Voeding

Wat vult beter, koolhydraten, eiwit of vet?

‘Eiwit vult meer dan vetten of koolhydraten.’ Studies laten zien dat eiwit de meest vullende macronutriënt is terwijl vet het minst vullend werkt. De koolhydraten zouden tussen de twee vallen. Maar is dit echt zo? Wat zegt de wetenschap over de verzadiging van de drie macronutriënten?

Dit artikel bespreekt welke drie macronutriënten het beste vullen en voor welk vullend eten jij het beste kan kiezen. Eerst zullen de drie macronutriënten een voor een worden besproken. Daarbij zal het meest relevante wetenschappelijk onderzoek worden toegelicht. Tot slot volgen er enkele voedingsmiddelen die je een verzadigd en vol gevoel zullen bezorgen.

Spring naar:

vullende voeding

Koolhydraten

Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Koolhydraten bezitten per gram ongeveer 4 kcal. Zo bestaat ook eiwit uit ongeveer 4 kcal per gram en vet uit 9 kcal per gram. Ondanks dat de vetten meer kilocalorieën bezitten per gram vullen ze echter minder dan een koolhydraatrijke maaltijd.(1) Het hangt er echter wel vanaf welke soort koolhydraat je consumeert. Zo zullen vezelrijke bronnen van koolhydraten je meer vullen, dan de zogenaamde eenvoudige (snelle) koolhydraten.

Eiwitten

Eiwit heeft een invloed op cholecystokinin (CCK). Eiwit stimuleert CCK en omdat CCK als boodschapper werkt voor vermindering van eetlust heeft eiwit een positief effect op vermindering van je eetlust. Dit zorgt voor een verzadigder en voller gevoel na het eten van een eiwitrijke maaltijd. Eiwitten geven volgens onderzoek voor de meeste stilling van je eetlust. Personen hebben na het consumeren van een eiwitrijk product minder eetlust dan na een koolhydraat of vetrijke maaltijd.(2)

Eiwitten zijn dus vullend maar zorgen ze er dan ook voor dat je minder eet? Onderzoek van Blom, Lluch, Stafleu, Vinoy, Holst, Schaafsma en Hendriks laat zien dat als 30% van de dagelijkse calorieën worden besteed aan eiwitten, dat er in totaal minder calorieën worden genuttigd.(3) Eiwitten zijn daarmee een belangrijke macro wanneer je gewicht wilt verliezen. Door de verzadigde werking van eiwit geven ze je namelijk langer een vol gevoel, waardoor je eerder in een calorietekort zal komen te zitten.

De voordelen van Eiwitshakes | Meer dan alleen spiermassa

Supplementen

De voordelen van Eiwitshakes | Meer dan alleen spiermassa

2020-11-18 18:00:19van Claire Muszalski

Vetten

Het verzadigde gevoel dat je aan vet over kunt houden is best gecompliceerd. Vet zorgt namelijk wel degelijk voor een vol gevoel als het eenmaal terecht komt in de dunne darm. Het nadeel hiervan is echter dat je in deze tijd al een hele boel vetten naar binnen hebt kunnen werken zonder dat je dat volle gevoel hebt gekregen. Omdat vetten zo’n 9 kcal bevatten per gram vet, zorgt het voor meer calorieën dan de andere twee macronutriënten. Dit kan ervoor zorgen dat het volle gevoel net iets te laat komt, waardoor je meer calorieën naar binnen werkt dan bij eiwitten en/of koolhydraten.

Vetten zijn echter van groot belang voor onze gezondheid. Het is daarom belangrijk dat we ze blijven consumeren, ook als ons doel is om af te vallen. Op zoek naar gezonde vetten? Bekijk ze hier:

Gezonde vetten & vetrijke producten die goed voor je zijn

Voeding

Gezonde vetten & vetrijke producten die goed voor je zijn

2022-03-23 09:00:20van Grant Koch

Voorbeelden van vullende voedingsmiddelen

Om alvast één mythe uit de weg te ruimen; calorieën geven geen vol gevoel. Om deze reden is er ook verschil in de verzadiging die je voelt na het consumeren van eiwit, koolhydraten of vet.

Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van voedselproducten waar je een verzadigd gevoel van krijgt en waarom dit het geval is.

Havermout en Brinta

Havermout en Brinta zijn typische voorbeelden van koolhydraten die langzaam verteren en zorgen voor een vol gevoel. Dit komt deels door de vezels maar het zorgt ook voor de aanmaak van cholecystokinine, wat je normaal gesproken vooral bij het consumeren van eiwitten ziet. Je gaat je dus nog voller voelen. Havermout en Brinta kunnen tevens gemakkelijk met een scoop eiwitpoeder worden gemixed, zodat je ook nog eens de verzadiging van het eiwit meeneemt.

Zaden

Veel zaden bevatten een goede bron van eiwitten. Daarnaast zorgen de vezels in de zaden voor het volle gevoel. Een populair en gezond zaad is lijnzaad. Maar denk ook aan chiazaad en hennepzaad. Deze zaden zijn alle veelal in de supermarkt te verkrijgen.

Griekse yoghurt/ magere kwark

Griekse yoghurt en magere kwark hebben een erg hoog eiwitgehalte. Daarnaast bevatten deze producten heel erg weinig vetten, waardoor je de grote hoeveelheid kcal van de vetten in volle yoghurt en kwark niet meeneemt. Door het hoge eiwitgehalte in deze producten doe je er lang over om het te verteren. Daarnaast is het uitstekend voedsel om je spiermassa te behouden of zelfs te vergroten.

Avocado

Avocado’s staan bekend om hun grote hoeveelheid onverzadigde vetten. Zoals eerder vermeld bevatten vetten veel calorieën en krijg je na een poosje pas een verzadigd gevoel. Toch hoort avocado bij de producten waar je je vol van gaat voelen. Dit heeft het product te danken aan de vele vezels en de eiwitten die zich in de avocado bevinden. De vezels en eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel op korte termijn, terwijl de vetten er juist voor zorgen dat het verzadigde gevoel nog wat langer aanhoudt.

5 gezondheidsvoordelen van avocado's

Voeding

5 gezondheidsvoordelen van avocado's

2021-10-31 14:00:20van Claire Muszalski

Volkoren producten

Koolhydraten worden vaak gegeten in de vorm van pasta’s, rijst en brood. Deze producten bevatten vaak snelle koolhydraten, tenzij je kiest voor de volkoren versie. De volkoren versie zorgt ervoor dat je er langer over doet om het te verteren en daarnaast zitten er meer vezels in, waardoor het hongergevoel verdreven wordt.

Een voorbeeld van volkoren versies:

  • Rijst: zilvervliesrijst
  • Pasta: Spelt pasta’s
  • Brood: bruinbrood, volkorenbrood.

Conclusie | Wat vult beter, koolhydraten, eiwit of vet?

Het is over het algemeen dus bekend dat eiwitten zorgen voor een voller gevoel. Daarnaast zijn eiwitten heel erg belangrijk voor het menselijk lichaam, maar dit geldt ook zeker voor de koolhydraten en vetten.

Het is echter niet onbelangrijk om te bedenken dat er naast eiwitten nog meerdere componenten zorgen voor een verzadigd gevoel. In bovenstaande producten worden ook producten aangegeven waarin wel veel vetten zitten en/of koolhydraten waar je vol van gaat zitten. Dit heeft het product waarschijnlijk te danken aan de vezels, langzame koolhydraten en de eventuele eiwitten dat het product óók bevat. Uiteindelijk heb je alle drie de macronutriënten nodig. Een balans van de drie in je maaltijden is dan ook vaak de beste optie!

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

Voeding

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

2022-01-09 13:00:22van Alice Pearson

Wat zijn Bewerkte Producten? | Voordelen & Nadelen

Voeding

Wat zijn Bewerkte Producten? | Voordelen & Nadelen

2022-01-05 08:00:55van Alice Pearson

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

Voeding

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

2021-12-30 07:00:46van Claire Muszalski


  1. Holt, S. H. A., Delargy, H. J., Lawton, C. L., & Blundell, J. E. (1999). The effects of high-carbohydrate vs high-fat breakfasts on feelings of fullness and alertness, and subsequent food intake. International journal of food sciences and nutrition , 50 (1), 13-28.
  2. Poppitt, S.D., McCormack, D., & Buffenstein, R. (1998).Short-term effects of macronutrient preloads on appetite and energy intake in lean women. Physiology & Behavior, 64(3), 279-285.
  3. Blom, A.M., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. (2006). Effect of high-protein breakfast ont he postprandial ghrelin response. The American Journal of Clinical Nutrition, 83(2), 211-220.
  4. Bowen, J., Noakes, M., Trenerry, C., & Clifton, P.M. (2006).Energy intake, Ghrelin, and Cholecystokinin after Different Carbohydrate and Protein Preloads in Overweight Men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 91(4).


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici