Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Havermelk is een van de meest populaire zuivelvrije melkalternatieven die momenteel op de markt te verkrijgen is. Omdat het een notenvrij veganistisch melkalternatief is, kan het een geschikte vervanger zijn voor iedereen met lactose-, soja- of notenallergie. Het is ook erg milieuvriendelijk - het is niet alleen veganistisch (er worden geen dieren bij gebruikt), maar het maken van havermelk vereist tevens minder water en andere middelen dan het maken van vergelijkbare notenmelk.

Spring naar:

Wat is havermelk?

Havermelk is een van de nieuwste vervangers voor koemelk. Omdat het is gemaakt van een graan, is het zuivelvrij én veganistisch. Havermelk wordt gemaakt door in staal gesneden of hele gries (denk aan onverwerkte haver) in water te weken, te mengen en de resulterende vloeistof eruit te persen. Hoewel notenmelk op een vergelijkbare manier wordt gemaakt, is haver beter oplosbaar en absorbeert het meer water - wanneer het mengsel wordt gezeefd, blijven er meer voedingsstoffen uit de haver in de melk dan vergelijkbare verwerkte notenmelk.

Omdat haver zoveel voedingstoffen heeft, bevat havermelk eiwitten, vezels en vitamines en mineralen. Hoewel een deel van de voedingsstoffen achterblijft in de vaste pulp die ontstaat door het mengen en persen van de haver, blijven er oplosbare vezels over die bèta-glucaan bevatten. Havermelk bevat B-vitamines en wordt vaak verrijkt met vitamine A & D, calcium en ijzer (naast de hoeveelheid die van nature in haver voorkomt).

De voedingsstoffen in havermelk

Havermelk is rijk aan zowel macro- als micronutriënten. Hoewel de voedingsprofielen variëren tussen smaken en bedrijven, bevat hun oorspronkelijke havermelk volgens PlanetOat.com 90 calorieën, 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium.

Havermelk Macros

Macro (240 ml Planet Oat-milk) Hoeveelheid
Koolhydraten 19 g
Vetten 1,5 g
Eiwit 2 g

Havermelk Micronutriënten

Sommige van de micronutriënten komen van nature voor, andere zijn toegevoegd voor verrijking.

 

Micronutriënt (240 ml Planet Oat-milk) Hoeveelheid
Vezel 2g
Vitamine D 4mcg
Calcium 350 mg
IJzer 0,3 mg
Kalium 400 mg
Vitamine A 180mcg
Vitamine B12 0.2mcg

Gezondheidsvoordelen van havermelk

De gezondheidsvoordelen van havermelk maken het een geweldige aanvulling op elk gezond voedingsplan.

Het is veganistisch en bevat weinig allergenen

Havermelk is niet alleen zuivel- en lactosevrij, het bevat ook geen allergenen van soja, pinda's of boomnoten, die veel voorkomen in veel andere alternatieve melksoorten. Het is ook vaak glutenvrij; dit hangt echter af van de manier waarop de haver wordt verwerkt, waarbij een kans is op enige kruisbesmetting met andere granen die gluten bevatten, dus zorg er altijd voor dat je dit dubbel controleert wanneer je een glutenintolerantie hebt.

Het is voedzaam

Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.

Het kan een gezond hart en metabolisme ondersteunen

Haver staat bekend om zijn vezelgehalte, dat kan helpen het cholesterol te verlagen.(1) Betaglucaan is een oplosbare vezel die wordt behouden bij de verwerking van havermelk, waardoor het een hartgezond alternatief is dat uniek is onder andere niet-zuivelmelk alternatieven. Beta-glucaan kan ook een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunen, de immuniteit versterken en het lichaamsgewicht helpen behouden

Het is goed voor de gezondheid van de botten

Hoewel het calcium in havermelk wordt toegevoegd, is het belangrijk om een ​​melkalternatief te kiezen dat de gezondheid van de botten ondersteunt. De extra vitamine A en D ondersteunen een gezond botmetabolisme.(2) Terwijl veganisten of mensen met lactose-intolerantie deze voedingsstoffen vaak missen in hun dieet, biedt havermelk een goed afgerond product, ongeacht de persoonlijke voedingsbehoeften.

Zijn er nadelen van havermelk?

De mogelijke nadelen van havermelk zijn klein, maar het overwegen waard.

  • Calorieën en koolhydraten: havermelk bevat meer calorieën dan amandelmelk of andere alternatieve melk. Dit is alleen negatief als je je koolhydraten en calorieën beperkt - beide zijn essentieel voor spiergroei en herstel.
  • Toegevoegde suiker: veel soorten havermelk die in de winkel te kopen is, hebben toegevoegde suikers voor de smaak. Je zou het zelf thuis kunnen maken zonder zoetstof, maar dan mis je de verrijkte vitamines en mineralen.
  • Potentiële gluten: op basis van het type haver en de verwerking in de havermelk die je kiest, kan het al dan niet glutenvrij zijn. Als je gluten moet vermijden, zorg er dan voor dat je de etiketten zorgvuldig leest.
  • Kosten: omdat havermelk aan populariteit wint, kan het duurder zijn dan sommige andere houdbare niet-zuivelmelk.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dus is havermelk goed voor je? Als je op zoek bent naar een gezond alternatief voor koemelk, dan is havermelk een geweldige romige optie.

Er zijn veel soorten beschikbaar, maar zoek een keuze met zo min mogelijk toegevoegde suikers en voldoende calcium en vitamines. Het kan de algehele gezondheid ondersteunen en zorgen voor een boost van vezels en macro's in je shakes en smoothies.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

  1. Daou, C., & Zhang, H. (2012). Oat beta‐glucan: its role in health promotion and prevention of diseases. Comprehensive reviews in food science and food safety11(4), 355-365. 
  2. Ilich, J. Z., & Kerstetter, J. E. (2000). Nutrition in bone health revisited: a story beyond calcium. Journal of the American college of nutrition19(6), 715-737.
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein