Training

6 redenen waarom krachttraining voor vrouwen is

Veel vrouwen doen niet aan krachttraining, omdat ze bang zijn dat ze de vrouwelijke versie van de hulk zullen worden. Geloof me, zo zal je er echt niet uit gaan zien. Als mannen al moeite hebben om er gespierder uit te zien. Denk jij dat je dan in een flits breed en bulky wordt? Je zult er juist vrouwelijker door uit gaan zien, omdat je al je vrouwelijke vormen benadrukt. Door bijvoorbeeld je bilspieren te trainen, krijg je mooie ronde billen. Heb je geen smalle taille? Dan kan je deze creëren door je rug, en met name je lats, aan te pakken. Hiernaast zal je meer zelfvertrouwen krijgen en je fitter en gezonder voelen.

Daarnaast zijn er echter nog vele andere voordelen aan krachttraining voor vrouwen, niet slechts de buitenkant. Weten waarom vrouwen aan krachttraining zouden moeten doen? Lees dan snel verder. In dit artikel bespreken we namelijk 6 redenen waarom krachttraining (ook) voor vrouwen is.

Krachttraining voor vrouwen

1. Strakker lichaam

Als je net start met krachttraining, kan je spiermassa aankomen en vet verliezen tot aan een bepaalde periode. Hierdoor raak je misschien geen gewicht kwijt op de weegschaal, maar dit komt doordat je aankomt in spiermassa, maar je ziet er wel slanker en strakker uit. Dit is een belangrijke reden dat je je progressie het beste kan bijhouden door foto’s te maken of door vet metingen te doen.

Een strakker lichaam is het doel van veel vrouwen. Krachttraining zorgt ervoor dat de vrouwelijke vormen in het lichaam beter zichtbaar zijn en dat je lekkerder in je vel zit. Oké, dit is misschien toch een uiterlijk iets. Maar zeker een mooi voordeel van krachttraining voor vrouwen. Met alleen cardio train je je spieren namelijk niet direct en is het een stuk moeilijker om een strak lichaam te bouwen.

2. Verhoogde vetverbranding

Door krachttraining te doen heb je tot uren na je training een verhoogde vetverbranding. Tijdens je training gebruik je erg veel spierkracht en energie. Na je training begint het herstellen van je spieren en voor dit herstel is energie nodig. Hierdoor zal je na de krachttraining vet blijven verbranden, het energie voor het herstel van de spieren moet namelijk ergens vandaan komen.

Tijdens cardio verbrand je in één cardio sessie een bepaald aantal calorieën, maar na de cardio training gebeurd er verder niets meer binnen in het lichaam. Hiernaast hebben spieren over het algemeen veel energie nodig. Dus hoe meer spier je hebt, hoe sneller je vetverbranding is. Krachttraining heeft zo een voordeel op de korte termijn (vetverbranding in de uren na je training) en de op lange termijn (meer vetverbranding door een grotere hoeveelheid spiermassa). Een mooi voordeel van krachttraining voor vrouwen dus!

Lees hier meer over vetverbranding en krachttraining:

Hoeveel calorieën worden er verbrand tijdens krachttraining?

Training

Hoeveel calorieën worden er verbrand tijdens krachttraining?

2021-02-14 07:00:31van Amy Golby

3. Mentaal sterker

Voor consistente trainingen heb je discipline en doorzettingsvermogen nodig. Door consistent te zijn met je trainingen, bewijs je jezelf hoe sterk je mentaal bent. Dit zorgt voor een positieve boost. Je laat jezelf zien dat je met consistent trainen dingen kunt bereiken. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op je fysiek, maar ook op de mindset die je daarmee opbouwt.

Hiernaast kan krachttraining voor vele een goede uitlaat klep zijn. Als je ergens mee zit, kan je je verstand tijdens je training even op nul zetten. Je richt je volledig op je strijd met de gewichten en gooit hier lekker je agressie, woede of verdriet in. Ideaal om alle stress van het dagelijks leven op een gezonde manier los te laten.

4. Stimulatie van gelukshormonen

Endorfine, dopamine en serotonine, de drie ‘geluk hormonen’. Alle drie deze geluk hormonen hebben een soortgelijke, maar toch andere functie. Endorfine zorgt ervoor dat pijn minder is en voor een gevoel van geluk. Doordat je tijdens je training je lichaam eigenlijk een soort van pijn geeft, wordt de productie van endorfine gestimuleerd. Dopamine speelt een rol in het beloningssysteem in onze hersenen. Dopamine krijg je (helaas) ook van op instagram scrollen, maar dus ook na een goede workout. Wij weten wel wat de betere optie is…

Serotonine zorgt er tevens dat wij ons echt goed voelen. Ook de productie van serotonine stimuleer je door te sporten. Na je training heb je tenslotte een gevoel van voldoening en voel je je goed, omdat je je training hebt afgemaakt. Dit kan een positief momentum voor de rest van je dag in gang zetten.

5. Fysiek sterker lichaam

Doordat je tijdens de krachttraining met gewichten traint en opbouwt in de zwaarte van het gewicht, wordt het lichaam steeds sterker. Wie wil er geen sterk lichaam? Een sterk lichaam is niet alleen visueel leuk, maar heeft ook vele praktische voordelen in het dagelijks leven. Denk aan alle taken die fysieke kracht vereisen. Een zware boodschappentas? Dat is opeens een stuk makkelijker als je regelmatig aan krachttraining doet.

Met name de grote compound oefeningen trainen vele spieren ons lichaam. Dit geeft ons overall kracht waar vrouwen veel profijt van kunnen hebben bij dagelijkse activiteiten. Zo zorgt de deadlift bijvoorbeeld voor een sterke grip en krachtige rugspieren. De squat zorgt voor meer power bij het hurken en tevens voor stabiliteit en sterkere buikspieren. De buikspieren spelen weer een rol bij tal van andere dagelijkse activiteiten. Je snapt het punt.. Krachttraining is ontzettend belangrijk voor vrouwen.

Meer weten over de voordelen van compound oefeningen? Lees dit artikel:

Voordelen van compound oefeningen | Spiermassa opbouwen, vet verbranden

Training

Voordelen van compound oefeningen | Spiermassa opbouwen, vet verbranden

2021-12-27 12:00:40van Scott Whitney

6. Beter postuur

Doordat je tijdens het uitvoeren van de oefeningen goed op je houding moet letten, zal je dit buiten je trainingen ook steeds meer gaan doen. Een goede houding straalt tevens ook zelfvertrouwen uit. Daarnaast kan een goede houding problemen op de lange termijn voorkomen. We zitten namelijk steeds meer achter onze schermen. Hierdoor kan ons rug meer naar voren hollen en kunnen we rugproblemen ontwikkelen.

Met krachttraining kunnen vrouwen hun postuur aanpassen. Dit kan door bijvoorbeeld de achterkant van de schouders te versterken door middel van specifieke rear delt oefeningen. Maar denk ook aan de belangrijke compound oefeningen die ons een fit en sterk postuur geven. Zo bouwen we als vrouw niet alleen spiermassa op, maar creëren we ook een postuur waarvan we de rest van ons leven plezier van hebben.

Bericht om mee naar huis te nemen

Krachttraining maakt absoluut geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De voordelen van krachttraining gelden voor beide geslachten. Twijfel je nog over krachttraining? Hopelijk na dit artikel niet meer. De gezondheidsvoordelen van een sterk en fit lichaam zijn ook voor vrouwen enorm

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

De Beste Eiwitshakes Voor Vrouwen

Training

De Beste Eiwitshakes Voor Vrouwen

2022-02-04 12:00:12van Liam Agnew

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

Supplementen

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

2022-01-07 11:00:35van Claire Muszalski

Krachttraining voor vrouwen | Een beginner guide

Training

Krachttraining voor vrouwen | Een beginner guide

2021-01-08 06:00:14van Amy GolbyAlice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici