Onze atleten

Student verliest 15 kg terwijl hij sterker wordt in een 90-dagen challenge

YouTuber en Myprotein-ambassadeur Stan Browney is misschien wel het best bekend om zijn uitdagingsvideo’s. Hij neemt normale mensen mee en laat ze een fitnessprogramma van 90 dagen doorlopen, meestal met indrukwekkende resultaten. Het is dan ook geen wonder dat hij 2 miljoen YouTube-abonnees heeft..

Stans nieuwste project is de 18-jarige student Koos. Hij is groot, sterk en lang. Hij is ook erg aardig en een beetje onhandig. Koos werd oorspronkelijk superfit tijdens de Covid-pandemie, maar heeft sindsdien ups en downs met zijn gewicht.

Stan voelde een kans om zijn magie te gebruiken, bedacht een complot om Koos bij hem thuis te krijgen en daagde hem uit om het 90-dagenprogramma op zich te nemen. Koos nam het met amper een seconde aarzeling aan.

 

Twee jaar geleden werd Koos geïnspireerd om te gaan sporten door een van Browney’s transformatievideo’s. Hij begon aan de 90-dagen-uitdaging en werd veel fitter, maar hield het niet vol. Na een jaar van weinig beweging, ging hij zeven maanden aan de bulk, waarbij hij 23 kg aankwam.

Hij begon alleen lichaamsgewichtoefeningen te doen, maar hij kwam zo zwaar aan dat het te moeilijk werd. Hij voelt zich sterk maar constant moe en is lang niet zo fit als hij ooit was. Nu wil hij veranderen.

Koos zijn doelen

Pre-challenge Koos woog 112,7 kg (248,5 lb). Zijn doel voor de 90-daagse uitdaging was om minder dan 100 kg te wegen, wat betekent dat hij ongeveer 13 kg zou moeten verliezen (28,7 lb). Wat snelle wiskunde onthulde dat Koos na 30 dagen 5 kg (11 lb) zou moeten verliezen om op schema te komen, waardoor hij na 30 dagen op 108 kg (238 lb) zou komen.

Naast afvallen had Koos nog een aantal andere doelen. De eerste was om beter te worden in lichaamsgewichtoefeningen. Zijn oorspronkelijke transformatie was voornamelijk gebaseerd op deze vorm van lichaamsbeweging, maar zijn gewichtstoename had het veel moeilijker gemaakt om te doen.

Koos’ andere en misschien wel belangrijkste doel was om fitter te worden en zich gezonder te voelen. Hij wilde niet langer worstelen met cardioactiviteit en binnen enkele seconden buiten adem zijn.

De statistieken (dag één)

Afmetingen

Schouders 130 cm
Borst 113 cm
Taille 96 cm
Buik 101 cm
Dijen R: 71cm L: 72cm
Bovenarmen R: 38cm L: 37cm

 

Krachttest

Pull-ups 7 herhalingen
Push-ups 35 herhalingen
Triceps dips 8 herhalingen
Verbranden van 20 calorieën op de assault bike 8 seconden

 

De uitdaging

Koos volgde zijn transformatie door middel van zelf opgenomen video’s en legde de voortgang vast met behulp van een Apple-horloge dat hem was gegeven door Stan, die zei dat hij het zou kunnen houden als hij aan het einde van de uitdaging al zijn doelen zou bereiken. Hij zou ook overal worden gevoed door tal van Myprotein-goodies.

De eerste negen dagen was Koos het absoluut aan het killen, voltooide hij al zijn trainingen, at hij zijn eiwitten en verbrandde hij zijn doelcalorieën. Maar na 10 dagen begon hij zich een beetje uitgeput te voelen. Hij probeerde door te zetten, maar realiseerde zich al snel dat trainen wanneer hij zich niet 100% voelde niet het beste idee is. Soms moet je gewoon naar je lichaam luisteren. Na wat advies van Stan besloot hij zich op dag 11 te concentreren op het herstellen.

Op dag 12 voelde hij zich uitgerust en klaar om weer te gaan, ging hij terug naar de sportschool en behaalde een nieuwe PR – drie herhalingen van een deadlift van 180 kg.

Dag 15

Hoewel de uitdaging meestal goed ging – afgezien van een paar slechte trainingen en ziektedagen – kreeg Koos op dag 15 niet de cijfers waarop hij had gehoopt. Bij het midden van de weging woog hij 111,9 kg (246,7 lb). Maar hij geloofde nog steeds dat hij het doel van 108 kg op dag 30 had bereikt, en zijn lichaamsgewicht verbeterde zeker.

Maar er waren nog een paar haken en ogen. Op dag 22, nadat hij een blessure had opgelopen en zich over het algemeen uitgeput voelde, ging Koos naar Stan voor een diepe duik in wat er aan de hand was. Een snelle blik in de Apple Watch-statistieken onthulde dat Koos niet voldoende rust kreeg. Zijn slaapkwaliteit was slechts 57% – verre van ideaal. Om dingen op te lossen, gaf Stan hem een ​​avondroutine voor de rest van de uitdaging in de hoop dat het hem zou helpen om tot rust te komen en een betere nachtrust te krijgen.

Dag 30-statistieken

En zo was het alweer de 30-dagen check-in. Koos had in de loop van de uitdaging behoorlijk wat obstakels. Slecht slapen, een meedogenloos schema, blessures en ziekte om er maar een paar te noemen.

Maar de hindernissen hielden hem duidelijk niet tegen. Ondanks dat hij schijnbaar niet in staat was om binnen 15 dagen af ​​te vallen, had hij op de 30e dag zijn doel van 108 kg bereikt.

Afmetingen

Dag 0 Dag 30
Schouders 13o cm 128 cm
Borst 113 cm 112 cm
Taille 96 cm 91 cm
Buik 101 cm 95 cm
Dijen R: 71cm L: 72cm R: 71cm L: 71cm
Bovenarmen R: 38cm L: 37cm R: 38cm L: 37cm

 

Krachttest

Dag 0 Dag 30
Optrekken 7 herhalingen 10 herhalingen
Push-ups 35 herhalingen 45 herhalingen
Triceps-dips 8 herhalingen 15 herhalingen
Verbranden van 20 calorieën op de assault bike 8 seconden 8 seconden

De volgende 30 dagen

Na de check-in van 30 dagen was Koos even gemotiveerd als altijd. Het behalen van zijn 30-daagse doelen spoorde hem aan om meer te bereiken. Om de mijlpaal van 30 dagen te vieren, ging Koos samen met Stan en co een week op vakantie. Maar dat was geen excuus om los te laten. Hij hield zich aan zijn eetschema. In plaats van ijs had hij 0% dikke Griekse yoghurt. Op een avond at hij wel pizza, maar hij bleef op schema met zijn macro’s. En de jongens deden aan al hun trainingen en speelden veel voetbal – dus hun cardio was door het dak.

Maar de rest van de uitdaging was niet zonder hindernissen. Koos voelde nog wat van de nawerkingen van de rugblessure die hij de eerste 30 dagen had opgelopen, en het belemmerde zijn trainingen. Dit betekende dat hij bepaalde oefeningen moest vermijden, waaronder deadlifts.

Op dag 52 voelde Koos zich genoodzaakt om naar de fysio te gaan om er zeker van te zijn dat hij geen ernstige schade had opgelopen. Gelukkig was er goed nieuws: hij had alleen een geïrriteerde ruggengraat en herstel zou geen probleem zijn.

Dag 60 check-in

Goed nieuws en minder goed nieuws. Koos haalde zijn streefgewicht, maar boekte geen vooruitgang in de krachttesten. Zijn teleurstelling was zichtbaar.

Resultaten van de krachttest

Dag 0 Dag 30 Dag 60
Optrekken 7 herhalingen 10 herhalingen 10 herhalingen
Push-ups 35 herhalingen 45 herhalingen 39 herhalingen
Triceps-dips 8 herhalingen 15 herhalingen
Verbranden van 20 calorieën op de assault bike 8 seconden 8 seconden 10 seconden

 

De volgende 30 dagen

Het laatste duwtje. Met nog maar 30 dagen te gaan, wilde Koos zijn krachttestresultaten verbeteren. Hij zei nee tegen al zijn verlangens.

Koos ging de laatste acht dagen van de challenge op een koolhydratencyclus. Zeven dagen lang at hij minimale koolhydraten en laadt hij de dag voor de weging weer op. Pasta, brood, tortilla’s, bananen. In één dag at hij 7.000 g koolhydraten – ongeveer 4.000 calorieën. Zo ga je met een knal de deur uit.

Dag 90 check in

Het oorspronkelijke doel van Koos was om 12,7 kg af te vallen, zodat hij minder dan 100 kg zou wegen. Tegen de tijd van de weging wilde hij in totaal minstens 15 kg afvallen. En hij deed het. In 90 dagen slaagde hij erin om 15,3 kg af te vallen, met een gewicht van 97,4 kg. Ongelooflijk.

Afmetingen

Dag 0 Dag 30 Dag 90
Schouders 13o cm 128 cm 126 cm
Borst 113 cm 112 cm 110 cm
Taille 96 cm 91 cm 81 cm
Buik 101 cm 95 cm 87 cm
Dijen R: 71cm L: 72cm R: 71cm L: 71cm R: 69cm L:69cm
Bovenarmen R: 38cm L: 37cm R: 38cm L: 37cm R: 36cm L:35cm

Resultaten van de krachttest

Dag 0 Dag 30 Dag 60 Dag 90
Optrekken 7 herhalingen 10 herhalingen 10 herhalingen 13 herhalingen
Push-ups 35 herhalingen 45 herhalingen 39 herhalingen 53 herhalingen
Triceps-dips 8 herhalingen 15 herhalingen 20 herhalingen
Verbranden van 20 calorieën op de assault bike 8 seconden 8 seconden 10 seconden 10 seconden

En zijn krachttestresultaten waren net zo indrukwekkend. Over de hele linie boekte Koos verbeterde resultaten en versloeg hij zijn doelen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Koos is vanaf het begin van de challenge bijna onherkenbaar. Hij heeft al zijn doelen bereikt, verloor lichaamsgewicht en werd tegelijkertijd sterker. Hij kan nu bijna twee keer zoveel herhalingen doen voor elke lichaamsgewichtoefening. Het was niet gemakkelijk en er waren veel uitdagingen onderweg, maar hij zette door. Goed gedaan Koos.

Meer zien van Stan zijn uitdagingen?

BEKIJK DIT OOK:

Stan Browney demonstreert de extreme voorbereiding die nodig is voor fotoshoots

Onze atleten

Stan Browney demonstreert de extreme voorbereiding die nodig is voor fotoshoots

2022-08-15 20:00:18van Emily Wilcock

Pancake Challenge | Stan Browney vs. Anthony Kruijver

Voeding

Pancake Challenge | Stan Browney vs. Anthony Kruijver

2021-05-14 07:00:30van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.