Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Dikaliumfosfaat | Voordelen, bijwerkingen en gebruik

Dikaliumfosfaat | Voordelen, bijwerkingen en gebruik
Liam Agnew
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Spring naar:

Wat is dikaliumfosfaat?

Dikaliumfosfaat (DKP) is een in water oplosbaar zout dat gewoonlijk wordt geleverd in de vorm van een kleurloze, witte substantie. Commercieel staat het bekend als een voedingsadditief, een kunstmest en buffermiddel.

Voor gezondheid en fitheid worden dikaliumfosfaatsupplementen gebruikt vanwege de rol die ze spelen bij de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), een hoogenergetisch molecuul dat het lichaam nodig heeft voor energie.

Het is een topbron van kalium en fosfor. Hier komt het 'fosfaat'-deel om de hoek kijken. Fosfaat is een geladen deeltje dat het mineraal fosfor bevat. Het lichaam heeft dit nodig om gezonde tanden en botten te onderhouden, te herstellen en weer op te bouwen. Niet alleen dit, maar fosfaat zorgt er ook voor dat de spieren samentrekken en functioneren zoals ze zouden moeten.

Dikaliumfosfaat gebruik

DKP wordt vaak gebruikt vanwege de eigenschappen die het effectief maken als emulgator, stabilisator en texturiser. Hoewel het als veilig wordt beschouwd, zijn sommigen ervan overtuigd dat het mogelijk gevaarlijke gezondheidseffecten heeft.

In de voedingsindustrie functioneert dikaliumfosfaat als een effectief buffermiddel en chelaatvormer. Dit kan ook worden gebruikt voor gistvoedsel, emulgatorzout en een synergetisch middel van antioxidatie. Bovendien is dikaliumfosfaat te vinden op menig etiket van potjes en verpakkingen vanwege het gebruik ervan als voedseladditief. De rol hier is om het zuurgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen, samen met het verlagen van het natriumgehalte in natriumarme kazen. Het wordt ook gebruikt als stabilisator in niet-zuivelcrèmes om coagulatie te voorkomen.

Het is ook eetbaar en wordt gebruikt voor gezondheidsvoordelen als voedingssupplement en als eiwitstabilisator in dranken voor krachttraining en poedermengsels.

Voordelen van dikaliumfosfaat

In één oogopslag is het belangrijkste voordeel van dikaliumfosfaat dat het een handige bron van kalium is, wat bijdraagt ​​aan de normale spierfunctie. Voor gewichtheffers, bodybuilders en atleten kunnen dikaliumfosfaatsupplementen om verschillende redenen nuttig zijn.

1. Kan de energie tijdens trainingen verhogen

Ten eerste kan het worden gebruikt in energiesupplementen voor trainingen die langdurige werkperioden zonder rust vereisen, zoals hardlopen voor lange afstanden, teamsporten, intervaltraining met hoge intensiteit en gewichtheffen. Het doet dit door het herstel van de spieren te ondersteunen, wat een beter herstelpercentage betekent en het vermogen om met meer volume te trainen. Het bewijs suggereert dat de resultaten van kaliumfosfaatsuppletie kunnen variëren op basis van de individuele respons en het specifieke supplementprotocol.(1)

Samenvattend: dikaliumfosfaat verbetert het uithoudingsvermogen door de efficiëntie van het lichaam bij het transporteren van zuurstof naar de spieren te verhogen, waardoor de energieproductie wordt bevorderd. Dit is vooral effectief bij intensieve en bijzonder inspannende oefeningen zoals zwaar tillen en sprints.

2. Helpt bij het verhogen van de inname van kalium

Kalium is een van de zeven essentiële macromineralen, waarvan het lichaam dagelijks minimaal 100 milligram nodig heeft om de belangrijke lichaamsprocessen voldoende te ondersteunen. Hoewel het mogelijk is om aan je behoeften te voldoen met voedingsbronnen zoals fruit, groenten, vis en vlees, kan kaliumsupplementen helpen om de dagelijkse inname te verhogen. Een gezonde inname van kalium verlaagt het risico op een beroerte, verlaagt je bloeddruk, beschermt je tegen het verlies van spiermassa, behoudt de botmineraaldichtheid en vermindert het risico op nierstenen.

Bijwerkingen van dikaliumfosfaat

Dikaliumfosfaat wordt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als "algemeen erkend als veilig (GRAS)" verklaard. Sommigen denken echter nog steeds dat het supplement met de nodige voorzichtigheid moet worden benaderd, vooral voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Bovendien wordt in een artikel gepubliceerd in "Deutsches Arzteblatt International" in januari 2012 de kwestie aan de orde gesteld dat fosfaatadditieven in voedingsbronnen potentieel problematisch zijn voor mensen met aandoeningen die vereisen dat ze hun fosforgehalte beperken.

Het type fosfor dat wordt aangetroffen in dinatriumfosfaat en andere voedseladditieven, wordt gemakkelijker opgenomen dan het soort dat van nature in voedselbronnen wordt aangetroffen, dus het kan het fosforgehalte mogelijk snel te veel verhogen bij mensen die veel bewerkte voedingsmiddelen eten die deze additieven bevatten.

Hoewel dikaliumfosfaat als een veilig supplement wordt beschouwd, zijn er enkele bekende bijwerkingen, die meestal verband houden met langdurig gebruik. Dit komt omdat het gebruik van het supplement gedurende een langere periode een disbalans van de fosfaten in het lichaam kan veroorzaken, met de volgende bijwerkingen tot gevolg:

  • Hoofdpijn
  • Constipatie
  • Verwarring
  • Hyperfosfatemie
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Braken
  • Diarree

Je moet altijd contact opnemen met een medische professional als je twijfels hebt over een supplement dat je overweegt. Als je dikaliumfosfaat gebruikt vanwege de gezondheids- en prestatievoordelen, waaronder energieproductie en uithoudingsvermogen, moet je goed controleren of dit de juiste optie voor jou is en of er mogelijk een alternatief beschikbaar is. Als je dieet voldoende kalium bevat, zijn er mogelijk andere supplementen die geschikter zijn voor jouw specifieke trainingsdoelen.

Als je bijvoorbeeld naar meer energie en spiervermogen zoekt voor korte sessies van intense activiteit en kracht, probeer dan creatine, BCAA's of onze pre-workout blend.

Veelgestelde vragen

Wat is dikaliumfosfaat?

Dikaliumfosfaat is een in water oplosbaar zout, dat wordt gebruikt vanwege zijn rol bij de productie van ATP, een molecuul dat het lichaam gebruikt voor energie.

Wat zijn de voordelen van dikaliumfosfaat?

Het is een geweldige bron van kalium, essentieel voor een normale spierfunctie. Het ondersteunt ook het herstel van spieren, waardoor het ideaal is voor duursporters.

Wat zijn de bijwerkingen van dikaliumfosfaat?

Bijwerkingen die verband houden met langdurig gebruik van dikaliumfosfaat kunnen zijn: hoofdpijn, obstipatie, arteriële verstijving, verwarring, misselijkheid en duizeligheid.

Vond je dit artikel leuk?

LEES DIT OOK:

  1. Peeling, P., Binnie, M. J., Goods, P. S., Sim, M., & Burke, L. M. (2018). Evidence-Based Supplements for the Enhancement of Athletic Performance, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism28(2), 178-187.
Liam Agnew
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.

myprotein