Supplementen

Top 5 Supplementen voor Spiergroei

Er zijn twee fundamentele zaken die bepalend zijn voor spierhypertrofie oftewel spiergroei: voeding en krachttraining. Je hebt het waarschijnlijk al ontelbare keren gehoord, maar toch zijn er nog steeds mensen die denken dat enkel hard trainen in de gym al de resultaten kan leveren die je voor ogen hebt. Maar zonder gezonde, goede voeding wordt veel van je harde werk teniet gedaan.

Tijdens je workout mag je focus inderdaad nergens anders liggen dan op die barbells en dumbbells, maar wanneer jouw training voorbij is moet de focus op voeding komen te liggen. Om tot de beste resultaten te kunnen komen dien je een voedingsschema op te stellen dat het voor jou mogelijk maakt om zo efficiënt spiermassa aan te komen. In dit artikel wordt besproken wat het belang van voeding is voor spiergroei. Daarnaast zullen 5 supplementen voor spiergroei worden besproken. Deze supplementen kunnen het kweken van spiermassa makkelijker maken. Het écht harde werk zul je echter nog zelf moeten blijven doen.

Spring naar:

Je dieet- het belang van eiwitten

Wanneer we spreken over spiergroei zijn eiwitten hier zonder twijfel de belangrijkste bouwstof voor. Kip, kalkoen, vis, eieren, noten, melk, etc. zijn allemaal bronnen rijk aan eiwitten die zeker een plaats moeten krijgen in jouw dieet.

Een goed dieet bestaat uiteraard niet enkel uit eiwitten, maar ook uit:

  • Koolhydraten, die een belangrijke rol spelen in de energielevering en –opslag;
  • Gezonde vetten, die heel wat voordelen bieden voor ons lichaam.
  • Supplementen

Ik zeg niet dat goede voeding alléén niet kan leiden tot spiergroei, integendeel, maar als je het maximale potentieel uit je trainingen wil halen kan het gebruik van supplementen zeker meerwaarde bieden. Supplementen zijn vooral voordelig wanneer:

  • Je moeite hebt om voldoende eiwitten/calorieën op te nemen via enkel voeding;
  • Als je jouw spieren snel/voldoende wilt laten herstellen;
  • Wanneer je (zoveel mogelijk) spiermassa wilt behouden tijdens het cutten;
  • Om je voldoende energie en kracht te geven tijdens je workout.

Bereken je macro’s met onze Macro Calculator

Hieronder geef ik de nodige informatie over de 5 supplementen die nuttig zijn bij het opbouwen van spiermassa en samen met goed trainen en aangepaste voeding tot optimale spiergroei kunnen leiden.

5 supplementen voor spiergroei

1 Whey eiwitten

Zoals gezegd zijn eiwitten de belangrijkste bouwstoffen voor onze spieren, en eigenlijk voor heel ons lichaam. Een shake met whey eiwitten kan perfect tussen de maaltijden door genomen worden om de eiwitinname hoog te houden. Maar ook na de training kan een dergelijke shake voordelig zijn. Want het grootste verschil tussen whey en andere eiwitbronnen is de snellere absorptie in ons lichaam, waar de spieren natuurlijk alle baat bij hebben om zo sneller te herstellen en groei te stimuleren.

Wat is Whey Protein? | Voordelen, bijwerkingen & dosering

Supplementen

Wat is Whey Protein? | Voordelen, bijwerkingen & dosering

2021-10-16 10:00:04van Claire Muszalski

2 BCAA’s

Eiwitten zijn opgemaakt uit ketens van aminozuren. BCAA’s (Branched‐Chain Amino Acids) bestaan uit de essentiële aminozuren Leucine, Isoleucine en Valine. Samen vormen deze een groot deel van het spiereiwit en maken eiwitsynthese mogelijk waardoor ze gezien worden als de belangrijkste bouwstenen van ons spierweefsel.

Zonder voldoende BCAA’s zal het lichaam niet in staat zijn om alle beschadigde spiervezels (ten gevolge van krachttraining) te herstellen en om te zetten in een toename van deze spiervezels. Hoewel BCAA’s ook aanwezig zijn in eiwitten uit voeding en whey, kan een extra dosis voordelen bieden.

Wat zijn BCAA's & hun voordelen?

Supplementen

Wat zijn BCAA's & hun voordelen?

2021-12-21 10:00:01van Liam Agnew

3 Glutamine

Een ander, niet essentieel aminozuur dat kan bijdragen aan goede resultaten, is glutamine. Glutamine draagt bij aan de eiwitsynthese(aanmaak van spieen), helpt celvolume te behouden en onderdrukt vermoeidheid tijdens de inspanning (waardoor je langer intensief kan sporten). Ook stimuleert het ons natuurlijk groeihormoon en ondersteunt het immuunsysteem. Net als BCAA’s is glutamine dus één van de belangrijkste aminozuren om te nemen als je spiermassa wilt opbouwen.

4 Creatine

Creatine is een natuurlijk voorkomend product dat terug te vinden is in onder andere vlees en vis, maar ook door ons lichaam zelf aangemaakt wordt. Het wordt opgeslagen in de skeletspieren tot het gebruikt kan worden om ATP te vormen, de energiebron van ons lichaam.

Het is al meermaals onderzocht en bewezen dat creatine zeer efficiënt is in het bijdragen aan goede sportprestaties in heel wat sporttakken, vooral deze waar korte en krachtige inspanning vereist zijn. Het helpt de spieren om meer en sneller ATP te produceren, waardoor we een grotere kracht kunnen leveren gedurende langere tijd. Met andere woorden, tijdens krachttraining zorgt creatine ervoor dat je meer herhalingen kan uitvoeren, alsook een hoger gewicht kan tillen.

Deze vorderingen zullen uiteraard niet onmiddellijk voelbaar zijn, maar zullen worden opgebouwd. Dit natuurlijke maar efficiënte product kan dus zorgen voor een progressieve belasting, wat noodzakelijk is voor spiergroei.

5 Beta-Alanine

Beta‐Alanine is een supplement dat gevormd wordt uit het aminozuur alanine. De belangrijkste functie van beta‐alanine is de carnosineproductie stimuleren en verhogen. Carnosine zorgt ervoor dat de spieren een groter vermogen ontwikkelen om harder en langer te presteren. Het kan de opbouw van melkzuur tijdens de inspanning voorkomen waardoor de spieren minder vermoeid aanvoelen. Op die manier kan je dus langer aan dezelfde intensiteit blijven trainen. Door die werking wordt dit supplement dan ook vaak in pre‐workouts verwerkt en kan net zoals creatine ervoor zorgen dat het lichaam hoger belast kan worden.

Waarom kiezen voor supplementen

Als je spiermassa wilt aanmaken moet je er hard voor trainen Die belasting kan voor een groot deel opgevangen worden door aangepaste voeding, maar om op de meest efficiënte manier die spieren te laten groeien kunnen supplementen goed van pas komen.

Bovenstaande supplementen kunnen bijdragen aan voldoende (en efficiënte) eiwitopname, voldoende aminozuurgehaltes en prestatiebevorderingen die bij voeding alleen niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Als je vanaf nul begint lijkt het misschien wat veel om deze vijf supplementen ineens te nemen. Kijk daarom wat voor jou het meest noodzakelijk lijkt. Ook bestaan er heel wat formules en bundels waarin deze producten gecombineerd worden.

Deze supplementen zijn in geen geval een gevaar voor onze gezondheid. Of je ze neemt blijft je eigen keuze, maar je lichaam kan de extra ondersteuning zeker gebruiken.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Beta-Alanine | Hoe verbetert het de prestaties?

Supplementen

Beta-Alanine | Hoe verbetert het de prestaties?

2021-08-03 13:00:16van Claire Muszalski

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

Supplementen

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

2021-12-01 15:00:06van Claire Muszalski

Moet je BCAA's nemen voordat je gaat slapen?

Supplementen

Moet je BCAA's nemen voordat je gaat slapen?

2020-11-02 06:00:39van Claire MuszalskiMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert