Onze atleten

Drie keer de sterkste vrouw van Engeland, Farah Fonseca haar ROAD to G.O.A.T.

Deze maand hebben we het over GOATS. Niet het soort dat je aantreft op een boerderij of op een heuvel in een programma van David Attenborough, maar atleten die worden beschouwd als de beste van hun kunnen – de beste aller tijden. Die met gouden medailles, wereldrecords, glanzende trofeeën en onweerlegbare discipline.

Het is dan ook geen verrassing dat we moesten horen van een van de sterkste vrouwen ter wereld – Farah Fonseca.

Farah won haar allereerste poging tot Strongest Woman in the World en won tweemaal de Strongest Woman van Engeland – twee jaar op rij. We konden niet wachten om met haar te praten over haar weg naar de top en wat ze onderweg heeft geleerd.

“Het is nogal chaotisch geweest…”

Farah was altijd behoorlijk actief. Ze was een sportschoolbezoeker die personal training deed in haar plaatselijke sportschool in Basingstoke. Dat was totdat haar toenmalige partner voorstelde om mee te doen aan een Strongwoman-wedstrijd. Waarop ze zich herinnert dat ze reageerde “eh, schat, het heet Strongwoman, je moet sterk zijn om het te doen”.

Na enig nadenken wilde Farah graag wat richting geven aan haar gymsessies en begon aan intensievere trainingen. Terloops zegt Farah: “Ik heb die wedstrijd gewonnen” en ze was op weg naar haar volgende poging – weer een nieuwe competitie voor haar eerste kwalificaties in Engeland.

“In 2016 deed ik mijn eerste Engelse kwalificatiewedstrijden, kwam door en won dat jaar zelfs die van Engeland, in mijn eerste jaar, wat geweldig was. Het jaar daarop won ik het opnieuw en daarna ging het hard, want dan kun je je kwalificeren voor Groot-Brittannië, voor Europa, je kwalificeert je dan voor Arnold’s en dan the worlds.”

“Het jaar daarop ging ik naar de Arnolds in Ohio. Ik deed de amateur en eindigde als vierde, wat geweldig was omdat de top vier een pro-card krijgt, wat betekent dat je dan als een professional strong woman in Amerika kunt strijden. Ik was toen in staat om Strongest Woman in the World te doen in 2018 – wat écht geweldig was.”

Nadat ze met haar hoofd in de Strongwoman-wereld was gedoken, voelde Farah dat ze een deel van haar liefde voor de sport verloor, dus nam ze wat broodnodige vrije tijd.

“Ik nam ongeveer 18 maanden vrij, omdat ik merkte dat ik de liefde voor de sport een beetje aan het verliezen was, Ik ging gewoon vier jaar vol gas. Dat was echt intens. Dus ik nam wat vrije tijd en kwam vorig jaar terug, deed de competitie in Engeland, won het, kwam er weer in en ben onlangs tweede geworden bij Engeland en derde bij Groot-Brittannië. Het was behoorlijk chaotisch!”

“Je raakt een beetje verslaafd aan de wedstrijden”

Farah onthult dat ze zowat elke sport probeerde toen ze jonger was, aangemoedigd door haar vader.

“Toen ik opgroeide, deed ik altijd aan voetbal, korfbal, atletiek, zwemmen, paardrijden, wat het ook was, elke avond na school was het een andere naschoolse club. Mijn vader bracht me overal heen.’

Maar toen ze naar de universiteit ging, ging het community element van sport, dat Farah zo hoog op prijs stelde, verloren. Farah verlangde ook naar het competitieve element van sport dat casual training niet kon vervangen.

“Ik wilde weer in dat competitieve element komen omdat ik net aan het trainen was, maar als je altijd competitief bent geweest, is het leuk om dat uit je te halen. Dus zodra ik die eerste wedstrijd deed, raakte ik een beetje verslaafd aan dat concurrentievermogen, proberen jezelf te pushen en willen zien hoeveel je jezelf daadwerkelijk kunt pushen “.

“We hebben zulke mooie banden gecreëerd”

We hebben allemaal een ondersteuningssysteem nodig. Of het nu vrienden, familie of teamgenoten zijn, het is van onschatbare waarde om mensen te hebben waarop je kunt vertrouwen. Dit soort ondersteuning wordt vooral belangrijk als je traint voor zoiets als Strongwoman. En Farah kon niet meer bemoedigend worden door de positieve sfeer tijdens haar wedstrijden en de banden die ze heeft opgebouwd met vrouwen van over de hele wereld.

“Ik heb heel veel vrienden gemaakt. Het is geweldig om elkaar te ontmoeten, want iedereen komt uit het hele land en natuurlijk uit andere landen als je naar de internationale wedstrijden gaat, zo ontmoet je vrienden uit Amerika. Ik zou dan bij de meisjes blijven die Amerikaans waren, zulke mooie banden hebben we gecreëerd”.

Een vrouw in het bijzonder met wie Farah zo’n band heeft opgebouwd, is mede Strongwoman Andrea Thompson – iemand die Farah zowel ondersteuning als inspiratie heeft geboden.

“Ze heeft altijd zoveel kalmte gehad, ze is van nature erg sterk. […] Ik denk doordat we tegelijk de sport begonnen, omdat ze in een andere gewichtsklasse zit, dat we zulke goede vrienden zijn geworden. Ik heb altijd echt respect gehad voor hoe ze concurreert en hoe ze is als atleet. Als we samen concurreren, zijn we heel erg samen, we komen als een pakket. ”

“Het hoort nu gewoon bij het leven”

Zoals de meesten van ons, ook met de steun van vrienden, familie en haar coach, beleeft Farah nog steeds zware dagen. Hier zijn enkele van haar adviezen om er doorheen te komen.

“Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven pushen, kijkend hoeveel je kan uit je lichaam en je geest gaan, omdat je geest het eerste is dat opgeeft. Het gaat om zien hoe mentaal sterk je kunt zijn. En het helpt om aan het eind een beloning te krijgen…”

Zelfs in deze moeilijkere tijden lijkt de discipline van Farah nooit te haperen. Ze slaagt erin om dit te doen door middel van pure routine. Dit is gewoon haar leven nu, ze weet niet beter.

“Ik denk dat het feit dat het gewoon een deel van het leven is, gewoon de norm is geworden. Het hoort nu gewoon bij het leven, denk ik, het zit gewoon ingebakken.”

“Er is balans in mijn leven”

Als het op voeding aankomt, zorgt Farah ervoor dat ze alles binnenkrijgt wat ze nodig heeft om ervoor te zorgen dat ze op haar best presteert tijdens wedstrijden, maar ze maakt ook ruimte voor haar favoriete eten.

“Er is balans in mijn leven. Ja, ik sport graag Ik hou van beweging. Ik vind het heerlijk om te kunnen trainen, maar als ik in het weekend naar mijn familie wil gaan en rijst en erwten en mac and cheese en geroosterde kip wil eten doe ik dat, omdat ik me niet elke dag van mijn leven aan macro’s wil houden.”

Bericht om mee naar huis te nemen

Farah is een frisse wind in de fitnessindustrie, ze waardeert het belang van mentale gezondheid en geniet van het leven, en belichaamt discipline om de top van haar sport te bereiken. Als ze niet aan het trainen is, besteedt ze haar tijd aan het stimuleren van vrouwen om te beginnen met krachttraining, en om ze niet alleen te trainen om te tillen, maar ook om zich zelfverzekerd te voelen.

Het lijdt geen twijfel dat Farah een gecertificeerde GOAT is. Dat blijkt zowel uit haar mentaliteit als uit haar medailles en trofeeën. We zullen haar volgen terwijl ze ongetwijfeld nog meer van de fitnesswereld verovert en haar positieve vibes verder verspreidt.

Op zoek naar meer ROAD to G.O.A.T verhalen?

LEES DEZE OOK:

Junior Wereldkampioen Powerlifter op 18-jarige leeftijd | Laoise Quinn's Road To G.O.A.T

Onze atleten

Junior Wereldkampioen Powerlifter op 18-jarige leeftijd | Laoise Quinn's Road To G.O.A.T

2021-11-01 09:15:31van Monica Green

Wereldrecord voor langste plank ondanks chronische pijn, Daniel Scali's ROAD to G.O.A.T.

Onze atleten

Wereldrecord voor langste plank ondanks chronische pijn, Daniel Scali's ROAD to G.O.A.T.

2021-11-01 07:00:06van Monica Green

Tom Stoltman wil 'back-to-back-kampioen' worden | Tom's ROAD to G.O.A.T.

Onze atleten

Tom Stoltman wil 'back-to-back-kampioen' worden | Tom's ROAD to G.O.A.T.

2021-11-01 09:00:36van Monica GreenMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.