Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Wat is Maca? Een echt superfood? Heeft Maca bijwerkingen?

Wat is Maca? Een echt superfood? Heeft Maca bijwerkingen?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

De zogenaamde superfoods winnen steeds meer aan populariteit. Zo is Maca daar één van. Wat zijn de voordelen van dit product? Heeft Maca bijwerkingen? Wat is Maca precies? We bespreken het allemaal in dit artikel.

We zullen in dit artikel eerst bespreken wat maca precies, waarnaar we de voedingswaarden van maca zullen doornemen. Voordat we de voordelen van maca bespreken zullen we bekijken of het mogelijke bijwerkingen heeft en hoe je maca moet gebruiken en met welke dosering. Tot slot volgen vijf voordelen van maca en een conclusie.

Spring naar:

Wat is Maca?

De maca plant komt uit gebieden met barre weersomstandigheden en vooral op hoge hoogtes. De plant komt veel voor in het Andes gebergte in Peru op hoogtes boven de 4.000 meter.

Maca is een kruisbloemige groente, het is dus in dit opzicht verwant aan de andere kruisbloemige groentes zoals broccoli, bloemkool, boerenkool etc. Vooral de wortel van deze groente wordt gegeten. Deze wortel varieert van kleur. Zo kan de wortel zwart, rood, wit en geel zijn. Elke kleur zou zijn eigen speciale effectieve ingrediënten hebben voor verschillende functies.

Zo zou het het leervermogen en het geheugen verbeteren. Toch gaf de zwarte maca het beste resultaat in het leervermogen en geheugen. (Rubio, Caldas, Dávila, Gasco, & Gonzales, 2006). Dierenstudies laten ook zien dat vooral de rode variant kan zorgen voor het verkleinen van de prostaat. Rode maca zou voor mannen op hogere leeftijd geen slecht idee zijn, aangezien de prostaat groter kan worden naarmate je als man ouder wordt  (Gonzales, et al., 2005).

Voedingsinformatie van Maca

Maca poeder is heel energierijk. Het is een goede bron van koolhydraten en eiwit. Het heeft een hoge hoeveelheid aan vezels en is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Naast deze goede voedingswaarden zijn er nog een aantal voordelen, waarvan wij kunnen proviteren.

Ten eerste is maca een adaptogeen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen die maca kan bieden. Een adaptogeen zorgt voor het regulieren van de balans in je lichaam. Dit wilt zeggen dat maca help bij het in balans houden van zowel je bloeddruk, suikerspiegel en je hormoonspiegel. Zo zou volgens Shin, et al. de seksuele verlangens van zowel man als vrouw verhogen door het gebruik van maca  (Shin, Lee, Yang, Lim, & Ernst, 2010). Daarnaast zou de vruchtbaarheid bij mannen kunnen vergroten en zouden de symptomen tijdens de menopauze bij vrouwen kunnen verminderen.

Dierstudies geven weer dat maca het uithoudingsvermogen zou vergroten (Choi, et al., 2012). Het product is ook populair bij bodybuilders . Het zou namelijk moeten zorgen voor een versnelde spiergroei, energieboost en een vergrootte kracht. Helaas zijn deze punten nog niet goed onderzocht en dit is dus alleen maar een veronderstelling.

Lees hier meer over alle voordelen van Maca:

Heeft Maca bijwerkingen?

Naast de voordelen heeft maca bijwerkingen. Zo zou maca er voor kunnen zorgen dat er een struma ontstaat. Een struma is een vergroting van de schildklier. Maca bevat onder andere goitrogenen. Het staat bekend dat goitrogenen op verschillende manieren voor een verstoring in de schildklier kunnen zorgen.  Zo kan het voorkomen dat er minder eiwitten in het bloed aanwezig zijn om te binden aan het hormoon TSH (schildklier stimulerend hormoon). Dit zorgt er voor dat de hypofyse meer TSH af gaat geven en dit leidt tot vergroting van de schildklier.

De schildklier is een orgaan dat een soort kachel is van het menselijk lichaam. Een verkeerde werking van dit orgaan leidt dus ook tot problemen. Symptomen zoals het snel koud hebben, gewichtstoename, verminderde libido bij mannen, abnormaliteiten bij de menstruatie bij vrouwen en symptomen zoals een droge, ruwe huid en droog haar of zelfs haaruitval gaan hierbij gepaard.

Het is echter niet duidelijk wat nou de gezondheidsdeskundige betekenis is van de inname van glucosinolaten via groentes. Aangeraden wordt om wel van gebruik te maken van kruisbloemige groentes, inclusief maca. Mensen die gevoelig zijn voor schildklierproblemen zullen echter moet uitkijken. Maar de voordelen wegen zeker op Maca haar bijwerkingen.

Maca gebruik en dosering

Maca is veel te koop in de vorm van droge poeder. De smaak doet men denken aan radijsjes maar het heeft ook wel een moutachtige smaak. Maca kan in principe overal mee gecombineerd worden. zo kun je het in je smoothies, thee, melk, koffie of in een andere natuurlijke drank doen. Ook toetjes, soepen en vooral cacaoproducten doen het goed in combinatie met maca.

Als je ons Maca Poeder gebruikt, moet je dagelijks 5 gram gebruiken voor consistente resultaten. Je kunt het eenvoudig mengen met water, sap of door een shake of smoothie. Ons Maca-poeder is veganistisch, biologisch en glutenvrij, waardoor het op een natuurlijke manier in je dieet past.

Maca voordelen

Er is een breed scala aan potentiële Maca-voordelen, waardoor sommigen het als een adaptogeen beschouwen – een supplement dat je lichaam kan helpen beter om te gaan met stressoren en uitdagingen om zichzelf te beschermen. Met zoveel voedingsstoffen heeft Macawortel een breed scala aan potentiële voordelen.

1. Maca kan je humeur verbeteren

Net als andere kruisbloemige planten zit Maca boordevol gezonde stoffen. Maca bevat antioxidanten, flavonoïden genaamd, die grotendeels verband houden met het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst. Verschillende Maca Root-onderzoeken hebben een vermindering van gevoelens van angst en somberheid vastgesteld.

2. Maca kan je bloeddruk verbeteren

Dezelfde studie die voordelen voor somberheid en angstsymptomen aantoonde, merkte ook op dat postmenopauzale vrouwen die Maca gebruikten, de diastolische bloeddruk hadden verlaagd, de druk in je bloedvaten wanneer het hart tussen de slagen in rust. We weten dat andere kruisbloemige groenten de algehele gezondheid ondersteunen, en Maca is niet anders.

3. Ondersteuning van de vruchtbaarheid

Een van de belangrijkste vroege toepassingen van Maca was het ondersteunen van reproductieve gezondheid.

Er wordt verder onderzoek gedaan naar de impact van Maca op alle reproductieve gerelateerde hormonen om andere mogelijke voordelen te onderzoeken. Veel vrouwen melden dat het helpt om hun hormonen “in evenwicht te brengen” en sommige symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, te matigen.

4. Uithoudingsvermogen vergroten

Dankzij alle andere voordelen van Maca, heeft voortgezet onderzoek aangetoond dat het zelfs je uithoudingsvermogen tijdens het sporten kan vergroten. Net zoals het al eeuwen wordt gebruikt om energie te stimuleren, toonde een onderzoek in Peru een verbetering aan in een tijdrit op de fiets met consistente Maca-suppletie.

5. Energie verhogen

Het vitamine C-, ijzer- en B6-gehalte van Maca helpen allemaal om een ​​gezond immuunsysteem te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen. Hoewel er geen directe correlatie is aangetoond met kracht of spieropbouw, kan harder pushen tijdens je trainingen veel voordelen hebben. Als je worstelt met energie of je trainingen zwaar aanvoelen, kan Maca de oplossing zijn die je zoekt.

Wanneer is de beste tijd om Maca te nemen?

De timing van je Maca-supplement heeft niet zo’n sterke invloed als de consistentie van wanneer je het inneemt. Bij de meeste onderzoeken die voordelen aantoonden, namen de deelnemers een consistente dosis – het tijdstip van inname gerelateerd aan je training is niet zo belangrijk. Je zou het kunnen toevoegen aan een post-workout shake of een pre-workout stack, maar doe vooral wat het beste voor jou persoonlijk werkt.

Conclusie

Maca heeft dus wel bijwerkingen, namelijk de mogelijkheid tot het vergroten van de schildklier. Dit gebeurt tevens niet zomaar. Gevoeligheid voor schildklierstoornissen zou namelijk al aanwezig moeten zijn. Maca geeft overigens ook ongelofelijk veel voordelen terug. Het is aan te raden om gebruik te maken van maca of soortgelijke producten. Probeer het zelf eens uit, je zult namelijk snel de voordelen terugzien!

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Choi, H. E., Kang, J., Young, J. C., Seung, H. L., Ik, H. Y., Hyang, S. C., & Tae, S. K. (2012, March). Supplementation of standardized lipid-soluble extract from maca (Lepidium meyenii) increases swimming endurance capacity in rats.

Gonzales, G., Miranda, S., Nieto, J., Fernández, G., Yucra, S., Rubio, J., . . . Gasco, M. (2005, January). Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats.

Rubio, J., Caldas, M., Dávila, S., Gasco, M., & Gonzales, G. (2006, June). Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice.

Shin, B., Lee, M., Yang, E., Lim, H., & Ernst, E. (2010, August). Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review.

 

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein