Training

De power van aardappelen en waarom je niet al je kracht zult verliezen | De topstudies van deze week

Ben je klaar om je gezondheids- en fitnesskennis naar een hoger niveau te tillen? Onze wekelijkse analyse van de laatste studies is er om je wat extra advies en ideeën te geven uit de nieuwste onderzoeken vanuit de hele wereld met betrekking tot sport en voeding.

Deze week kijken we naar de power van aardappelen, het geweldige fenomeen van spiergeheugen en de voordelen van sporten voor de hersenen.

 

Potato Power


Hoewel je misschien op zoek bent naar een goede bron van spieropbouwende eiwitten uit een shake of een sappige biefstuk, zou je minder snel aan aardappelen als een waarschijnlijke kandidaat denken. Nou, volgens deze laatste studie zou je dat wél moeten doen.(1)

De onderzoekers keken naar wat er gebeurde toen een groep vrouwen eiwit uit aardappelen kreeg, specifiek voor het spieropbouwende vermogen en deze groep behaalde een aantal behoorlijk interessante resultaten.

De studie omvatte een groep vrouwen die gewoonlijk hun aanbevolen hoeveelheid eiwit voor de dag behaalde en verdubbelde de inname voor de helft van de groep door hen een pudding te laten eten die aardappeleiwit isolaat bevatte.

Ze ontdekten dat de vrouwen die het extra aardappeleiwit consumeerden, de snelheid waarmee hun spieren nieuw eiwit maakten, verhoogden, terwijl de andere groep geen veranderingen zag.

Hoewel we plantaardige eiwitten misschien als minder gunstig beschouwen dan dierlijke bronnen, hebben de onderzoekers afgeleid dat dit niet noodzakelijk het geval is.

Hoewel je zeker niet alleen maar de hele tijd aardappelen wilt eten, is het interessant om te realiseren dat je mogelijk meer eiwitten binnenkrijgt dan je denkt.

 

Ben je vergeten hoe een goede sportschool sessie voelt? Je lichaam niet..


Sinds de sportscholen zijn gesloten, hebben velen van jullie je trainingsroutine opgegeven – en volgens een nieuwe studie is dat prima.(2)

De gedachte om al je zuurverdiende spiermassa te verliezen, is waarschijnlijk een paar keer bij je opgekomen, maar onderzoekers hebben nu gesuggereerd dat het langer duurt dan je denkt dat je spieren al die kracht verliezen.

De studie volgde 19 gezonde, ongetrainde jonge mannen en vrouwen terwijl ze een krachttrainingschema van 10 weken volgden voor slechts één van hun benen. Dit werd gevolgd door 20 weken niet trainen voordat de sterkte van beide benen werd getest.

Hoewel het getrainde been 20 weken niet was getraind, was het nog steeds aanzienlijk sterker dan het been dat nooit werd getraind.

Dit is nog een kleine studie, dus het zou interessant zijn om de resultaten op grotere schaal te zien. Hopelijk geeft dit je wat troost, dat zelfs als je je workouts in lockdown volledig hebt opgegeven, je niet terug bent bij af wanneer de sportscholen weer opengaan.

En als je nog aan het trainen bent – ook al is het maar beperkt – dan is dat nóg beter.

 

Bericht om mee naar huis te nemen

We zijn altijd verbaasd over wat we uit ons lichaam kunnen halen, met de juiste voeding en training. En met de onderzoeken van deze week is dat niet anders. Als je een excuus nodig had om een ​​bord aardappelen te eten, dan heb je het hier – het is allemaal voor de bulk natuurlijk. Evenzo, als je training in deze moeilijke tijden een flinke hit heeft gehad, is het goed om te weten dat we allemaal in dezelfde boot zitten.


1. McMaster University. (2020, May 5).Potato power: Spuds serve high quality protein that’s good for women’s muscleScienceDaily. Retrieved May 7, 2020

2. Moberg, M., Lindholm, M. E.,Reitzner, S. M., Ekblom, B., Sundberg, C. J., &Psilander, N. (2020). Exercise Induces Different Molecular Responses in Trained and Untrained Human MuscleMedicine and Science in Sports and Exercise.

 Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.