Voeding

Bestaan negatieve calorieën? Dit is wat de studies zeggen

Voel je je overvallen door al die dieetmythen? Welnu, we zijn hier om er vandaag minstens één voor je te ontkrachten – voedingsmiddelen met negatieve calorieën.

We hebben allemaal gehoord van het idee dat er voedingsmiddelen zijn die meer calorieën nodig hebben om te verteren dan ze in werkelijkheid bevatten, maar is dit echt mogelijk? Volgens een nieuwe studie werkt het namelijk niet zo..

Voedingsmiddelen zoals selderij en komkommer worden al lang aangeprezen als caloriearm voedsel, populair in de dieetgemeenschap om het calorieniveau laag genoeg te houden om af te vallen. Hoewel het niet te ontkennen is dat deze voedingsmiddelen vrij weinig calorieën bevatten, leggen we hier uit waarom er niet zoiets bestaat als voedingsmiddelen met negatieve calorieën.

Wat betekent “negatief calorierijk voedsel”?

Een calorie is een maateenheid voor energie – de calorieën die je op je voedselverpakking ziet, is eigenlijk een kilocalorie (1.000 calorieën). Het idee achter voedsel met negatieve calorieën is dat het minder calorieën of energie bevat dan de energie die nodig is om de voedingsstoffen die je eruit haalt te verteren en op te nemen. Dat zou betekenen dat je door het eten van deze voedingsmiddelen in een calorietekort terechtkomt.

Hoewel dit theoretisch logisch is, is het helaas niet hoe het werkt. Zelfs voedingsmiddelen die enorm weinig calorieën bevatten, bevatten volgens deze studie genoeg calorieën waardoor er energie over is om ze te verteren en te absorberen.(1)

De studie

Het onderzoek is uitgevoerd door een team van de Universiteit van Alabama op bearded dragons, een hagedis die zijn oorsprong vindt in Australië. De onderzoekers kozen ervoor om deze hagedis selderij te voeren, omdat dit het voedsel is dat bovenaan de lijsten staat als het gaat om voedsel met negatieve calorieën.

Ze maten de energie die verloren ging in de ontlasting en urine, de stofwisseling en de kosten van de vertering van maaltijden. Ze ontdekten dat de hagedissen nog steeds bijna een kwart van de energie vasthielden die ze binnen kregen van de selderijmaaltijden. De studie hield daarbij geen rekening met de energiekosten van kauwen, waardoor ook de hoeveelheid energie die overblijft minder zou worden.

De onderzoekers zijn van mening dat de resultaten vergelijkbaar zouden zijn voor mensen die selderij eten en dezelfde energieretentie hebben, aangezien de stijging van de stofwisseling na een maaltijd vergelijkbaar is bij hagedissen en mensen.

Verlies de hoop nog niet

De onderzoekers beweren dat, hoewel je misschien niet alle calorieën verbruikt die je hebt verbruikt bij het verteren, absorberen en uitscheiden van de selderij, je basaal metabolisme (de energie die nodig is om je lichaam in rust te laten functioneren) betekent dat de overgebleven energie van het eten van selderij zou worden verbruikt. In feite zou de gemiddelde vrouw 12,6 kg rauwe selderij moeten eten om aan deze minimale metabolische behoeften te voldoen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het lijkt erop dat er hier nog veel te leren is, maar het belangrijkste punt is dat selderij vrijwel zeker geen voedsel met negatieve calorieën is. Het valt niet te ontkennen dat het een ongelooflijk lichte snack is als dat is waar je voorkeur naar uitgaat – en je zult gemakkelijk de rest van de energie kunnen verbruiken. Er zijn echter nog genoeg andere voedingsmiddelen, dus focus je vooral niet op één product.

Vond je dit artikel interessant? 

LEES DIT OOK:

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

Voeding

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

2021-06-26 10:00:01van Claire Muszalski

Bloedgroep Dieet | Eten voor je bloedgroep

Voeding

Bloedgroep Dieet | Eten voor je bloedgroep

2021-06-23 07:00:15van Liam Agnew


1. Buddemeyer, K. M., Alexander, A. E., & Secor, S. M. (2019). Negative calorie foods: An empirical examination of what is fact or fiction. bioRxiv, 586958.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.