Voeding

Livin’ Libido Loca: de waarheid over afrodisiaca

Het is een verhaal zo oud als de tijd: sommige voedingsmiddelen zouden vermeende libido-verhogende voordelen hebben. We kennen allemaal de verhalen, maar heb je je ooit afgevraagd of het echt waar is dat bepaalde voedingsmiddelen het seksuele verlangen kunnen vergroten? Het is tijd om feit van fictie te scheiden.

Een afrodisiacumvoedsel wekt zogenaamd seksueel instinct op, wekt verlangen op, of verhoogt seksueel plezier of prestaties. Het eten van voedsel waarvan wordt beweerd dat het een afrodisiacum is, zou een verhoogd libido opwekken.

Dus laten we eens kijken of er specifieke voedingsmiddelen zijn die het libido verhogen en of er enige wetenschap achter zit. Afrodisiaca verhogen idealiter de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen of zorgen ervoor dat sommige neurochemicaliën stromen, zoals oxytocine of dopamine. Beide zijn neurotransmitters en hormonen die onze hersenen vrijgeven tijdens seks. Hoe romantisch.

Spring naar:

aphrodisiacs

Artikel geschreven door Jenaed Gonçalves Brodell (geregistreerd diëtist).

Heb je afrodisiaca nodig?

Veel van de voedingsmiddelen die verband houden met claims over een verhoogd seksueel verlangen, zijn voedingsmiddelen die al worden aanbevolen voor een uitgebalanceerd dieet. Dus zelfs als ze niets in de slaapkamer doen, zal het niet allemaal voor niets zijn. Sommige zijn wat exotischer en misschien moeilijker te krijgen, zoals macawortel of oesters, maar voor het grootste deel zijn ze gemakkelijk te bemachtigen, en waarschijnlijk heb je ze al in je dieet opgenomen.

Maar werken ze ook echt?

Er zijn maar weinig onderzoeken gedaan naar de directe effecten van deze voedingsmiddelen op seksueel verlangen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de beperkingen van de onderzoeken, evenals andere invloeden die een rol kunnen spelen bij opwinding. De wetenschap achter afrodisiaca richt zich meestal op bepaalde stoffen die in voedsel worden aangetroffen in plaats van op het voedsel zelf.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die de moeite waard kunnen zijn om te proberen als je seksuele verlangen een boost wilt geven…

Afrodisiacum voedsel

Maca wortel poeder

Maca is een Peruaanse knolgewas waarvan sommige onderzoekers hebben ontdekt dat het het libido verhoogt. Een studie toonde aan dat maca kan helpen om het seksuele verlangen te stimuleren van mensen die SSRI-antidepressiva gebruiken, wat de zin in seks kan verminderen.(1) Maca bevat ook arginine, dat in verband is gebracht met verhoogde niveaus van testosteron. Dus als je op zoek bent naar dat extraatje in de slaapkamer, is maca misschien het proberen waard.

Leer meer over de voordelen van maca met dit artikel…

5 Maca Voordelen | Wat is Maca Wortel & wat doet het?

Voeding

5 Maca Voordelen | Wat is Maca Wortel & wat doet het?

2020-11-11 06:00:37van Claire Muszalski

Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat een chemische stof genaamd fenylethylamine (PEA), die als amfetaminen in de hersenen werkt, waardoor de hormonen noradrenaline en dopamine vrijkomen. Deze hormonen verhogen ons geluksgevoel. Helaas houdt het effect niet lang aan (misschien een bekend probleem bij velen) en de benodigde hoeveelheid zou aanzienlijk meer zijn dan wordt aanbevolen voor een uitgebalanceerd dieet.

Oesters, kokkels, mosselen en sint-jakobsschelpen

Deze voedingsmiddelen bevatten D-asparaginezuur, een aminozuur dat het geslachtshormoon stimuleert. Ze bevatten ook veel zink. Een gebrek aan zink kan de zin in seks verminderen, het aantal zaadcellen verlagen en de vruchtbaarheid schaden.

Saffraan

Er zijn een paar onderzoeken geweest die hebben gesuggereerd dat saffraan kan helpen bij erectiestoornissen, waarbij één onderzoek verbeteringen in de erectiele functie aantoont bij mannen die gedurende vier weken 30 mg saffraan per dag slikten.(2) Dit is een voedingsmiddel dat mogelijk een verband heeft met afrodisiacum, met een aantal veelbelovende en opkomende onderzoeken. Saffraan is echter ongelooflijk duur, dus het kan zijn dat je het moet sparen voor extra speciale gelegenheden.

Vijgen

Vijgen zijn een krachtige bron van magnesium, dat essentieel is voor de productie van geslachtshormonen. Heerlijk, en met zoveel voorgestelde voordelen… ze moeten toch het proberen waard zijn?

Watermeloen

Watermeloen is een rijke bron van citrulline, een van nature voorkomend aminozuur dat de bloedvaten verwijdt en sommige mannen kan helpen om hun lichamelijke opwinding te behouden. Mooi, als het waar is. Citrulline kan de bloedstroom en de ontspanning van bloedvaten verhogen, dus dit kan leiden tot verbeteringen in de bloedstroom.

Deze voedingsmiddelen kunnen essentiële voedingsstoffen bevatten, zoals zink of magnesium, die je lichaam helpen om op alle gebieden goed te functioneren, dus de voordelen komen misschien niet alleen in de slaapkamer, maar realistisch gezien zal geen enkele waarschijnlijk leiden tot drastische en significante veranderingen. Veel zogenaamde “afrodisiaca” kunnen in plaats daarvan een placebo-effect uitlokken – hoe meer je aan seks denkt, hoe meer je ernaar verlangt.

Kun je afrodisiaca als supplement nemen?

Maca- en cacao-extract zijn twee van de meer goed onderzochte libido-verhogende supplementen. Ze hebben allebei minstens een maand aanvulling nodig om enig effect te hebben. Maca kan met name pas na twee maanden consistente suppletie de volledige potentie bereiken.(3,4)

De doseringen die nodig zijn, zijn waarschijnlijk niet de tijd en moeite waard om te proberen een lichte verbetering van het libido en het seksleven te krijgen. Misschien toch maar wat bloemen kopen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Er zijn een paar voedingsmiddelen die veelbelovende onderzoeksresultaten hebben gehad voor het stimuleren van het libido, maar vaker zijn het voedingsstoffen in voedingsmiddelen in plaats van de daadwerkelijke voedingsmiddelen die helpen. Het is wat van binnen telt. Wat de anderen betreft… hoe minder gezegd, hoe beter. Laten we zeggen dat de effecten op het seksuele verlangen minimaal zijn en dat er nog heel veel onderzoek nodig is.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is Maca? Een echt superfood? Heeft Maca bijwerkingen?

Supplementen

Wat is Maca? Een echt superfood? Heeft Maca bijwerkingen?

2021-11-05 14:50:42van Claire Muszalski

Wat is citrulline malaat? | Voordelen, doseringen en bijwerkingen

Supplementen

Wat is citrulline malaat? | Voordelen, doseringen en bijwerkingen

2021-12-23 13:00:34van Claire Muszalski

Wat is D-asparaginezuur? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Supplementen

Wat is D-asparaginezuur? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

2021-09-27 14:00:08van Liam Agnew


  1. Dording, C. M., Fisher, L., Papakostas, G., Farabaugh, A., Sonawalla, S., Fava, M., & Mischoulon, D. (2008). A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS neuroscience & therapeutics, 14(3), 182–191. https://doi.org/10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x
  2. Kashani L, Raisi F, Saroukhani S, Sohrabi H, Modabbernia A, Nasehi AA, Jamshidi A, Ashrafi M, Mansouri P, Ghaeli P, Akhondzadeh S. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Hum Psychopharmacol. 2013 Jan;28(1):54-60. doi: 10.1002/hup.2282. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23280545.
  3. Gonzales-Arimborgo C, et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). (2016)
  4. ^ Gonzales GF, et al. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. (2002)


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert