Supplementen

Wat is Maca? Een echt superfood? Heeft Maca bijwerkingen?

De zogenaamde superfoods winnen steeds meer aan populariteit. Zo is Maca daar één van. Wat zijn de voordelen van dit product? Heeft Maca bijwerkingen? Wat is Maca precies? We bespreken het allemaal in dit artikel.

Spring naar:

Wat is Maca?

De maca plant komt uit gebieden met barre weersomstandigheden en vooral op hoge hoogtes. De plant komt veel voor in het Andes gebergte in Peru op hoogtes boven de 4.000 meter.

Maca is een kruisbloemige groente, het is dus in dit opzicht verwant aan de andere kruisbloemige groentes zoals broccoli, bloemkool, boerenkool etc. Vooral de wortel van deze groente wordt gegeten. Deze wortel varieert van kleur. Zo kan de wortel zwart, rood, wit en geel zijn. Elke kleur zou zijn eigen speciale effectieve ingrediënten hebben voor verschillende functies.

Zo zou het het leervermogen en het geheugen verbeteren. Toch gaf de zwarte maca het beste resultaat in het leervermogen en geheugen. (Rubio, Caldas, Dávila, Gasco, & Gonzales, 2006). Dierenstudies laten ook zien dat vooral de rode variant kan zorgen voor het verkleinen van de prostaat. Rode maca zou voor mannen op hogere leeftijd geen slecht idee zijn, aangezien de prostaat groter kan worden naarmate je als man ouder wordt  (Gonzales, et al., 2005).

Voedingsinformatie van Maca

Maca poeder is heel energierijk. Het is een goede bron van koolhydraten en eiwit. Het heeft een hoge hoeveelheid aan vezels en is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Naast deze goede voedingswaarden zijn er nog een aantal voordelen, waarvan wij kunnen proviteren.

Ten eerste is maca een adaptogeen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen die maca kan bieden. Een adaptogeen zorgt voor het regulieren van de balans in je lichaam. Dit wilt zeggen dat maca help bij het in balans houden van zowel je bloeddruk, suikerspiegel en je hormoonspiegel. Zo zou volgens Shin, et al. de seksuele verlangens van zowel man als vrouw verhogen door het gebruik van maca  (Shin, Lee, Yang, Lim, & Ernst, 2010). Daarnaast zou de vruchtbaarheid bij mannen kunnen vergroten en zouden de symptomen tijdens de menopauze bij vrouwen kunnen verminderen.

Dierstudies geven weer dat maca het uithoudingsvermogen zou vergroten (Choi, et al., 2012). Het product is ook populair bij bodybuilders . Het zou namelijk moeten zorgen voor een versnelde spiergroei, energieboost en een vergrootte kracht. Helaas zijn deze punten nog niet goed onderzocht en dit is dus alleen maar een veronderstelling.

Lees hier meer over alle voordelen van Maca:

5 Maca Voordelen | Wat is Maca Wortel & wat doet het?

Voeding

5 Maca Voordelen | Wat is Maca Wortel & wat doet het?

2020-11-11 06:00:37van Claire Muszalski

Heeft Maca bijwerkingen?

Naast de voordelen heeft maca bijwerkingen. Zo zou maca er voor kunnen zorgen dat er een struma ontstaat. Een struma is een vergroting van de schildklier. Maca bevat onder andere goitrogenen. Het staat bekend dat goitrogenen op verschillende manieren voor een verstoring in de schildklier kunnen zorgen.  Zo kan het voorkomen dat er minder eiwitten in het bloed aanwezig zijn om te binden aan het hormoon TSH (schildklier stimulerend hormoon). Dit zorgt er voor dat de hypofyse meer TSH af gaat geven en dit leidt tot vergroting van de schildklier.

De schildklier is een orgaan dat een soort kachel is van het menselijk lichaam. Een verkeerde werking van dit orgaan leidt dus ook tot problemen. Symptomen zoals het snel koud hebben, gewichtstoename, verminderde libido bij mannen, abnormaliteiten bij de menstruatie bij vrouwen en symptomen zoals een droge, ruwe huid en droog haar of zelfs haaruitval gaan hierbij gepaard.

Het is echter niet duidelijk wat nou de gezondheidsdeskundige betekenis is van de inname van glucosinolaten via groentes. Aangeraden wordt om wel van gebruik te maken van kruisbloemige groentes, inclusief maca. Mensen die gevoelig zijn voor schildklierproblemen zullen echter moet uitkijken. Maar de voordelen wegen zeker op Maca haar bijwerkingen.

Maca gebruik

Maca is veel te koop in de vorm van droge poeder. De smaak doet men denken aan radijsjes maar het heeft ook wel een moutachtige smaak. Maca kan in principe overal mee gecombineerd worden. zo kun je het in je smoothies, thee, melk, koffie of in een andere natuurlijke drank doen. Ook toetjes, soepen en vooral cacaoproducten doen het goed in combinatie met maca.

Conclusie

Maca heeft dus wel bijwerkingen, namelijk de mogelijkheid tot het vergroten van de schildklier. Dit gebeurt tevens niet zomaar. Gevoeligheid voor schildklierstoornissen zou namelijk al aanwezig moeten zijn. Maca geeft overigens ook ongelofelijk veel voordelen terug. Het is aan te raden om gebruik te maken van maca of soortgelijke producten. Probeer het zelf eens uit, je zult namelijk snel de voordelen terugzien!

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Wat is teunisbloemolie? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Supplementen

Wat is teunisbloemolie? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

2022-01-31 10:00:29van Claire Muszalski

Wat is L-Arginine? | Voordelen, dosering & bijwerkingen van L-Arginine

Supplementen

Wat is L-Arginine? | Voordelen, dosering & bijwerkingen van L-Arginine

2021-10-22 14:00:39van Claire Muszalski

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

Supplementen

Creatine voor vrouwen | Voordelen & Veiligheid

2022-01-07 11:00:35van Claire Muszalski


Choi, H. E., Kang, J., Young, J. C., Seung, H. L., Ik, H. Y., Hyang, S. C., & Tae, S. K. (2012, March). Supplementation of standardized lipid-soluble extract from maca (Lepidium meyenii) increases swimming endurance capacity in rats.

Gonzales, G., Miranda, S., Nieto, J., Fernández, G., Yucra, S., Rubio, J., . . . Gasco, M. (2005, January). Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats.

Rubio, J., Caldas, M., Dávila, S., Gasco, M., & Gonzales, G. (2006, June). Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice.

Shin, B., Lee, M., Yang, E., Lim, H., & Ernst, E. (2010, August). Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review.

 Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.