Supplementen

Magere melk, Halfvolle melk of Volle melk? | Wat is beter?

De drie varianten van melk hebben elk een verschillende voedingsinformatie: magere melk, halfvolle melk en volle melk. De keuze die men maakt door één van de drie varianten te kiezen, wordt vaak op basis van de voedingsinformatie gemaakt. Welke variant is beter en zou er naast de voedingsinformatie nog naar andere aspecten gekeken moeten worden? En is magere melk gezond?

In dit artikel bespreken de verschillende melkvarianten en bekijken we de voedingswaarden van elke variant. Zo kunnen we zien wat het vetgehalte is van elke soort melk en welke soort vervolgens het beste is voor het afvallen of juist aankomen. Ook bekijken we welke vitamines er precies in elke soort melk zitten. Na het lezen van dit artikel zou je een weloverwogen melkkeuze moeten kunnen maken. Lees dus snel verder!

Magere of halfvolle melk

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Jacco & Lennart Kamp.

Macro’s van melk

Als je melk in je voedingsschema wilt houden, dan kan je met behulp van de voedingsinformatie een goede keuze maken met welke jij het beste je voedingspatroon op peil kunt houden.

Hieronder kunnen we de verschillende voedingsinformatie zien. De informatie is gebaseerd op 100 gram melk. Dit staat overeen met zo’n 100 mL melk.

Als we kijken naar het aantal eiwitten zien we een heel gering verschil. In de magere variant zit zelfs het meest. Dit geldt ook voor de koolhydraten en de daarbij komende suikers. Bij vet zien we juist dat de magere melk het minst aantal vet bevat, terwijl de volle melk de meeste vetten bevat.

Op basis van deze getallen zou je een aantal conclusies kunnen stellen. Namelijk, zou je willen afvallen terwijl je zo min mogelijk spiermassa wilt verliezen? Dan zou je eerder kiezen voor de magere melk of de halfvolle melk.

De volle melk zou een optie kunnen zijn mocht je in een periode zitten waarbij je focust op bijvoorbeeld het aankomen in spiermassa.

Melk voor sporters

Vitamines in melk

Qua vitamines bevat elke versie ongeveer hetzelfde. Vitamine A zit echter helemaal niet in de magere melk. Op basis van deze gegevens zou het niet veel uitmaken voor welke variant je zou kiezen.

Melk voor sporters

Overige informatie

Omdat er in magere melk minder vet zit, wordt er beweerd dat de vitamines die hier in zitten slecht opgenomen worden. Dit komt doordat veel vitamines oplossen en meegenomen worden door vet. Echter zijn dit niet alle vitamines. Er zijn namelijk ook vitamines die oplossen in water en dus alsnog prima worden opgenomen. Daarnaast moet er gekeken worden naar de hoeveelheid vitamines die een mens nodig heeft op een dag en of het ook echt nodig is om deze vitamines binnen te krijgen door melk te drinken.

Vitamine A bijvoorbeeld is een belangrijk eiwit dat oplost in vet. Toch is dit eiwit redelijk overbodig om binnen te krijgen via melk aangezien we al voldoende vitamine A binnenkrijgen door de andere voeding die wij als Nederlanders consumeren.

Door volle melk te drinken absorbeer je dus wel degelijk meer vitamines dan bij de magere of halfvolle variant. Toch zal dit geen goed argument zijn om daarom volle melk te drinken aangezien je de vitamines op een andere manier ook prima binnen kunt krijgen.

Welke soort melk is het gezondst?

Er is geen soort melk het ‘gezondst’. Ben je niet van plan om extra calorieën en melkvet binnen te krijgen, dan kun je gerust voor de magere of halfvolle variant gaan. Wil je echter gewicht aankomen? Dan is de volle melk weer een betere optie. Alle varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een bepaald soort melk is dan ook uiteindelijk afhankelijk van jouw persoonlijke doelen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Eiwitshake met melk of water | Wat is het verschil?

Supplementen

Eiwitshake met melk of water | Wat is het verschil?

2021-06-29 14:00:10van Claire Muszalski

De 5 beste zuivelvrije melkalternatieven

Voeding

De 5 beste zuivelvrije melkalternatieven

2019-11-16 06:00:03van Claire Muszalski

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

Voeding

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

2021-03-21 18:00:33van Claire Muszalski


  1. Katan, M. B. (January 31). Vitamines in melkvet. Retrieved from http://www.mkatan.nl/radio‐entv/383‐31‐januari‐vitamines‐in‐melkvet.html
  2. https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=Melk


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici