Onze atleten

Wereldrecord voor langste plank ondanks chronische pijn, Daniel Scali’s ROAD to G.O.A.T.

Welkom bij de Road to GOAT, waar we atleten interviewen die het hoogste niveau hebben bereikt in hun sporten en evenementen.

Als je nog niet van Daniel Scali hebt gehoord, laten we je dan voorstellen aan een man met een ijzeren wil. En buikspieren. De Australiër heeft momenteel het record voor ’s werelds langste buikplank. Het staat op maar liefst negen uur, 30 minuten en een seconde. Verbazingwekkend. Zijn prestatie werd echter alleen maar groter, Daniel won de titel ondanks een complex regionaal pijnsyndroom na een kinderongeluk.

We spraken met Daniel om erachter te komen hoe je in godsnaam het geduld, de kracht en de pijngrens ontwikkelt die nodig zijn voor zo’n wereldrecord.

“Ik heb geleerd te accepteren dat het voor altijd bij me zal zijn”

Daniel legde ons uit hoe het is om een complex regionaal pijnsyndroom te hebben. Het kwam tot stand nadat hij op 12-jarige leeftijd van een trampoline was gevallen. Sindsdien, nadat zijn botten waren genezen, had hij constant pijn. Zoals je je kunt voorstellen, had dit een enorme impact op Daniels tienerjaren, omdat hij niet dezelfde dingen kon doen als zijn vrienden.

“Mijn zenuwen of mijn hersenen stuurden de verkeerde signalen naar mijn arm”.

Daniel legt uit dat het is alsof zijn brein zei: “Je beweegt je arm, doe dat niet! Het stuurt een pijnsignaal terug naar mijn hersenen om me te waarschuwen dat dat niet goed is, stop ermee.”

Daniel vertelt dat zijn leven veranderde toen hij zijn ongeluk had, en door dat volledig te accepteren, kon hij een behoorlijk verbazingwekkende mentaliteit ontwikkelen.

“Ik wilde die pijn gebruiken als mijn eigen brandstof… Alsof je jezelf ervan kunt overtuigen dat je zonder de pijn minder beter af zou zijn. Dus dat is wat ik heb moeten doen. Ik heb geleerd te accepteren dat het voor altijd bij me zal zijn.”

“Je gebruikt het of je verliest het”

“Opgroeien en altijd horen van mijn artsen en anderen, dat je het moet gebruiken of je verliest het”

Dit markeerde het begin van Daniels enorme progressie. En het hebben van een routine en dingen op zich kunnen nemen heeft hem veel geholpen.

“Ik heb altijd fysiotherapie moeten doen, lichte gewichten, uiteindelijk dacht ik goed, ik zal het doen om alleen naar de sportschool te gaan. Dat heeft me enorm geholpen.”

Daniel begon aan het einde van elke training een plank te doen. Het bleef echter maar escaleren. De plank zorgde zelfs voor enige afleiding van de pijn.

“Het was geen rustgevende pijn, het was weer een andere soort pijn. Ik vond het bijna leuk om in een plankpositie te zijn in plaats van niet in een plankpositie. Het was haast een opluchting voor me, wat erg apart is.”

En zo begon het allemaal. Hij begon met een plank van twee minuten, daarna een plank van vijf minuten, een plank van 15 minuten, gevolgd door een plank van 30 minuten. Op dit punt groeide Daniëls nieuwsgierigheid en ambitie. Hij wilde het wereldrecord.

“Elke dag moest ik het beter doen…”

“Ik wist dat ik mijn schouders moest conditioneren, en ik wist dat ik mijn buikspieren moest trainen, dat waren de eerste dingen die ik moest doen, omdat deze het eerste opbranden.”

Natuurlijk realiseerde Daniel zich dat er meer voor nodig was dan alleen zijn schouders en buikspieren trainen. Er was veel training nodig. Heel veel.

“Ik begon klein, een paar honderd push-ups per dag, een paar honderd sit-ups per dag, 30 minuten planken per nacht en ik deed mezelf een belofte in mijn dagboek, elke dag moest ik het beter doen dan wat ik de dag ervoor deed.”

Dit klinkt misschien niet bepaald klein voor veel mensen, maar als je probeert een wereldrecord te breken, moet je jezelf pushen.

“Op een gegeven moment deed ik ongeveer 5 en een half uur plank per nacht en 600 push-ups, 600 sit-ups en 600 bicep curls. Ik trainde ongeveer 45 minuten  in een gewichtssessie tijdens de lunch en cardio en buikspiertraining in de ochtend naast het hardlopen.”

Dat is nogal een trainingsschema…

“Ik begon een beetje in een stress-modus te gaan”

Daniel legde ons uit dat vanwege zijn toestand, een opflakkering van de pijn ernstige schade zou kunnen veroorzaken en het potentieel had om zijn wereldrecord poging vroegtijdig te beëindigen met zelfs een dreiging van ziekenhuisopname. Maar het vermijden van een dergelijke opflakkering was niet zijn enige zorg.

“Ik herinner me de 14-minutenmarkering. Ik herinner me alleen dat mijn dijen begonnen te branden en dat is niet normaal. Zodra ik druk op mijn arm en mijn elleboog uitoefende, voelde ik de pijn opkomen. De pijn in mijn schouders was ik gewend. Maar ik heb het niet per se eerder in mijn dijen gevoeld.”

We kunnen ons voorstellen dat elke vorm van pijn na 14 minuten van een plank van negen uur en 30 minuten reden tot zorg zou zijn. Daniël zette door, maar de zaken namen een andere wending.

“Toen ik de zes of zeven uur bereikte, begon ik mijn maag te voelen draaien en voelde ik een klein beetje braaksel dat naar boven wilde komen. En toen begon ik een in een stress-modus te gaan. Mijn belangrijkste doel, mijn belangrijkste taak was om de plank vol te houden.”

Daniel was ziek, maar hij slaagde erin om de plank vol te houden.

“Een ruimte die ik zelf heb gecreëerd”

Daniel brak het record met zijn mind coach in de buurt. Ze hadden al een aantal manieren bedacht waarop Daniël de pijn kon overwinnen, zowel mentaal als fysiek.

“Ik zou een gele cirkel voor me visualiseren, als een gele bal. En die bal zou constant groter en groter en groter en groter worden, en ineens tel ik drie, twee, één af en die bal zou als een licht door me heen schieten. Dus terwijl deze bal door me heen schoot, zou alles wat rood was in mijn lichaam, wat pijn was, geel worden.”

Hoewel dit effect niet voor altijd zou duren, hielp het zeker 20-30 minuten en bracht het Daniel weer in de zone. Aan het begin van elk uur oefende Daniël een heel specifieke techniek.

“Een ruimte die ik zelf heb gecreëerd. Ik zou naar die ruimte gaan waar ik ontspannen, koel, kalm en beheerst zou zijn. Ik zou in staat zijn om al mijn gedachten te hergroeperen, opnieuw te structureren hoe ik me voel. Dat zou me ook nog eens 15 of 20 minuten van ontspanning geven.”

“Ik zou graag doorgaan met het vergroten van het bewustzijn voor complex regionaal pijnsyndroom en mensen die te maken hebben met chronische pijn”

Het belangrijkste doel van het verbreken van het wereldrecord voor Daniel was om het bewustzijn rondom chronische pijn te vergroten en 10.000 AUD in te zamelen voor Pain Australia. Hij heeft dat record gebroken door het te verdubbelen en 20.000 AUD op te halen. Dit alles terwijl hij zijn boodschap over het gebruik van pijn als brandstof pusht.

“In dit stadium zou ik graag doorgaan met het vergroten van het bewustzijn voor complex regionaal pijnsyndroom en mensen die te maken hebben met chronische pijn. Mijn belangrijkste doel van het doen van de plank was om mensen te laten zien dat wat je ook voor pijn hebt, wat je ook doormaakt, als je je erop toelegt en pijn als brandstof gebruikt, je het kunt maken in het leven.”

“Begin klein”

Dit is Daniels advies aan iedereen die erover nadenkt een doel voor zichzelf te stellen. “Begin klein”. En nee, deze keer betekent klein niet 100 push-ups en sit-ups per dag.

“Begin klein. Tien minuten een blokje om of zoiets. Doe dat maar. En dan elke dag een beetje meer doen. Zorg ervoor dat je de volgende keer dat je gaat wandelen een wandeling van tien en een halve minuut doet, probeer gewoon actief te blijven”

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu last hebt van chronische pijn of niet, beschouw dit als je teken om jezelf een doel te stellen en ernaar toe te werken. Als Daniel een plank van negen uur, 30 minuten en één seconde kan voltooien, kun je jezelf zeker een doel stellen. En je kunt het bereiken.

Enkele laatste woorden van Daniel wanneer je lichaam het wil opgeven.

“Het is het gevoel dat je hebt nadat je iets hebt bereikt, of jezelf dat kleine doel stellen en het voor elkaar krijgen. Je kunt dat gevoel van plezier van binnen niet uitleggen.”

Op zoek naar meer ROAD to G.O.A.T verhalen?

BEKIJK DEZE OOK:

 Monica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.