Voeding

Bloedgroep Dieet | Eten voor je bloedgroep

Het bloedgroepdieet heeft de laatste decennia aan populariteit gewonnen. Het richt zich minder op een ‘one size fits all’-benadering dan andere diëten zoals het veganistische, carnivoor- of mediterrane dieet; het richt zich namelijk op wat je moet eten op basis van jouw bloedgroep. Hoewel dit klinkt als een specifieke en technische manier om je dieet te benaderen, is er geen wetenschappelijk bewijs om de beweringen te ondersteunen. Dus kan het dieet wel nuttig zijn? Laten we eens kijken wat het dieet inhoudt om erachter te komen.

Spring naar:

blood type diet food image

Wat is het bloedgroepdieet?

Het bloedgroepdieet of het bloedgroepdieet is een rage dieet dat zich richt op het eten (of vermijden) van bepaalde voedingsmiddelen op basis van je bloedgroep – A, B, AB of O. Gepopulariseerd door het boek van Dr. Peter D’Adamo, Eat Right 4 Your Type, beweert het dat je je gezondheid kunt optimaliseren door je dieet te individualiseren, afhankelijk van je bloedgroep.

Het idee vereist dat je naar de genetische eigenschappen van je voorouders kijkt, zoekt waar ze vandaan kwamen en vervolgens wat ze aten. D’Adamo beweert dat het volgen van het dieet je in staat zal stellen je voedsel beter te verteren, het energieniveau te verbeteren, gewicht te verliezen en zelfs het risico op bepaalde ziekten te verminderen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.(1)

Wat te eten voor jouw bloedgroep

De 4 belangrijkste bloedgroepen, A, B, AB en O. hebben elk positieve en negatieve subgroepen. Het Bloedgroepdieet adviseert welke voedingsmiddelen je moet kiezen op basis van jouw bloedgroep.

Bloedgroep A:

Beschreven door D’Amado als “cultivators”(1), wordt personen met deze bloedgroep geadviseerd om een ​​zuivelvrij dieet te volgen, een vegetarisch dieet met veel groenten, fruit, granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden.

D’Adamo beweert dat mensen met bloedgroep A een gevoelig immuunsysteem hebben en daarom zouden moeten kiezen voor biologische, verse volle granen.(1) Nogmaals, dit zijn ongefundeerde beweringen, en hoewel het goed voor je is om veel verse groenten en volkoren granen te eten, kun je ook zuivel en vlees nodig hebben voor zaken als calcium en eiwit.

Bloedgroep B:

Deze mensen worden “de nomade”(1)genoemd en zouden bepaalde soorten vlees, groene groenten, eieren en magere zuivelproducten moeten eten. Noten, zaden, maïs, tarwe, linzen, tomaten en kip moeten worden vermeden.

Al deze voedingsmiddelen op de “vermijden” -lijst hebben echter tonnen gezondheidsvoordelen. Noten zijn bijvoorbeeld een geweldige bron van gezond vet en linzen hebben een briljant vezelgehalte.

Bloedgroep AB:

Door D’Adamo beschreven als een ” “enigma(raadsel)”1 kan deze bloedgroep elk voedsel uit groep A of B eten, maar wordt geadviseerd om een ​​overwegend veganistisch dieet te volgen. Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die ze moeten vermijden, hoewel D’Amado beweert dat deze mensen vaak een laag maagzuur hebben, waardoor cafeïne en alcohol moeten worden vermeden.

Nogmaals, deze beweringen worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs, en een veganistisch dieet is misschien niet de juiste keuze voor veel mensen.

Bloedgroep O:

Deze groep wordt “de jager”(1) genoemd en het wordt aanbevolen dat ze een graan- en zuivelvrij dieet eten dat rijk is aan mager vlees, vis en gevogelte met een matig aantal groenten, eieren, noten en zaden.

Elk dieet dat een “matige” inname van groenten aanbeveelt, is een beetje twijfelachtig. Voor een gezonde levensstijl wordt aanbevolen om een ​​grote verscheidenheid aan groenten en fruit te eten, tenzij de huisarts je anders heeft geadviseerd.

Werkt het bloedgroepdieet?

Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs om de theorie te ondersteunen dat het juiste dieet voor jou afhankelijk is van je bloedgroep. Een onderzoek dat in 2014 werd uitgevoerd met 1.455 deelnemers, toonde geen data om de hypothese te ondersteunen.(2) Dat betekent echter niet dat een dieet niet kan werken.

Het cruciale deel van het succes van een dieet is of het ervoor zorgt dat je alle micro- en macronutriënten krijgt die je nodig hebt en of het je het juiste aantal calorieën geeft, of dat nu een tekort of een overschot is.

Het bloedgroepdieet stimuleert gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen die zeker goed voor je zijn en die je zullen helpen als je wilt afvallen. Sommige bloedgroepen hebben behoorlijk beperkende suggesties, wat het moeilijk maakt om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. Specifiek voor O en A is de voeding erg beperkend. Dit kan leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

Als je merkt dat je van deze voedingsmiddelen kunt genieten en je kunt het maandenlang volhouden, dan kan het goed voor je werken. Alle resultaten van gewichtsverlies die optreden tijdens het volgen van het bloedgroepdieet zullen echter te wijten zijn aan een caloriebeperking en er zijn tal van andere, minder beperkende manieren om dit te doen.

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

Voeding

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

2021-06-26 10:00:01van Claire Muszalski

Bericht om mee naar huis te nemen

Het bloedgroepdieet is gebaseerd op het eten van voedsel dat is afgestemd op jouw bloedgroep en wordt voorgesteld om te helpen gewicht te verliezen, de spijsvertering te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Deze beweringen zijn alleen gebaseerd op theorie zonder wetenschappelijk bewijs om ze te ondersteunen.

Het dieet bevordert echter over het algemeen gezonde voedingskeuzes (waarbij sommige bloedgroepen restrictiever zijn dan andere). Het kan dan ook het proberen waard zijn. Houd er echter rekening mee dat er andere, minder beperkende manieren zijn om gezonder te worden en/of af te vallen.

Op zoek naar meer advies?

LEES DIT OOK:

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

Voeding

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

2021-06-26 10:00:01van Claire Muszalski

Behaal je eiwitdoel terwijl je gehydrateerd blijft

Voeding

Behaal je eiwitdoel terwijl je gehydrateerd blijft

2021-06-03 14:00:58van Myprotein

11 manieren om een gewichtsverliesplateau te doorbreken

Voeding

11 manieren om een gewichtsverliesplateau te doorbreken

2021-06-01 14:00:30van Liam Agnew


 

  1. Cusack L, De Buck E, Compernolle V, Vandekerckhove P. Blood type diets lack supporting evidence: A systematic reviewAm J Clin Nutr. 2013;98(1):99-104. doi:10.3945/ajcn.113.058693 
  2. Wang J, García-Bailo B, Nielsen DE, El-Sohemy A (2014) ABO Genotype, ‘Blood-Type’ Diet and Cardiometabolic Risk Factors. PLoS ONE 9(1): e84749. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0084749 


Liam Agnew

Liam Agnew

Schrijver en Expert

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.