Supplementen

Wat is Kokoswater? | Is het gezond? | De voordelen van kokoswater

Kokoswater is een populaire drank voor veel fitnessfanaten, en heeft zelfs de bijnaam ‘Moeder natuur ‘s sportdrank’ vanwege de mogelijke voordelen voor onze gezondheid.

Van beroemdheden tot aan atleten, kokoswater is een groeiende trend – Dit artikel zal bespreken wat precies kokosnoot water is, en enkele van de voordelen benoemen. Eerst wordt ingegaan op de simpele vraag: wat is kokoswater?. Vervolgens zullen er 7 verschillende voordelen van kokoswater worden versproken. Daarna wordt besproken waar kokoswater gevonden kan worden. Tot slot wordt bekeken wanneer je kokoswater het beste kunt drinken en op welke verschillende manieren je het kunt consumeren.

Spring naar:

kokoswater voordelen vrouw krachttraining

Wat is Kokoswater?

Kokoswater heeft van nature een zoete, verfrissende, licht nootachtige smaak. De smaak wordt vergeleken met gewoon water doordrenkt met kokos (geloof het of niet!) Het bevat veel elektrolyten (meer kalium), die kunnen helpen met het bevorderen van spierkracht, en helpt om het verloren vocht aan te vullen na een intensieve training; een van de redenen waarom het zo populair is onder atleten.

Kokoswater moet niet worden verward met kokosmelk of olie, die beide hoog in vet zijn. Deze komen uit het sap en vlees van volgroeide kokosnoten, terwijl kokoswater een heldere vloeistof is, gevonden in het centrum van de jonge, groene kokosnoten. Kokoswater bevat tevens minder calorieën en natrium dan de gemiddelde energy drink (met suiker). Tegenwoordig zijn er vele aanbieders van kokoswater en kun je het haast in elke supermarkt verkrijgen.

Wat zijn de voordelen van Kokoswater?

Er zijn veel voordelen aan kokoswater, en dat is de reden waarom het drankje onlangs zo is gegroeid in populariteit. Maar wat zijn precies de mogelijke voordelen van kokoswater? Kan het helpen met afvallen?

Efficiënte Sportdrank

Kokoswater bevat minder suiker dan sportdranken, en zelfs minder dan sommige frisdranken en vruchtensappen. Houdt er rekening mee dat, aangezien kokoswater wel wat calorieën bevat, je het niet moet drinken als water, omdat de calorieën dan kunnen oplopen. Echter, kan kokoswater verloren vocht van tijdens intense training (kalium en natrium) goed aanvullen. Dit zijn die zo belangrijke elektrolyten, waardoor het als een zeer handige sportdrank wordt gezien.

Lees hier meer over elektrolyten:

Wat zijn elektrolyten? | Van essentieel belang?

Supplementen

Wat zijn elektrolyten? | Van essentieel belang?

2021-11-29 16:00:03van Claire Muszalski

Kan helpen met gewichtsverlies

Het drinken van kokoswater kan helpen om je eetlust te onderdrukken en je voller te voelen. Dit betekent dat je niet zo veel eet en zo kan het helpen om die extra kilo’s af te vallen. Het is ook populair onder bodybuilders tijdens hun voorbereiding voor een show om dezelfde reden. Dat komt omdat kokoswater weinig calorieën bevat in vergelijking met andere sportdranken.

Vergeet echter niet dat absoluut geen wondermiddel is voor gewichtsverlies. Het bevat dus nog steeds calorieën, waardoor gewoon drinkwater mogelijk een beter alternatief is als je je calorie inname zo laag mogelijk wilt houden. Gemiddeld bevat kokoswater zo’n 10 tot 25 calorieën per 100 ml.

Mogelijk goed voor je huid

Het gebruik van kokoswater kan helpen voor mensen met acne of vlekken op het oppervlak van de huid waar ze zich van willen ontdoen. Het helpt om de huid te hydrateren en voorkomt dat je poriën grote hoeveelheden olie produceren, wat helpt om vlekken en uitbrekingen te voorkomen. Het bewijs hiervoor is echter gebrekkig. De vitaminen en mineralen in kokoswater hebben echter belangrijke functies in ons lichaam, die de huid ook zeker kunnen ondersteunen en verbeteren.

Kan helpen tegen een kater

Als je merkt dat je binnen komt struikelen na een zware avond op stap, is het misschien een goed idee om wat kokoswater te drinken om je maag rust te geven, en te helpen om een aantal van de elektrolyten (kalium) die je lichaam heeft verloren aan te vullen. Velen melden dat deze aanvulling van elektrolyten kan helpen met het voorkomen van een kater, of het verzachten van de symptomen van een kater.

Kan de bloeddruk verlagen

Lage niveaus van elektrolyten kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk. Omdat kokoswater veel elektrolyten bevat die je nodig hebt, kan het mogelijk helpen om je bloeddruk te verlagen.

Vol met voedingsstoffen

Kokoswater bevat vijf essentiële elektrolyten, die ons lichaam nodig, iets wat vrij uniek is. Hierdoor kun je van kokoswater genieten als onderdeel van een gezond, voedzaam en evenwichtig dieet. De voedingstoffen in kokoswater zijn onder andere:

 • Natrium
 • Magnesium
 • Kalium
 • Ijzer
 • Jodium
 • Zink
 • Foliumzuur
 • Vitamine C
 • B- vitamines

 

Het is ‘verenigbaar is met menselijk bloed’

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is vrij eenvoudig. Kokoswater is isotoon aan menselijk plasma, zodat het snel kan worden gebruikt in geval van nood om ons lichaam te hydrateren, vooral na een intensieve training… Al hopen we dat de nood dan niet zó hoog is.

 

Waar kan ik kokoswater vinden?

De kokosnoot

Ten eerste in een jonge kokosnoot zelf. Als je een frisse, jonge, groene kokosnoot vindt, dan moet je proberen om deze open te kraken en het gezonde sap wat binnen zit drinken. Dit is niet erg praktisch of haalbaar, dus je moet waarschijnlijk op zoek naar andere manieren om het te consumeren als je het regelmatig op wilt nemen in je dieet.

Pakken met kokoswater

Je kunt kokosdrankjes kopen in dozen bij verschillende winkels, maar je moet ervoor zorgen dat ze gekoeld zijn.

Kokoswater poeder

Meng het met normaal water, en maak zelf kokoswater. Op deze manier kun je het kopen in bulk, het opslaan en hoef je het voorlopig niet bij te vullen.

Supplementen

Sommige supplementen bevatten kokoswater poeder. Hiermee krijg je echter vaak ook andere ingrediënten mee. Dit is dus misschien minder ideaal als je echt op zoek bent naar alleen kokoswater.

Verschillende manieren om kokoswater te consumeren

Natuurlijk kun je het gewoon drinken zoals elke andere drank, maar dat is vrij saai, toch?

 • Probeer zo nu en dan wat anders door het toe te voegen aan een eiwitshake, of het maken van een gezonde smoothie met ingrediënten zoals limoen, komkommer, munt, kiwi, selderij en spinazie.
 • Je zou ook kokoswater poeder kunnen toevoegen aan recepten zoals koekjes, cakes of zelfs stoofschotels.

Wanneer moet ik kokoswater drinken?

Je kunt kokoswater drinken op elk moment gedurende de dag. Echter, omdat je waarschijnlijk niet elke dag liters kan en wil drinken kun je beter kiezen voor specifieke tijden om optimaal gebruik te maken van de voordelen. Voor of na de training is dan een goede tijd. Zo zorg je ervoor dat je elektrolyten levels hoog zijn, wanneer je veel elektrolyten kwijt raakt door het zweten gedurende je training:

 • Het zou ideaal zijn om te consumeren direct na een intensieve training als een post-workout elektrolyt aanvuller.
 • Daarnaast kan je het drinken na een avond uit en zodra je wakker wordt om de effecten van een kater te verminderen.

Conclusie:

Kokoswater is lekker en gezond, als onderdeel van een evenwichtige voeding – bezit tevens vele voordelen. Kokoswater kan je helpen met afvallen, je elektrolyten aanvullen en bevat gewoon ontzettend veel gezonde voedingstoffen. Zie kokoswater echter zeker niet als een wondermiddel. Het is een goede aanvulling op elk gezond voedingspatroon, maar zal geen wonderen voor je doen. Wil je afvallen? Dan is een calorietekort leidend, met of zonder kokoswater. De basis blijft de basis en met kokoswater kan je net dat extra zetje in je rug krijgen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is een gezond ontbijt? | Ontbijt om mee af te vallen

Voeding

Wat is een gezond ontbijt? | Ontbijt om mee af te vallen

2022-02-04 11:00:26van Alice Pearson

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

Voeding

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

2021-03-21 18:00:33van Claire Muszalski

Intermittent Fasting 16-8 | Voordelen | Hoe kun je het beste vasten?

Voeding

Intermittent Fasting 16-8 | Voordelen | Hoe kun je het beste vasten?

2022-01-31 11:00:40van Claire MuszalskiJennifer Blow

Jennifer Blow

Schrijver en Expert

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.