Supplementen

Multivitaminen zijn niet altijd nodig

Multivitaminen. Ze zijn er in vele soorten en maten, en je kunt ze in vrijwel elke supermarkt, apotheek of online shop vinden. Het is waarschijnlijk dat je geen onbekende met ze bent. Misschien heb je goede herinneringen aan je ouders die je vertelden over het belang van het nemen van je multivitaminen. Leuke ouders gaven hun kinderen vaak een fruitige gummy-versie. Als je ouders had zoals de mijne, had je een tabletversie…

Hoe dan ook, in zijn nieuwste video analyseert voedingsdeskundige en PhD-onderzoeker Richie Kirwan de”allrounder” van de supplementenwereld. Zoals altijd vertelt hij je niet hoe je je leven moet leiden – hij wil alleen maar dat je weloverwogen keuzes maakt.

 

Wat zit er in een multivitamine?

Multivitaminen kunnen een beetje een wildcard zijn. Ze kunnen elke mix van vitamines, mineralen en zelfs andere stoffen bevatten, in vrijwel elke door de fabrikant gekozen dosis. Hoewel er geen vast recept is, zijn er richtlijnen die moeten worden gevolgd, met name RNI – of referentie-voedingsinname.

In Nederland bevat elk multivitaminesupplement meestal genoeg van elke voedingsstof om je te voorzien van 100% van de RNI. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat we allemaal verschillende vitamines en mineralen nodig hebben. Volwassen vrouwen hebben bijvoorbeeld meer ijzer nodig dan mannen. Hierdoor worden RNI’s meestal vastgesteld op een niveau dat voldoet aan 95% van de nutriëntenbehoefte van de bevolking.

De vitamine- en mineraalinformatie voor de micronutriënten staat waarschijnlijk op de zijkant van de verpakking, waarin wordt vermeld hoeveel van elke micronutriënt het supplement bevat – meestal in milligram en microgram – en als een percentage van de RNI. De hoeveelheid van elke vitamine en mineraal in het supplement is klein, maar dat komt omdat je lichaam niet veel nodig heeft – vandaar dat ze micronutriënten worden genoemd.

Heb je ze echt nodig?

Het moment waar jullie allemaal op hebben gewacht. De reden waarom je op dit artikel hebt geklikt. Heb je echt multivitaminen nodig? Het antwoord: nee.

*naar adem snakken*

Oké, dat is een beetje dramatisch. En klik nog niet weg, want dat is niet het einde van de video. Als je een uitgebalanceerd dieet hebt, voldoende calorieën eet en je geen voedingsmiddelen of voedselgroepen beperkt, dan heb je waarschijnlijk geen multivitamine nodig. Je krijgt al alles wat je nodig hebt uit je dieet.

Maar als we naar bevolkingsgegevens in Nederland kijken, zien we dat het gebruikelijk is dat mensen een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, met name calcium, ijzer, zink, vitamine D en B12. Dit is vaak te wijten aan onevenwichtige of beperkende diëten. Als iemand bijvoorbeeld geen rood vlees eet, is de kans groter dat hij een ijzertekort heeft. Evenzo, als iemand geen zuivelproducten eet, hebben ze een hoger risico op calciumtekort.

Het is niet verwonderlijk dat veganisten een hoger niveau van tekortkomingen zien dan de rest van de bevolking, omdat ze veel van de voedingsbronnen die vitamines en mineralen bevatten niet eten. Veganisten moeten dus proactiever zijn om hun RNI’s te bereiken.

Een calorietekort kan er ook voor zorgen dat je je inname van vitamines en mineralen vermindert, waardoor de kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen groter wordt.

Vitamine D

Richie zegt, en we citeren, “als je een uitgebalanceerd dieet hebt, krijg je waarschijnlijk alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.” Welnu, nu wil hij terugkomen op zijn woord en ons een paar harde waarheden over vitamine D bezorgen.

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

Supplementen

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

2022-01-26 07:00:36van Jamie Wright

Zie je, de beste bron van vitamine D is geen voedsel – het is zon. In Nederland is het bewolkt en regent het de hele tijd, dus het is bijna onmogelijk voor mensen om hun RNI te halen. Het antwoord? Supplementen.

Er zijn andere vitamines en mineralen die moeilijk te verkrijgen zijn. Je lichaam heeft veel calcium en magnesium nodig, dus het is normaal dat je hier een tekort aan hebt. En in een multivitamine is het zeldzaam dat de hoeveelheid van deze voedingsstoffen 100% van je RNI is, dus het kan de moeite waard zijn om deze afzonderlijk aan te vullen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dus nu heb je de feiten. Maar wat zal het zijn? Vertrouw je erop dat je dieet voldoende uitgebalanceerd is om aan je vitamine- en mineralenbehoefte te voldoen? Of ga je de komende tijd je dieet aanvullen met multivitaminen?

Zoals altijd, als je je zorgen maakt over tekortkomingen, is het de moeite waard om een ​​voedingsdeskundige te raadplegen voor professioneel advies, aangezien voeding niet “one size fits all” is.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

De 10 Beste Supplementen voor Vegetariërs en Veganisten

Supplementen

De 10 Beste Supplementen voor Vegetariërs en Veganisten

2022-01-31 14:00:08van Alice Pearson

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski

5 supplementen om je humeur een boost te geven | 'Vitaminen voor geluk'

Supplementen

5 supplementen om je humeur een boost te geven | 'Vitaminen voor geluk'

2021-10-14 07:00:12van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.