Supplementen

De beste verhouding voor BCAA’s

BCAA’s of Branched Chain Amino Acids zijn één van de meest gebruikte supplementen in de krachtsport door hun belangrijke bijdrage aan spieropbouw. Ze bestaan uit de drie essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine, die samen één derde van het spiereiwit vormen. Essentieel betekent dat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken waardoor ze dus via voeding, of eenvoudiger via supplementen opgenomen kunnen worden. Lees hier alles over BCAA en wat de BCAA verhouding is.

Eerst wordt ingegaan op wat BCAA’s precies zijn en hoe ze werken. Vervolgens zullen we de verschillende verhoudingen in BCAA’s bespreken en welke het beste zijn.

Spring naar:

Beste BCAA verhouding

Werking van BCAA’s

Ons lichaam heeft eiwitten nodig om spierweefsel op te bouwen. Die eiwitten bestaan uit aminozuren. Aangezien de BCAA’s één derde vormen van het aantal aminozuren aanwezig in de spieren worden ze gezien als de absolute bouwstenen van het spierweefsel.

Hun voornaamste functie bestaat er uit om cellen op te bouwen en beschadigd weefsel te herstellen. Dit is vooral noodzakelijk bij krachtsporten omdat je hier door de zware inspanningen het spierweefsel beschadigt. BCAA’s zetten op dat moment rechtstreeks de eiwitsynthese (= de aanmaak van eiwitten) in gang wat het spieropbouwproces stimuleert.

Het innemen van BCAA’s vlak voor, eventueel tijdens, en na de training kan zorgen voor een verhoogde eiwitsynthese en dus verminderde afbraak van spiereiwitten. Dit kan zowel in pilvorm als poedervorm. Poedervorm wordt uiteraard sneller opgenomen waardoor het een effectievere werking biedt. Samen met snelle suikers en wei- eiwitten vormen ze bovendien de ideale postworkout shake voor snel herstel en heropbouw van spierweefsel.

Meer weten over BCAA’s? Bekijk dit artikel:

Wat zijn BCAA's & hun voordelen?

Supplementen

Wat zijn BCAA's & hun voordelen?

2021-12-21 10:00:01van Liam Agnew

Beste verhouding BCAA’s

BCAA’s komen voornamelijk voor in de ratio 2:1:1, waarbij de leucinewaarden hoger liggen dan isoleucine- en valinewaarden. Dit komt omdat van de drie aminozuren het eigenlijk vooral leucine is dat het proces van eiwitsynthese op gang brengt.

Je zou dus kunnen stellen dat het innemen van leucine alleen al voldoende zou kunnen zijn. Toch wordt aangeraden om het in combinatie met de twee andere in te nemen omdat leucine op die manier effectiever opgenomen wordt.

Aangezien leucine de koning in de optimale BCAA verhouding is, is het logisch dat deze met een hogere waarde moet ingenomen worden. Hierdoor kan je de supplementen eveneens kopen in de 4:1:1 ratio of hoger. Sommige producten bieden zelfs een 10:1:1 ratio aan.

Het is echter niet aangeraden om voor een dergelijke dosis te gaan. BCAA verhouding van 10:1:1 bevat dan wel vijf keer meer leucine dan de 2:1:1 ratio, dat wil absoluut niet zeggen dat het daarom ook vijf keer beter is. Zoals gezegd zijn voor en na de training de cruciale momenten om BCAA’s in te nemen. Het zijn eveneens de cruciale momenten om eiwitrijk voedsel, en bij voorkeur een eiwitshake in te nemen. Vooral in dat laatste zitten ook al reeds heel wat BCAA’s waardoor je zeker voldoende leucine opneemt. Wanneer je echter door een dieet minder calorieën, en dus minder eiwitten eet, kan de 4:1:1 ratio met meer leucine dan wel weer geschikter zijn.

Hoe meer leucine, hoe minder isoleucine en valine natuurlijk. Maar het is niet omdat die laatste weinig bijdragen aan spierherstel en –opbouw, dat ze geen andere functies kunnen hebben!

Isoleucine speelt namelijk een grote rol in de vetverbranding. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat isoleucine de gewichtstoename kan remmen door een verminderde groei van vetweefsel. Valine kan dan weer gunstige effecten hebben tijdens de training zelf. Het kan dienen als brandstof en zorgt bijgevolg voor een minder snelle vermoeidheid. Hierdoor heb je langer kracht en energie om meer herhalingen uit te voeren en sneller te herstellen tussen de sets.

Samenvatting: Leucine is de belangrijkste aminozuur als het aankomt op het opstarten van de eiwitsynthese. De andere aminozuren in BCAA’s zijn echter ook van belang. Er is daarom niet één optimale BCAA verhouding. Dit hangt af van individuele factoren, zoals je dieet en doelen. 

Conclusie

Van de drie BCAA’s speelt leucine de belangrijkste rol. Het is belangrijk voor spieropbouw en spierherstel en kan zeer effectief opgenomen worden met behulp van isoleucine en valine. Toch mogen de functies van die twee laatste niet onderschat worden. Hoewel ze geen direct effect hebben op het spierweefsel, dragen ze toch bij aan de energielevering en vetverbranding.

Om die redenen, samen met het feit dat eiwitrijk voedsel eveneens BCAA’s biedt, kunnen we besluiten dat de 2:1:1 ratio met een meerwaarde van leucine de essentiële basis blijft. Een BCAA verhouding van 4:1:1 kan ook nog, maar hoger heeft weinig zin. Zoals bij alle voedingsstoffen wordt een overdosis van een bepaald product niet volledig door het lichaam verteerd. Daarnaast zou dat de functies van isoleucine en valine verwaarlozen, wat jammer zou zijn voor de vele voordelen van het supplement.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Jari Desmedt.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

Supplementen

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

2021-03-18 07:00:49van Gareth Gray

BCAA's voor vrouwen | Wat zijn BCAA's en zou je ze moeten nemen?

Supplementen

BCAA's voor vrouwen | Wat zijn BCAA's en zou je ze moeten nemen?

2021-01-25 15:00:45van Alice Pearson

EAA's versus BCAA's | Wat zijn de verschillen? Heb je ze nodig?

Supplementen

EAA's versus BCAA's | Wat zijn de verschillen? Heb je ze nodig?

2021-12-06 14:00:59van Claire Muszalski


  1. Stoppani, J. (2017, 30 augustus). What is the best ratio of BCAAs? Geraadpleegd via https://www.bodybuilding.com/fun/ask‐the‐supp‐guru‐what‐is‐the‐best‐ratio‐of‐bcaas.html
  2. Evant, G. (2017, 3 oktober). What are BCAA supplements? Geraadpleegd via https://www.livestrong.com/article/435284‐what‐are‐bcaa‐vitamins


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici