Training

Calorieën verbranden op Leg Day

Calorieën verbranden op Leg Day

Leg day heeft een aantal belangrijke voordelen. Om maar een paar van de positieve punten van de leg day te noemen: je algehele kracht, balans en kernvermogen komen allemaal voort uit het werk dat je doet om je beenspieren te ontwikkelen. Bovendien zul je esthetisch gezien meer symmetrisch en minder ‘topzwaar’ zijn van het alleen opbouwen van het bovenlichaam.

Door het trainen vanuit een staande positie – bijvoorbeeld squats en deadlifts – draag je ook bij aan het verhogen van je botdichtheid. Ten slotte, met het gebruik van dergelijke compound oefeningen en het trainen van grote spiergroepen, zal je algehele testosteron flink toenemen.

Als dit niet genoeg voor je is, wat dacht je dan van dit: wist je dat leg day een van de meest effectieve calorieverbranders is en dat er maar een sessie van 30 minuten voor nodig is? Het is geen geheim of een cheat – vraag het aan de gemiddelde sporter wie je na een effectieve sessie uit de sportschool ziet strompelen..

Met gewichtheffen verbrand je meer calorieën dan je misschien had gedacht. Omdat we krachttraining uitvoeren voor het versterken, herstellen en opbouwen van spieren, beschouwen we het zelden in dezelfde categorie als cardio voor het slechts verbranden van calorieën.

Hoeveel calorieën verbrand je op legday?

Je verbruikt energie omdat je spieren de belasting van de gewichten tegengaan – met andere woorden, je verbrandt een deel van de calorieën die je hebt verbruikt. Leg Day richt zich op de grootste spiergroepen in je hele lichaam, wat betekent dat ze meer spiervezels gebruiken dan andere delen van je lichaam. De quads en bilspieren behoren tot de spiergroepen in het lichaam die enorm veel verschillende spieren bevatten. Het trainen van deze gebieden met grote compound oefeningen zoals deadlifts en squats zal veel spiergroepen tegelijk werken. Dit zal op zijn beurt je vetverbrandingsvermogen verhogen, zowel tijdens als na je sessie. Compound oefeningen die meerdere gewrichten gebruiken, zoals de squat of lunges, verbranden meer calorieën dan isolatie oefeningen, zoals bijvoorbeeld calf raises.

Opmerking: voor iedereen die denkt in termen van specifieke lichaamsdelen: het is tijd om naar je hele lichaam te kijken als het gaat om gewichtsverlies. Als het buikvet is dat je probeert kwijt te raken, ja, beenoefeningen zullen je helpen om plattere buikspieren te krijgen. Dit maakt echter slechts deel uit van het grotere geheel. Om specifiek buikvet te verliezen en een sixpack te bereiken, moet je regelmatig cardio doen, een gezond dieet volgen en routinematige buikspieroefeningen uitvoeren. Leg day is een vetverbrander en coreversterker die zich zowel op je buikspieren als op je benen zal richten en dan met name je onderbuik.

Verbrand extra calorieën met deze beenoefeningen

Zoals gezegd, hoe meer spiervezels je aan het werk zet, hoe meer calorieën je verbrandt. Dat betekent dat je je moet concentreren op de oefeningen die de grootste spiergroepen raken. Om dat te doen, moet je gaan voor compound liften die meerdere gewrichten gebruiken en die meerdere spiergroepen tegelijk trainen. Dat wil niet zeggen dat je isolerende oefeningen zoals leg extensions en curls moet overslaan, maar dat je ze moet gebruiken voor voor- en na-uitputting aan het begin en einde van een sessie. Wij raden de volgende meervoudige gewrichtsoefeningen aan:

Hoeveel herhalingen en hoeveel gewicht je moet tillen, hangt af van je doelen. Lagere herhalingen met hogere gewichten zullen je massa en kracht bezorgen, maar als je op zoek bent naar calorieverbranding, kies dan een gemiddeld gewicht en 3-4 sets van 8-12 herhalingen. Timing is net zo belangrijk bij het inzetten van beenoefeningen voor het verbranden van calorieën; door ze als eerste uit te voeren aan het begin van een sessie, ben je op volle kracht.

Hoe calorieën je verbrandt op leg day – je vragen beantwoord

Hoeveel calorieën verbrandt legday?

Afhankelijk van je gewicht en intensiteit, hebben we het over een hoog aantal verbrande calorieën in een volledige leg day. Voeg supersets en grote compound oefeningen toe, en je zou ergens tussen de 350-700 calorieën kunnen verbranden in een sessie van een uur.

Hoeveel calorieën verbranden squats?

Een persoon die 75 kilo weegt en squats met hoge intensiteit uitvoert, verbrandt ongeveer 200 calorieën per 25 minuten. Squats met lage intensiteit voor iemand die 63 kilo weegt, is gelijk aan ongeveer 100 calorieën per 25 minuten.

Verbranden beentrainingen buikvet?

Training kan over het algemeen niet gericht worden op een specifiek gebied om vet te verbranden, maar voor een aantal beenoefeningen worden je buikspieren extra betrokken, wat betekent dat de spieren in dat gebied sterker worden en toenemen, waardoor een strakker uiterlijk ontstaat naarmate je lichaamsvet daalt.Chris Appleton

Chris Appleton

Schrijver en Expert

Chris is een redacteur en een gekwalificeerde Personal Trainer, met een bachelor diploma in sportcoaching en -ontwikkeling en een niveau 3-kwalificatie in sportvoeding. Hij heeft ervaring met het geven van fitnesslessen en -programma's voor beginners en gevorderden. Chris is ook een gekwalificeerde voetbalcoach die op semi-professioneel niveau keeperstraining en fitnesstraining geeft, metd daarbij voedingsadvies om optimale prestaties te bereiken. Hij heeft 15 jaar aan ervaring in de sport- en fitnessbranche en is nog altijd voortdurend op zoek naar verbetering. In zijn vrije tijd spendeert Chris graag tijd aan zijn familie terwijl hij ook nog traint in de sportschool.