Ga door naar belangrijkste inhoud
Mindset

Hoe de concentratie te verbeteren en gefocust te blijven | 10 beste tips

Hoe de concentratie te verbeteren en gefocust te blijven | 10 beste tips
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein
Door: Megan Thomas.

Heb je het ooit moeilijk gevonden om gefocust te blijven op je werk, te studeren voor een belangrijk examen of een belangrijke taak volhouden? Dit kan betekenen dat je concentratievermogen laag is.

Tegenwoordig maken we ons allemaal schuldig aan snel afgeleid raken. We zijn constant omringd door technologie, wat betekent dat de hoeveelheid informatie die voor ons beschikbaar is slechts een klik verwijderd is en dat onze aandacht gemakkelijk kan worden afgeleid naar alles behalve ons werk.

In dit artikel bespreken we de top tien tips die je kunt doen om je concentratie te verbeteren:

 1. Aanpassen aan gezondere eetgewoonten
 2. Neem supplementen
 3. Verminder multitasken
 4. Verminder afleiding
 5. Slaapgewoonten verbeteren
 6. Neem korte pauzes
 7. Trainingsgewoonten verbeteren
 8. Mindfullness
 9. Train je hersenen
 10. Naar muziek aan het luisteren

Hier is alles wat je moet weten.

Moet ik mijn concentratie verbeteren?

Probeer je je te concentreren, maar dwalen je gedachten steeds af naar iets anders?

Net als de technologie die in de loop der jaren langzamer gaat werken, doen je hersenen dat ook. Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken als je je gewoon niet kunt concentreren. Je moet echter niet vergeten dat de concentratie wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren.

Als dit je bekend voorkomt, lees dan verder om erachter te komen hoe je je concentratie kunt verbeteren.

Redenen waarom je gemakkelijk kunt worden afgeleid

Sommige mensen raken meer afgeleid dan anderen. Leeftijd, geestelijke gezondheid, hoofdletsel en gebrek aan slaap zijn slechts enkele redenen waarom. Laten we er een paar bespreken:

Afleiding

In de huidige wereld van technologie word je voortdurend gebombardeerd met een constante stroom van informatie. Met dit constante bombardement beoordelen we altijd of de informatie nuttig of nutteloos is; daarom verspillen we tijd terwijl we ons zouden moeten concentreren.

Slaapgebrek

Slaaptekort kan gemakkelijk je concentratie beïnvloeden, om nog maar te zwijgen over je aandacht en geheugen. Het kan ook een negatieve invloed hebben op je reflexen, humeur en prestaties gedurende de dag. Het wordt moeilijk om je aandachtig te concentreren en je vermogen om een ​​taak te voltooien wordt beïnvloed.

Slechte eetgewoonten

Het voedsel dat je binnenkrijgt, kan je concentratie beïnvloeden. Bewerkte voedingsmiddelen, suiker en vettig voedsel kunnen het allemaal verminderen.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Als je jezelf niet bezighoudt met fysieke activiteit, worden je spieren gespannen en strak, wat op zijn beurt weer op je focus verschuift.

Overmatig drinken

Algemene inname van alcohol kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden of je slaapschema onderbreken, wat op zijn beurt je concentratieniveaus gedurende de dag beïnvloedt.

Hoe de concentratie te verbeteren?

Er zijn meerdere manieren waarop je je concentratie kunt verbeteren. Sommige werken misschien goed voor je; sommige echter niet zo goed. Het kan wat tijd kosten om te vinden wat het beste voor jou werkt, dus geef niet op alleen omdat het eerste paar niet is gelukt - blijf proberen. Hier zijn tien verschillende manieren waarop we je kunnen helpen je concentratie te verbeteren.

Aanpassen aan gezondere eetgewoonten

Wat je eet en in je lichaam stopt, draagt ​​bij aan hoe je je de hele dag voelt. Zonder de juiste voedingsstoffen zal je energieniveau gedurende de dag afnemen als je lichaam niet genoeg voedingsstoffen in een bepaald tempo verteert. Vette vis, eieren, bosbessen en spinazie zijn allemaal voorbeelden van ‘hersenvoedsel’ dat kan helpen om je concentratie te verbeteren. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen kiest die je energie behouden en je hersenen van brandstof voorzien.

Het ontbijt kan ook helpen om je focus een boost te geven, dus zorg ervoor dat je elke ochtend goed ontbijt.

Neem supplementen

Sommige supplementen kunnen de concentratie stimuleren en je focus verbeteren. Myvitamins Concentration Capsules zijn bijvoorbeeld een innovatieve formulering van vitamines, gemengd met vitamine B12 om je energieleverend metabolisme te ondersteunen (3). Ze verminderen ook vermoeidheid en dragen bij aan de normale cognitieve functie (4).

Verminder multitasken

De hersenen zijn niet ontworpen om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Als gevolg hiervan kun je niet je volledige aandacht aan al deze taken besteden. Het is een recept voor een lagere productiviteit en verminderde concentratie. Probeer prioriteit te geven aan één taak tegelijk en zie hoe je werkstandaard toeneemt.

Verminder afleiding

Verminder je kansen om afgeleid te worden door tijd in je dagelijkse routine te steken om een ​​bepaalde tijd te blokkeren, zodat je een specifieke taak kunt voltooien. Zorg ervoor dat je je gedurende deze tijd op een plaats bevindt waar je waarschijnlijk niet gestoord zult worden. Zet meldingen uit of houd je telefoon verborgen en maak er je primaire focus op om de taak te voltooien.

Slaapgewoonten verbeteren

Leg je schermen een uur weg voordat je naar bed gaat, neem een ​​warm bad of lees een boek om de geest te ontspannen, ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en vermijd sporten voor het slapengaan. Probeer elke nacht de aanbevolen 7-8 uur slaap te krijgen.

Neem korte pauzes

Als je je lang op iets concentreert, heeft je focus de neiging om te verminderen. Door korte pauzes te nemen wanneer je voelt dat je concentratie minder aan het worden is, kunnen je lichaam en geest je aandacht opnieuw richten en productiever zijn wanneer je weer aan het werk gaat.

Trainingsgewoonten verbeteren

Er is een direct verband tussen lichaamsbeweging en cognitief vermogen, met name aandacht (1). Wanneer je sport, vergroot je het vermogen om nieuwe hersenverbindingen te maken, stress te verminderen en de slaap te verbeteren.

Zelfs als je het moeilijk vindt om te sporten, zal twintig minuten per dag je aandachtsspanne al vergroten.

Mindfullness

Met mindfulness kun je lichaam en geest trainen om je aandacht op het huidige moment te richten, in plaats van op een miljoen andere dingen. Onze hersenen worden ontspannen en we leren onze adem te gebruiken om onze aandacht weer bij de taak te krijgen. Yoga en diep ademhalen zijn slechts twee voorbeelden van soorten mindfulness die je kunt doen om je concentratie te verbeteren.

Train je hersenen

Het spelen van bepaalde soorten games kan je concentratie helpen verbeteren. Sudoku-, schaak- en geheugenspellen kunnen bijvoorbeeld je aandachtsspanne stimuleren en je verwerkingsvaardigheden verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat een kwartiertje per dag hieraan besteden je concentratie kan verbeteren (2).

Luisteren naar muziek

Het luisteren naar muziek is persoonsafhankelijk. Het gebruik van natuurgeluiden of ruis kan echter helpen om achtergrondgeluid te elimineren, wat op zijn beurt een betere concentratie bevordert.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het verbeteren van je concentratie kost tijd en kan niet in één dag worden bereikt. Wanneer je focus en concentratie echter verbeterd zijn, zul je merken dat je meer kunt bereiken op een hogere standaard. Sommige van de bovenstaande tips werken misschien goed voor je en andere misschien niet - overweeg om er een paar te proberen om te zien wat helpt.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

 1. Tips om de concentratie te verbeteren – Harvard Health
 2. Cognitieve vaardigheden verbeteren met uitgebreide training: een groot, online, gerandomiseerd, actief gecontroleerd onderzoek – PubMed (nih.gov)
 3. Vitamine B12, pantotheenzuur en ijzer dragen bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
 4. Vitamine B12, zink, magnesium en ijzer dragen bij aan een normale cognitieve functie.
Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein