Training

Vermijd lage rugpijn bij RDL’s

Lucy Davis is als onze grote zus in de sportschool – je kunt altijd op haar vertrouwen dat ze goed advies geeft over gezondheid en fitness.

Onlangs heeft Lucy enkele veelvoorkomende fouten bij de Romanian deadlift besproken die pijn in de onderrug kunnen veroorzaken, en hoe deze te verhelpen.

Hoe lage rugpijn te voorkomen bij het doen van een RDL

Volgens Lucy zijn er twee veelgemaakte fouten die mensen maken bij het uitvoeren van RDL’s, en het vermijden van deze fouten kan het risico op lage rugpijn helpen verminderen.

1. Geloven dat de stang en gewichten de vloer moeten raken

Het is een algemene misvatting dat de stang en gewichten de vloer moeten raken tijdens de RDL-beweging. Dit kan ertoe leiden dat je rug in een ongemakkelijke, gebochelde positie terechtkomt.

In plaats daarvan raadt Lucy aan je te concentreren op het ‘scharnieren’ van de heupen en het bereiken van een volledige rek van de hamstring, wat betekent dat de stang net onder de knieën moet worden gehouden.

2. Overmatig aanspannen

De op een na meest voorkomende fout die Lucy ziet, is te veel aanspannen in de rug aan de bovenkant van de beweging. Dit veroorzaakt een achterwaartse leuning die veel druk uitoefent op de onderrug.

In plaats daarvan stelt Lucy voor om bij elke beweging je bekken onder te stoppen. Dit zal ervoor zorgen dat je je bilspieren aanspreekt en je onderrug niet onnodig belast.

Bericht om mee naar huis te nemen

Pas de volgende keer dat je legday hebt, de tips van Lucy toe om een RDL uit te voeren zonder je onderrug onnodig te belasten.Joni McMullen

Joni McMullen

Schrijver en Expert