Voeding

Het Liver King-dieet | Voedingsdeskundige beoordeelt ‘Voorouderlijk dieet’

Als je op TikTok zit en fitness- of bodybuildingvideo’s volgt, heb je waarschijnlijk wat van de “Liver King” gezien. Hij staat bekend om het volgen van een ‘voorouderlijk dieet’ en een ‘holbewoner’-levensstijl met extreme trainingen en gesimuleerde jacht. Het is verre van de typische moderne manier van eten en leven.

Wat hij eet, tilt het paleodieetconcept naar een hoger niveau – hij eet voornamelijk vlees, maar dit omvat ook rauwe dierlijke organen, eieren en zelfs dierlijke testikels. In dit artikel bespreken we enkele principes van het dieet en of het wordt aanbevolen door een gekwalificeerde voedingsdeskundige.

Spring naar:

the liver king diet

Wie is de leverkoning?

De “Liver King” – echte naam Brian Johnson – is een Amerikaanse bodybuilder die een “voorouderlijke” manier van leven volgt, een dieet en levensstijl die het paleodieet van de jager-verzamelaar tot het uiterste pusht. Op zijn website zegt Brian dat hij vroeger een standaard Amerikaanse levensstijl volgde. Hoe meer zijn zonen echter “interactie hadden met de moderne wereld”, hoe erger hun allergieën werden. Hij beweert dat dit het moment was waarop hij en zijn gezin een complete verandering van levensstijl ondergingen.

Dit omvatte het elimineren van alle bewerkte voedingsmiddelen uit hun dieet en het opnieuw introduceren van de “voeding van onze voorouders”, inclusief seizoensfruit en groenten, en lever, die hij beschrijft als “het meest voedzame deel van allemaal”.

Brian beweert dat deze manier van leven een radicaal effect had op het welzijn van zijn zonen, en 20 jaar later volgt hij de levensstijl nog steeds toegewijd, en eet elke dag een pond lever, loopt regelmatig op blote voeten, stelt zich bloot aan koude temperaturen en slaapt op de grond. Zoals te zien is in zijn TikTok-video’s, voltooit hij ook extreme trainingen met zware oefeningen, neemt hij deel aan “gesimuleerde jachten” voor de maaltijd (vaak een Tabata-achtige training) en blokkeert hij telefoonsignalen in zijn huis.

Maar verreweg het meest beruchte element van zijn levensstijl voor kijkers van zijn video’s is de inhoud van zijn dagelijkse maaltijden. Dus, laten we dat eens bekijken.

Het Liver King-dieet

Lever: zeer hoog in ijzer (maar ook cholesterol en vet), lever is een van de meer traditionele of reguliere voedingsmiddelen die hij promoot. Het moet echter vóór consumptie worden bereid volgens de voedselveiligheidsnormen.

Dijbeenmerg: alle rauwe dierlijke producten vormen een gezondheidsrisico op infectie (E coli, salmonella, enz.). Bottenbouillon is een beter alternatief en bevat veel minder vet.

Eiwitshake: er zijn genoeg goede opties als je eiwitshakes aan je dieet wilt toevoegen om je spieren en lichaamssamenstelling te ondersteunen.

Rundergehaktpasteitjes/steaks/hoofdvleesbron met kaas: Deze voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten, maar ook vet en cholesterol. Dit soort vlees is niet de meest gezonde keuze voor het hart.

Koolhydratenbron (aardappelen, rijst, zoete aardappelen): aardappelen en zoete aardappelen zijn complexe koolhydraten; bruine rijst is de beste keuze als volkoren voor complexe, langzaam verteerbare koolhydraten voor duurzame energie.

Rauwe bevruchte eieren: deze vormen een voedselveiligheidsrisico en worden niet aanbevolen.

Salade (vaak ui, avocado’s, bladgroenten): deze salade zou zorgen voor vezels en gezonde vetten.

Varkenszwoerd: hoog in vet maar laag in andere voedingswaarden.

Kippenharten en rauwe testikels: deze voedingsmiddelen leveren veiligheidsrisico’s op als ze niet volgens de voedselveiligheidsnormen zijn bereid en bieden geen voedingswaarde die niet kan worden gevonden in veiligere vormen van eiwitten.

https://www.tiktok.com/@liverking/video/7047559275564010757

The Liver King promoot ook 24-uurs vasten en koolhydraatvrije maaltijden, maar geen van beide is voor veel mensen realistisch en ze bieden op zichzelf geen specifieke gezondheidsvoordelen. Hoewel een ketogeen dieet nuttig kan zijn voor gewichtsverlies, vereist het aanhoudende maaltijden met veel vet en consequent weinig koolhydraten.

De Liver King mag dan een indrukwekkende lichaamsbouw hebben, maar de enige voedingsgewoonten van hem die vanuit voedingsoogpunt zinvol zijn, zijn eiwitshakes, complexe koolhydraatbronnen en salades. Het eten van lever kan nuttig zijn als je moeite hebt om voldoende ijzer binnen te krijgen, maar verder kunnen veel van het voedsel dat hij eet onveilig zijn als het verkeerd is bereid en geen significant voedingsvoordeel opleveren.

Raden we het Liver King Diet aan?

Hoewel de Liver King zijn dieet promoot, is het voor niemand een dieet dat wordt aanbevolen. Er zijn veel eiwitrijke, ijzerrijke voedingsmiddelen die kunnen worden opgenomen in een meer uitgebalanceerd dieet, en veel van de praktijken die hij beweert te volgen, zijn voor de meeste mensen niet realistisch. Zijn lichaamsbouw is waarschijnlijker te wijten aan zijn trainingen en voeding van andere stoffen dan rauw vlees en andere dierlijke delen.

Bericht om mee naar huis te nemen

The Liver King beweert dat het volgen van een dieet met veel rauw vlees en dierlijke organen heeft geleid tot een betere gezondheid. Als je informatie over voeding en gezondheid zoekt, zorg er dan voor dat je je informatie van een betrouwbare bron krijgt, zoals een arts of een gecertificeerde/geregistreerde voedingsdeskundige. Geen enkel dieet is one-size-fits-all – we hebben allemaal verschillende gezondheids- en fitnessoverwegingen bij het kiezen van een te volgen dieet. Het Liver King-dieet is niet alleen onrealistisch en onpraktisch voor veel mensen, maar ook potentieel onveilig.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

12 voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte

Voeding

12 voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte

2022-01-22 20:00:02van Liam Agnew

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

Voeding

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

2022-01-17 18:00:20van Jamie Wright

Wat vult beter, koolhydraten, eiwit of vet?

Voeding

Wat vult beter, koolhydraten, eiwit of vet?

2022-01-11 18:00:20van Alice PearsonClaire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.