Voeding

Wat Te Doen Op Rustdagen?

De meeste mensen die fanatiek sporten hebben een hekel aan rustdagen. Sporten is geweldig voor de gezondheid en een dagelijks onderdeel van van ons leven. Rustdagen zijn echter absoluut noodzakelijk als je goed wilt herstellen en het maximale uit je trainingen wilt halen. Maar, je kunt nog steeds plezier hebben en productief zijn op je rustdagen. Hier zijn wat ideeën voor wat je zou kunnen doen op je rustdagen.

rustdagen

Rekken, Foam Rollen & Mobiliteit

Het doen van wat oefeningen voor mobiliteit op rustdagen (of wanneer dan ook) helpt enorm met soepelere squats, bankdrukken of deadliften. Als je oefeningen voor mobiliteit doet op je rustdagen, kan dat je prestaties verbeteren als je daadwerkelijk aan het trainen bent. Rekken zorgt voor meer flexibiliteit waardoor je oefeningen met meer bewegingsbereik kunt uitvoeren. Hierdoor spreek je meer spiervezels aan en verhoog je de time under tension.

Rekken is geweldig op ieder moment van de dag, alleen NIET vlak voor je training. Onderzoek heeft uitgewezen dat rekken voor een training je prestaties niet verbeterd, het kan zelfs kracht afbreken en je slapper maken. Dus, hoe zou je dan een warming-up voor de training moeten doen? Door op te warmen met de oefening die je gaat uitvoeren. Klinkt logisch toch? Door dit te toen, zal je CZS (centraal zenuw stelsel) voorbereid zijn op de zwaardere gewichten en je gewrichten zullen je dankbaar zijn.

Foamrollen kan de spanning in de spieren doen wegnemen door het foam te masseren op knopen. De voordelen van foamrollen zijn nog niet volledig wetenschappelijk bewezen, maar het kan in ieder geval zeker geen kwaad op je rustdag.

Lees hier meer over foamrollen:

De foam roller | Hoe te foamrollen | Uitleg & Training Voordelen

Training

De foam roller | Hoe te foamrollen | Uitleg & Training Voordelen

2022-08-17 22:00:26van Chris Appleton

Cardio

Je kunt prima cardio doen op je rustdag mits je niet opeens een halve marathon gaat lopen. HIIT (high intensity interval training) of simpelweg lopen (ook wel LISS) zijn beide prima. Eén van mijn  persoonlijke favoriete cardio oefeningen is touwtjespringen.

Iets anders goeds waar ik voorstander van ben, is om het leven jou cardio te laten zijn. Ga het gras maaien, loop wat rond in de supermarkt, ga een stuk wandelen met de hond of doe wat werk in de tuin. Misschien kun je besluiten ergens heen te lopen in plaats van te rijden. Al die activiteiten tellen als cardio en ze zijn een stuk vermakelijker.

Daadwerkelijk rusten

Dit is helemaal aan jou, maar sommige mensen houden ervan om achterover te zitten en misschien wat televisie of een film te kijken. Het is jou rustdag, dus rust uit als je dat fijn vindt en als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt. Tevens is de planning door de week vaak zo hectisch, dat je rustdag de perfecte gelegenheid is om wat tijd door te brengen met familie of vrienden. Maak het echter niet te gek, door bijvoorbeeld uit te gaan. Het blijft een dag om je lichaam rust te geven. Alcohol en weinig slaap dragen daar niet aan bij..

Werk aan je postuur

Aan je houding werken op je rustdag is een goed idee, zeker voor de grote compound oefeningen. Je kunt wat squats zonder gewicht doen als je wilt, of ga liggen en concentreer je op het intrekken van je schouderbladen voor het bankdrukken. Een ander goed idee is om jezelf te filmen zodat je kunt controleren of je daadwerkelijk doet wat je denkt dat je doet. Slechts 10 minuten per dag aan je houding werken kan zich vertalen in grote voordelen als je weer aan het trainen bent in de sportschool.

Je kunt je rustdag ook gebruiken om je kennis te vergroten. Dit kan je kennis van supplementen zijn, zodat je beter begrijpt wat creatine en BCAAs (vertakte keten aminozuren) voor je doen, wat de juiste dosering is en wanneer je ze zou moeten nemen. Je zou de tijd kunnen gebruiken om een nieuw trainingsschema op te stellen of nieuwe oefeningen te ontdekken die je nog niet geprobeerd hebt en in je training zou willen opnemen. Je kunt de tijd gebruiken om iets nieuws te leren en je training daardoor verbeteren.

Bekijk hier een aantal rekoefeningen om je postuur te verbeteren:

Dagelijkse Rekoefeningen Voor Een Betere Houding | Tips and Tricks

Training

Dagelijkse Rekoefeningen Voor Een Betere Houding | Tips and Tricks

2021-07-28 07:00:43van Jennifer Blow

Doe Yoga

Yoga is geweldig voor mobiliteit, rekken, je spieren ontspannen en algehele ontspanning. Het is fantastisch voor actief herstel en je zou zelfs les kunnen nemen met wat vrienden en het naar je zin hebben. Veel yoga studios bieden ook massages aan, dus daarmee kun je je spieren ook laten ontspannen. Al met al is yoga perfect voor je rustdag.

Focus je op voeding

Je rustdag is een goed moment om je op je voeding te concentreren, om gezonde maaltijden te bereiden voor de dag of zelfs voor de komende week. Je weet wat ze zeggen, zij die falen zich voor te bereiden, bereiden zich voor om te falen. Een ander punt dat ik hier wil maken is dat je voedsel zou moeten eten dat je daadwerkelijk lekker vindt, daardoor word je dieet zoveel dragelijker en gemakkelijker vol te houden. Dat zal je echt helpen om op de juiste weg te blijven. Natuurlijk bedoel ik niet dat je suikerrijk voedsel moet gaan eten omdat het lekker smaakt, maar neem de tijd om voedsel te maken dat je lekker vindt aangezien je op je rustdag de tijd hebt om het goed voor te bereiden. Zo kun je je dieet duurzaam en met een prettig gevoel volhouden.

Bekijk hier hoe je eiwit uit je voeding kunt halen:

Eiwitten in voeding | De top 10 eiwitrijke producten

Voeding

Eiwitten in voeding | De top 10 eiwitrijke producten

2021-12-08 20:00:46van Claire Muszalski

Bericht om mee naar huis te nemen

Misschien voelt het alsof je niet productief bent als je niet naar de sportschool gaat, maar rustdagen zijn zeer belangrijk om je lichaam goed te laten herstellen. Er bestaat zoiets als overbelasting als je het lichaam niet de tijd geeft om te herstellen. Dat kan leiden tot blessures. Hopelijk hebben bovenstaande punten je laten zien dat je niet in de sportschool hoeft te zijn om productief te zijn. Je kunt waardevol gebruik maken van je rustdagen en ze gebruiken als iets dat een positieve bijdrage levert aan je training in plaats van dat het je training in de weg staat.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Hoe vaak per week moet ik een spiergroep trainen?

Training

Hoe vaak per week moet ik een spiergroep trainen?

2021-12-22 16:30:12van Myprotein

Wat is LISS ? | Hoe doe je het? | Voordelen & nadelen

Training

Wat is LISS ? | Hoe doe je het? | Voordelen & nadelen

2021-12-12 12:00:40van Myprotein

Hoeveel Rust Heeft Een Spier nodig?

Training

Hoeveel Rust Heeft Een Spier nodig?

2021-12-06 12:30:23van Myprotein


  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10593217
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15233597
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273886/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21659901


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert