, in plaats van jezelf te pushen gedurende korte periodes, streef je naar een laag inspanningsniveau voor een langere, aaneengesloten periode.

Dit is een veel vriendelijkere training in vergelijking met HIIT en Tabata, maar het kan meer tijd kosten. Je zult echter nog steeds je calorieverbranding doelen halen.

Cardio

Cardio is een onfeilbare manier om je conditie te verbeteren en zal tevens calorieën verbranden. Cardio verbetert je cardiovasculaire systeem, wat de algehele conditie verbetert. Dit kan de loopband, roeimachine, crosstrainer zijn, om er maar een paar te noemen, en dat is slechts in de sportschool.

Andere vormen van cardio kunnen zijn: gewoon de hond uitlaten, het huis schoonmaken, wat tuinieren, een activiteitendag met de kinderen of wat baantjes trekken in het zwembad.

Het is ook aangetoond dat als je je cardio afwisselt met 2-3 krachttrainingssessies per week, je sneller gewicht verliest.

Krachttraining

Krachttraining zal leiden tot vetverlies vanwege het energieverbruik en de gewichten die je gebruikt. De toegenomen spieren en kracht zullen lichaamsvet verbranden en je metabolisme verhogen.

Als de cijfers op de weegschaal echter beginnen toe te nemen, hoef je je geen zorgen te maken. Spieren zijn ‘dichter’ en wegen meer dan vet, dus hoewel je vet wordt verminderd, zal de spier dit vervangen als het groeit.

Gewichtstraining

Wanneer mensen denken aan krachttraining, zien ze mensen zijwaarts door deuren lopen of tot op het bot droog zijn, maar dit is niet altijd het geval.

De manier waarop je je lichaam vormgeeft als je met gewicht en weerstand traint, heeft voornamelijk te maken met je calorie-inname. Een klein calorietekort met het juiste bereik zal je lichaamsvet verminderen en na verloop van tijd voor een strakker uiterlijk en een solide, sterker gevoel zorgen.

Lichaamsbeweging zal in het algemeen lichaamsvet verminderen en wanneer spieren worden getraind, worden ze groter en sterker en zullen ze meer vet verbranden dat rond de spieren is opgeslagen.

Functional Fitness

Functional Fitness is een groeiende trend. Door cardio, gewichtsweerstand en gymnastiek te combineren, is dit een vorm van lichaamsbeweging die je sterker, fitter en flexibeler maakt.

De luxe is dat je je eigen werklast kunt bepalen. Het is echter wel ontworpen om echt je grenzen te verleggen en je te laten zweten.

Lichaamsgewicht / gymnastiek

Dit is waarschijnlijk de meest geschikte vorm van training. Het gebruik van je lichaamsgewicht als weerstand kan gemakkelijk zijn als je weinig tijd, apparatuur of ruimte hebt om te trainen.

Het is echter erg belangrijk om je training hier geleidelijk te overbelasten om ervoor te zorgen dat er vooruitgang wordt geboekt en je kunt dat doen door herhalingen, sets toe te voegen of rusttijd te verminderen om de trainingen moeilijker te maken.

Bericht om mee naar huis te nemen

Of het nu gaat om een ​​hoge intensiteit of een rustige wandeling, er is een vorm van lichaamsbeweging die jou en je ervaring, leeftijd of levensstijl ten goede kan komen. Niets kan je tegenhouden.

Zolang je calorieën op orde zijn en je training goed is, smelt je die calorieën eraf.Chris Appleton

Chris Appleton

Schrijver en Expert

Chris is een redacteur en een gekwalificeerde Personal Trainer, met een bachelor diploma in sportcoaching en -ontwikkeling en een niveau 3-kwalificatie in sportvoeding. Hij heeft ervaring met het geven van fitnesslessen en -programma's voor beginners en gevorderden. Chris is ook een gekwalificeerde voetbalcoach die op semi-professioneel niveau keeperstraining en fitnesstraining geeft, metd daarbij voedingsadvies om optimale prestaties te bereiken. Hij heeft 15 jaar aan ervaring in de sport- en fitnessbranche en is nog altijd voortdurend op zoek naar verbetering. In zijn vrije tijd spendeert Chris graag tijd aan zijn familie terwijl hij ook nog traint in de sportschool.