Training

‘Ik voel me sterker en minder gestrest’ | PT Beoordeelt 75 Soft

De 75 soft challenge is een van de nieuwste wellness-uitdagingen die TikTok-feeds overneemt. Het is gebaseerd op de moeilijkere 75-hard challenge, maar ontworpen voor mensen die geen tijd hebben om elke dag twee trainingen van 45 minuten te doen. We wilden graag weten wat het inhoudt en of het je tijd waard is, dus schakelden we Myprotein PT en directeur van Nxtep Personal Training, Chris Nicklin, in om de uitdaging aan te gaan, en hij ging er echt voor. Lees verder om erachter te komen hoe het hem verging.

Als je nog niet bekend bent met de uitdaging, vind je hier een overzicht van de regels:

 • Eet goed en drink alleen alcohol bij sociale gelegenheden
 • Train elke dag 45 minuten, met één dag per week om te herstellen
 • Drink drie liter water per dag
 • Lees 10 pagina’s van een boek

Behandel je gewoonten als een investering

Ik ben een groot voorstander van de kracht van gewoontes. Herhaling is leven. Als we elke dag de tijd nemen om iets te doen, raken onze hersenen en ons lichaam gewend aan dat gedrag als onderdeel van onze dagelijkse routines. Voor iemand die fit wil worden, afvallen, spieren wil krijgen of gewoon gezond wil worden, is dit krachtig.

Ik sta om 4.25 uur op en neem een ​​koude douche. Een van mijn grootste angsten toen ik opgroeide, was koud water. Klinkt gek, toch? In december 2020 begon ik elke ochtend met koude douches om deze angst te overwinnen, en ben sindsdien elke dag doorgegaan. Het is onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine.

Ik wilde de 75-soft uitdaging aangaan, omdat ik er altijd in heb geloofd mezelf uit te dagen. De weg naar succes is zelden comfortabel, dus ik test mezelf graag door nieuwe dingen te proberen.

Maak tijd voor wat belangrijk is

Oké, dus ik weet dat je misschien denkt dat het een flinke uitdaging is. Ik voelde me eerst ook zo. Werk, gezin, sporten, gezond eten. Wie heeft er allemaal tijd voor?

Maar doe het harde werk, pas de dingen die er toe doen in je routine aan, en je kunt gewoontes ontwikkelen die een leven lang meegaan. Geloof in jezelf en je kunt je fitnessdoelen bereiken.

Het gameplan

Om mijn trainingen en voortgang tijdens de challenge bij te houden, heb ik de Nxtep Fitness App gebruikt. Ik ontwierp een trainingsprogramma van negen weken met een voorkeur voor het onderlichaam om rekening te houden met een skireis naar Oostenrijk halverwege de uitdaging. Ik was onlangs ook hersteld van een handblessure waardoor ik niet meer zwaar kon tillen, dus de uitdaging was een goede gelegenheid om weer fit te worden in de sportschool.

De regels van de 75 Soft Challenge zijn: 45 minuten trainen, gezond eten, drie liter water drinken en 10 pagina’s uit een boek lezen. Elk van deze regels moet elke dag worden gevolgd. Er wordt ook aangeraden om je alcoholgebruik te beperken tot sociale gelegenheden en te proberen het niet te overdrijven als je drinkt.

Ik besloot geen voortgangsfoto’s te maken omdat mijn doel niet fysieke transformatie is. Wat ik wil is zo fit, gelukkig, sterk en gezond mogelijk zijn.

Je relatie met eten heroverwegen

Het boek dat ik koos om te lezen voor de uitdaging was Intuïtief eten: een revolutionaire anti-dieetbenadering. Ik raad het ten zeerste aan als je geïnteresseerd bent in een andere benadering van voeding.

Intuïtief eten is geen dieet of een systeem voor het tellen van calorieën. Het is een positieve, praktische, gezond verstand benadering van eten die zich richt op het hebben van een gezonde relatie met voedsel. Intuïtief eten moedigt individuen aan om hun innerlijke signalen van honger, volheid en bevrediging te vinden en ernaar te luisteren.

Het boek heeft me ervan overtuigd dat intuïtief eten een krachtig hulpmiddel kan zijn voor gewichtsbeheersing en fitnesstransformaties.

Welke supplementen moet je nemen?

Ik ben een echte fitnessliefhebber en altijd op zoek naar manieren om mijn prestaties te verbeteren. Ik besteed veel tijd aan het onderzoeken van supplementen – ze zijn een effectief hulpmiddel om de prestaties te maximaliseren, naast hydratatie en een gezond dieet. Tijdens de challenge heb ik verschillende supplementen gebruikt om mijn lichaam voor, tijdens en na de training te ondersteunen. Maar om het meeste uit supplementen te halen, moet je goed slapen en je lichaam voldoende tijd geven om te herstellen.

Hier is een lijst van de supplementen die ik heb gebruikt.

Als je voor de eerste keer een supplement gebruikt, raad ik aan om eerst de laagst aanbevolen dosis te gebruiken en te kijken hoe je je voelt. Ik ben gevoelig voor cafeïne, dus BCAA Energy Drinks zijn een enorme energiedrank voor mij – als ik er laat in de middag een heb, maak ik de hele avond salto’s.

Mijn plan

Het schema dat ik heb ontworpen, is gemakkelijk te volgen en ik wist dat ik het werk elke dag van de uitdaging zou kunnen klaren.

Ik plande de oefeningen op dagen van de week op een manier die voor mij logisch was:

 • Maandag: Bovenlichaam
 • Dinsdag: Onderlichaam (posterieure focus)
 • Woensdag: SkiErg/roeien met wat buikspieren en mobiliteit
 • Donderdag: rug/hele lichaam pull
 • Vrijdag: Onderlichaam
 • Zaterdag: SkiErg/roeien
 • Zondag: herstel (wandelen en lichte bewegingen)

Voor wat trainingsinspiratie:

30 minuten durende full body dumbbell-workout

Training

30 minuten durende full body dumbbell-workout

2022-02-17 07:00:08van Chris Appleton

Wat ik heb geleerd

De resultaten? Ik voel me sterker, minder gestrest, en mijn leven thuis heeft er zelfs van geprofiteerd. Op de een of andere manier heb ik zelfs de tijd gevonden om nieuwe vlonders op mijn huis te bouwen.

Ik denk dat het hebben van duidelijke regels om te volgen en het opstellen van een gemakkelijk te volgen trainingsplan een van de belangrijkste redenen was waarom de uitdaging zo goed voor mij werkte. Ik ging zelfs zo ver om trainingen in mijn agenda te plannen – ze waren een afspraak voor mij, dus ik voelde me verplicht om op te komen dagen.

Toen ik eenmaal aan de slag was met de uitdaging, werden de trainingen een echte kickstart van mijn dag.

Het enige wat ik wel een uitdaging vond, was voldoende water drinken. Dus om op het goede spoor te blijven, zorgde ik ervoor dat ik elke ochtend een groot glas dronk zodra ik wakker werd.

De uitdaging heeft me doen beseffen dat sporten alleen soms niet genoeg is. Goed eten, gehydrateerd blijven en tijd maken voor andere activiteiten zijn net zo essentieel voor succes. Toen ik al deze dingen elke dag begon te doen, begon ik me steeds beter te voelen.

Is de challenge moeilijk te voltooien?

De sleutel tot succes is het opzetten van een goede structuur en het hebben van de toewijding om hieraan vast te houden. Als je denkt dat dit niet iets is dat je wilt doen, dan is deze uitdaging – en ook andere fitnessprogramma’s – waarschijnlijk niets voor jou. Maar als je gemotiveerd bent en voor lichaamsbeweging kiest waar je interesse in kunt behouden, dan zou je het helemaal niet te moeilijk moeten vinden. In feite zouden de fysieke en mentale voordelen een paar dagen later je echt door de uitdaging en daarna moeten stuwen.

Uitzoeken wat voor jou werkt

Het lijdt geen twijfel dat ik door deze uitdaging heb gevonden wat voor mij werkt – ik kijk ernaar uit om elke dag te sporten. Ik denk dat dit een van de redenen is waarom persoonlijke trainingsprogramma’s voor zoveel mensen werken – je bent verantwoordelijk voor elke training, en dat zorgt ervoor dat je consistenter traint, wat tot betere resultaten leidt.

Ik heb echt genoten van de 75 soft challenge. Ik sport elke dag ongeveer 45 minuten, soms meer, en ik eet ook overwegend gezond. Ik heb ook een volledig boek van 400 pagina’s in slechts de helft van de toegewezen tijd uitgelezen.

En een van de beste onderdelen van de uitdaging is dat ik meer tijd heb gevonden om met familie, vrienden en mijn eigen hobby’s door te brengen die geen betrekking hebben op de sportschool.

Ik denk dat de balans tussen activiteit en rust me gemotiveerd heeft gehouden om door te gaan. Ik heb veel geleerd over mezelf en mijn gewoonten – als ik zo’n goede balans vind, ben ik gelukkiger, zowel professioneel als persoonlijk.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ik voel me sterker en fitter, en dit heeft me ook de motivatie gegeven om meer tijd aan lichaamsbeweging te besteden. Ik ben verheugd om te zien of dit niveau van toewijding de komende 75 dagen kan worden volgehouden.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

‘Saai maar effectief’ | Personal Trainer beoordeelt 12-3-30 Workout

Training

‘Saai maar effectief’ | Personal Trainer beoordeelt 12-3-30 Workout

2021-12-04 07:00:36van Myprotein

‘Fun As Hell’ | PT beoordeelt TikTok Workout trend

Training

‘Fun As Hell’ | PT beoordeelt TikTok Workout trend

2022-01-19 20:00:28van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.