Onze atleten

Meet The Athletes: Richard Duchon | ‘Je bent je eigen competitie’

In onze Meet The Athletes serie duiken we in het leven van onze atleten. We bekijken wat hun drijft, wat hun doelen zijn en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

In deze aflevering spreken we met Richard Duchon. Richard is fitnessmodel en heeft op 22 jarige leeftijd een enorme loyale fanbase weten op te bouwen. Wat veel mensen niet van Richard weten is dat hij half Roemeens en half Tsjechisch is. Na zijn eerste jaren in Roemenië te hebben doorgebracht, kwam hij op zijn derde naar Nederland.

‘Ik ben op jonge leeftijd alleen met mijn moeder naar Nederland gekomen vanuit Roemenië. In Roemenië woonde ik bij mijn oma. Mijn biologische vader is op jonge leeftijd omgekomen bij een auto-ongeluk, nog voordat ik na Nederland verhuisde. Op mijn vierde stond ik er alleen met mijn moeder voor. Ik ging in Nederland gelijk naar school en begon op mijn vierde al met voetbal.’

School was het echter niet helemaal voor Richard. Hoewel hij slim genoeg was, waren er andere dingen die hij leuker vond.

‘Laten we zeggen dat ik wel de capaciteiten had voor school. Mijn interesses lagen er echter gewoon niet. Ik heb vaak genoeg gespijbeld. Ik hield veel meer van het doen, het ondernemen. Een kantoorbaan zag ik bijvoorbeeld echt niet zitten. Ik kan niet de hele dag stil zitten. Ik heb mijn havo eerst afgemaakt, waarna ik mijn propedeuse rechten heb gehaald. Daarna ben ik gestopt. Ik ben me toen volledig gaan focussen op hetgeen ik nu aan het doen ben.’

‘Naast school was ik altijd veel bezig met sport. Zo voetbalde ik al sinds 4e. Ook ben ik rond mijn 15e begonnen met fitness. Het was toen meer om een beetje ‘body’ te krijgen. Rond die tijd liep ik echter een liesblessure op. Dat dwong me te stoppen voetbal. Daarna ben ik mij volledig gaan focussen op fitness.’

‘Die snelle progressie is geweldig’

Het duurt niet lang voordat Richard helemaal verliefd wordt op de gym.

‘Bij voetbal is het zo dat je enorm lang kan trainen, maar de progressie vaak erg langzaam gaat. In de gym zie je veel sneller vooruitgang. Ik vond het erg leuk om die snelle progressie te zien, zowel fysiek als mentaal. Daarbij maakte ik al snel goede vrienden in de sportschool. Je omringt je met mensen die dezelfde interesses hebben, dat is erg tof. ‘

De fysieke progressie van Richard valt mensen ook online op.

‘Rond mijn 19e begon ik met instagram. Mensen waren erg benieuwd naar hoe ik bijvoorbeeld trainde en wat ik at. In die periode ben ik dan ook meer gaan posten en delen van wat ik precies deed. Toen ik 15.000 volgers had werd ik opeens benaderd door een werknemer van Gymshark. Ik dacht eerst dat het een grap was, dat het een nepprofiel was ofzo, maar het bleek dus echt zo te zijn. In die periode begon ik ook met swipe-workouts. Ik was daar een van de eerste mee. Mijn workouts werden haast nog vaker opgeslagen, dan dat ze geliked werden, haha. ‘

In een korte periode groeit Richard zijn instagram account naar meer dan 1 miljoen volgers. Als gevolg hiervan wordt hij vaak herkent op straat.

‘Daar doe je het uiteindelijk voor’

‘Ik was bijvoorbeeld laatst op vakantie. Dan komen er regelmatig mensen naar je toe die je herkennen. Dat aantal volgers dat ik heb, die 1 punt zoveel miljoen volgers, dat is voor mij maar gewoon een getal en meer niet. Je begint het echter pas te realiseren als je de deur uitgaat en er mensen echt op je afkomen en je herkennen.’

‘Die mensen zorgen ervoor dat ik keihard blijf doorpushen. Zonder die mensen zou ik zoiets hebben van: waar doe ik het eigenlijk voor? Mensen die naar me toekomen en zeggen dat ik ze geïnspireerd om te gaan trainen, daar doe je het uiteindelijk voor. Vroeger keek ik zelf video’s om inspiratie en motivatie op te doen. Het is geweldig dat ik nu die inspiratie voor anderen kan zijn.’

Richard is zich echter goed bewust van de gevaren die social media met zich kan meebrengen.

‘Ik deel echt niet alles op instagram. Mijn relatie houd ik bijvoorbeeld privé. Ik heb daar puur zelf voor gekozen. Kijken maar eens online hoe vaak je daar drama over ziet. Ik heb gewoon zoiets van: dat deel van mijn leven wil ik privé houden. Social media is voornamelijk mijn hobby en werk. Je wilt echter niet alles delen op social media. Ik zie bijvoorbeeld ook mensen die erg duidelijk laten zien waar ze wonen. Dat kan gevaarlijk zijn, mensen komen gewoon naar je toe.’

Richard heeft op 22 jarige leeftijd al een sterk en indrukwekkend lichaam weten op te bouwen. Hij wil zichzelf echter nog verder pushen.

‘Ik wil mezelf blijven pushen’

‘Ik heb wel wedstrijdambities. Ik wou eigenlijk vorig jaar een wedstrijd doen, maar dat ging vanwege de pandemie niet door. Binnen nu en een jaar zou ik graag een wedstrijd willen doen. Het ligt er maar net aan wat er mogelijk is. Ik wil mezelf nog verder pushen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mensen als Ryan Terry, wauw. Ik vind het zo vet om te zien hoeveel toewijding hij heeft en hoe dat proces gaat. Dat is enorm inspirerend. Ik hoop binnenkort een keer met hem trainen.’

Tot slot heeft Richard nog een aantal wijze woorden voor ons allemaal.

‘Je begint altijd onderaan. Vanaf daar moet je je weg omhoog werken. Wat ik zelf fout deed, is mezelf vergelijken met andere mensen. Ik was dan bijvoorbeeld op niveau 1 en iemand anders op niveau 7. Je moet altijd naar jezelf kijken. Vergelijk jezelf bijvoorbeeld met de persoon die je een jaar geleden was. Ben ik ten aanzien van die persoon vooruitgegaan? Dan kun je pas echt zien of je progressie hebt gemaakt. Het is goed om anderen te observeren en up-to date te blijven, maar je moet altijd met beide voeten op de grond blijven staan en puur naar jezelf kijken. Als ik kijk naar waar ik 4 of 5 jaar geleden was, dan zie ik gigantische vooruitgang. Dat had ik echt nooit durven dromen.’

Geïnspireerd door het verhaal van Richard?

BEKIJK DIT OOK:

Meet The Athletes: Kaz van der Waard | 'Ik zei nooit nee tegen een uitdaging'

Onze atleten

Meet The Athletes: Kaz van der Waard | 'Ik zei nooit nee tegen een uitdaging'

2021-08-23 07:00:03van Just van den Brekel

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

2021-09-20 12:14:22van Just van den BrekelJust van den Brekel

Just van den Brekel

Schrijver en Expert