Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Voedingsdeskundige deelt 8 geldbesparende voeding tips met een beperkt budget

Voedingsdeskundige deelt 8 geldbesparende voeding tips met een beperkt budget
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Wil je groot en sterk worden of wil je gewoon heel gezond eten, maar zonder teveel geld uit te geven? Laten we het daarover hebben.

Ik ben voedingsdeskundige Richie Kirwan en vandaag gaan we het hebben over enkele van mijn beste tips om geld te besparen terwijl je toch een echt gezond dieet volgt dat je helpt bij je fysieke doelen, of het nu gaat om bulken en spieren opbouwen, lichaamsvet verliezen of gewoon het handhaven van een allround gezond dieet.

Er is een heel dwaas idee dat om gezond te eten of om te eten voor een specifiek doel van de lichaamssamenstelling, je veel geld moet uitgeven. Het is iets dat ik zelf nooit echt heb begrepen, omdat ik altijd een heel zuinige shopper ben geweest.

Ik was al echt met voeding bezig toen ik naar de universiteit ging en aangezien dat de eerste keer in mijn leven was dat ik voor mezelf aan het winkelen was (bedankt mam dat je daar de eerste 18 jaar van mijn leven voor hebt gezorgd) moest ik leren om mijn schamele collegegeld niet er te snel doorheen te jagen en tegelijkertijd mijn dieet zo gezond mogelijk te houden.

Sindsdien ben ik altijd behoorlijk voorzichtig geweest met geld als het gaat om mijn boodschappen, dus ik wil enkele tips delen die het grootste effect hebben gehad op het laag houden van mijn voedselrekening. Voordat we erop ingaan, wil ik er echt op wijzen dat je misschien niet alles kunt of zelfs wilt proberen wat ik hier noem.

We hebben allemaal verschillende levensstijlen, verschillende budgetten, kookvaardigheden en verschillende hoeveelheden vrije tijd waardoor sommige van deze tips min of meer toepasbaar zijn. Neem wat voor jou werkt, want zelfs een kleine besparing kan helpen.

https://youtu.be/YsYAIgsh23c

 

1. Winkelen in goedkope supermarkten

Mijn eerste tip en waarschijnlijk de eenvoudigste en meest effectieve van allemaal is om te winkelen in 'discount' supermarkten. Dat klinkt misschien stom en voor de hand liggend, maar veel mensen doen hun "grote" winkel nog steeds bij grotere supermarkten, wat betekent dat ze extra betalen voor veel producten die ze elders goedkoper zouden kunnen kopen.

Winkelen in een discountsupermarkt zoals Lidl, Aldi of anderen, afhankelijk van wat er beschikbaar is waar je woont, betekent dat je niet hoeft na te denken over het vinden van de goedkoopste producten, omdat alles wat je daar koopt meer dan waarschijnlijk goedkoper is dan je ergens anders zult kopen. Er is een reden waarom die supermarkten zichzelf altijd vergelijken met de grotere supermarkten, ze zijn altijd goedkoper.

Eiwitbronnen zoals vlees, eieren, zuivelproducten, volkoren of ongeraffineerde koolhydraten zoals haver, aardappelen, bruine rijst, bruin brood, fruit en groenten, noten en zaden, zelfs olijfolie. Al die voedingsmiddelen vormen het grootste deel van een gezond dieet en kunnen allemaal een stuk goedkoper worden gekocht in goedkopere supermarkten.

2. Leer hoe je prijzen kunt vergelijken

Dit lijkt misschien gek, maar dit is zo'n nuttige vaardigheid, maar veel mensen hebben geen idee hoe ze het moeten doen. Zie je, wanneer vergelijkbare producten in pakketten van verschillende grootte worden verkocht, kan het vergelijken van de prijzen in het begin een beetje lastig worden. Dit is waar de eenheidsprijs super handig is. Eenheidsprijs is de prijs van een bepaalde hoeveelheid van een product.

De eenheidsprijs voor eiwitpoeder of amandelen kan bijvoorbeeld per 100 gram zijn, of de eenheidsprijs van sinaasappelsap kan per 100 milliliter zijn. Als je in de supermarkt onder de prijs van het product kijkt, zie je vaak ook de eenheidsprijs staan. Hiermee kun je de prijs van twee vergelijkbare producten vergelijken, zelfs als de verpakkingsgrootte niet hetzelfde is. Dit is een heel goede manier om populaire merkproducten te vergelijken met huismerkversies.

Als je eenmaal hebt geleerd om prijzen per eenheidsprijs te vergelijken, zul je mijn volgende paar tips begrijpen. Een daarvan is om over te stappen op eigen merkproducten van supermarkten in plaats van altijd merkproducten te kopen. Zie je, de meeste grote merken kunnen erop vertrouwen dat hun naam of reputatie tegen een veel hogere prijs wordt verkocht... zelfs als de kwaliteit niet zo heel anders is.

Als je een product van een groot merk, zoals ontbijtgranen, vergelijkt met het product van het eigen merk van een supermarkt, is het verschil in prijs per eenheid meestal belachelijk...

3. Koop in bulk

Mijn volgende tip is om indien mogelijk groot in te kopen. De meeste winkels verkopen grotere hoeveelheden van bijna alle producten zoals vlees, rijst of groenten voor een lagere eenheidsprijs. Dus terwijl een verpakking van 1 kilogram kipfilet meer kost dan een verpakking van 300 gram, is de eenheidsprijs voor de verpakking van 1 kilogram op de lange termijn veel goedkoper.

Hetzelfde geldt voor eiwitpoeders en andere supplementen. Een zak van 5 kg wei-eiwit is eigenlijk VEEL goedkoper dan een zak van 1 kg als je kijkt naar de eenheidsprijs en hoeveel je op de lange termijn zou betalen. Dus als het gaat om het kopen van voedsel of supplementen die je regelmatig gebruikt, is groter meestal beter.

4. Wees slim met voedselopslag

Die laatste tip brengt op dit moment een heel belangrijk probleem naar voren en dat is voedselopslag en het voorkomen van voedselverspilling. Zie je, het kopen van voedsel in bulk heeft niet veel zin als je het niet goed bewaart en het bederft. Daarom is het een heel goed idee om wat tijd te besteden aan het goed bewaren van voedsel.

En met opslag bedoel ik niets ingewikkelds. Je kunt vrijwel alles invriezen zodat je het later kunt gebruiken. Extra vlees, gooi het in individuele porties in een ritssluiting en vries het in. Te veel brood, gooi het direct in de vriezer. Kun je niet alle pastasaus in de pot gebruiken? Stop het in een kleine Tupperware-container en vries het in. Te veel rijst gemaakt, vries het in.

Ik geef toe dat ik waarschijnlijk een beetje OCS heb, maar mijn eigen vriezer is gevuld met heel veel verschillende soorten voedsel die ik heb geportioneerd en ingevroren voor later. Door ze in porties te verdelen, zijn ze ook supergemakkelijk te ontdooien en zorg ik ervoor dat ik er geen verspil door te veel te ontdooien.

Ik ben bijvoorbeeld dol op basilicumpesto, maar als ik een potje koop, gebruik ik het nooit snel genoeg en na een paar weken zit er meestal een luchtig laagje schimmel op. Dus in plaats daarvan, als ik de pot nu open, giet ik hem in een ritssluitingszak en vries deze in. Als ik dan wat nodig heb, breek ik een beetje af en gaat het zo langer mee.

5. Overval het bevroren gedeelte

In dezelfde lijn kan het kopen van voorgevroren voedsel zoals vlees, fruit en groenten een stuk goedkoper zijn dan vers kopen. Je ziet, hoewel verse producten vaak het goedkoopst zijn als je groenten en fruit in het seizoen koopt, zijn we er erg aan gewend om het hele jaar door toegang te hebben tot alle groenten en fruit die we willen. De prijs van diepgevroren groenten en fruit daarentegen blijft vrij constant en kan vaak goedkoper uitvallen dan de verse tegenhanger.

Een ander voordeel van het kopen van diepvriesproducten is dat diepgevroren voedsel meestal heel snel na het oogsten wordt ingevroren, wat betekent dat het meer vitamines kan bevatten dan "verse" producten die wekenlang kunnen worden vervoerd, bewaard en in de supermarktschappen liggen voordat ze worden gegeten.(1,3)

Bekijk deze geldbesparende recepten terwijl je nu toch hier bent ...

6. Speciale aanbiedingen

Juist, verder. Een manier om serieus geld te besparen op je boodschappen en supplementen, is door dingen te kopen als ze in de aanbieding zijn. Let op 2-voor-1 of vergelijkbare aanbiedingen in je supermarkt, of anders geven veel supermarkten korting op voedsel wanneer het de houdbaarheidsdatum bereikt. Dit is een goed moment om voedsel zoals vlees of vis te kopen, dat je kunt invriezen zodra je thuiskomt.

En wat betreft supplementen, ik zal alleen maar zeggen: profiteer van uitverkoop en speciale aanbiedingen. Het is de moeite waard om op deze aanbiedingen te wachten om in bulk te kopen wat je nodig hebt om enorme besparingen te realiseren.

7. Bereid meer thuis voor

Een andere manier om enorm veel geld te besparen, is door thuis meer te koken en minder uit eten te gaan. Veel mensen realiseren zich niet hoe groot de winst op voedingsmiddelen is (zelfs goedkopere voedingsmiddelen zoals sandwiches). Als je de tijd hebt om je lunch thuis te bereiden, in plaats van deze in de winkel te kopen of naar een café of restaurant te gaan om te eten, bespaar je veel geld.

Bovendien kun je door je eigen eten te bereiden ervoor zorgen dat je de calorieën en macro's krijgt die je wilt, in plaats van te proberen een maaltijd uit de supermarkt of een restaurant in evenwicht te brengen. Er is veel onderzoek dat suggereert dat mensen de neiging hebben om veel meer te eten als ze uit eten gaan dan wanneer ze thuis eten, dus dat is ook de moeite waard om in gedachten te houden.(4,5)

8. Verspil je geld niet aan biologisch voedsel

Ten slotte ga ik je achterlaten met een enigszins controversiële tip en dat is om je geld niet te verspillen aan biologisch voedsel. Als het om biologische voeding gaat, betaal je een enorme extra prijs voor iets dat qua macro's, vitamines en mineralen qua voedingswaarde niet verschilt van conventionele producten en dat niet echt bewezen extra gezondheidsvoordelen heeft.(6) Dat gezegd hebbende, er zijn aanwijzingen dat biologische producten hoger zijn in sommige fytonutriënten (7), maar hoe gunstig dit is voor de gezondheid is moeilijker uit te werken.

Ik dacht altijd dat biologische producten veel beter waren dan conventionele producten, maar er is echt geen objectief bewijs om dat aan te tonen. Biologische producten kunnen nog steeds een aantal goedgekeurde pesticiden en meststoffen gebruiken (8) en wat betreft de impact op het milieu is biologisch misschien niet beter dan conventioneel vanwege lagere opbrengsten, meer landgebruik en intensievere arbeid.(9,10)

Biologische producten zijn duur en als de prijs je ervan weerhoudt om veel fruit en groenten te kopen, kun je waarschijnlijk beter veel conventionele groenten en fruit kopen en eten die nog steeds veel vitamines, mineralen, vezels en andere fytonutriënten bevatten.

Bericht om mee naar huis te nemen

Zoals ik al zei, je hoeft niet (en kunt waarschijnlijk niet) alle tips die ik hier heb genoemd, toepassen, maar hopelijk vind je er een of twee nuttig. Voordat ik afsluit, is het de moeite waard om erop te wijzen dat sommige van de dingen die ik heb genoemd, zoals thuis meer koken, tijdrovend kunnen zijn en omdat tijd ook een vorm van geld is, moet je uitzoeken of de extra tijd die je hebt geïnvesteerd is de moeite waard.

Dus ik hoop dat je deze tips nuttig vond en als je er nog meer hebt die ik hier heb weggelaten, zou ik het geweldig vinden als je mij en de andere kijkers hiervan op de hoogte zou stellen in de reacties op mijn video. Zoals altijd, vergeet niet om op die like-knop te drukken en je te abonneren op het Myprotein YouTube-kanaal voor meer geweldige, op feiten gebaseerde voedingsinformatie.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

1. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957-62.

2. Rickman JC, Barrett DM, Bruhn CM. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):930-44.

3. Rickman JC, Bruhn CM, Barrett DM. Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(7):1185-96.

4. Nielsen SJ, Siega-Riz AM, Popkin BM. Trends in Energy Intake in U.S. between 1977 and 1996: Similar Shifts Seen across Age Groups. Obes Res. 2002;10(5):370-8.

5. McCrory MA, Fuss PJ, Saltzman E, Roberts SB. Dietary Determinants of Energy Intake and Weight Regulation in Healthy Adults. The Journal of nutrition. 2000;130(2):276S-9S.

6. Bourn D, Prescott J. A Comparison of the Nutritional Value, Sensory Qualities, and Food Safety of Organically and Conventionally Produced Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2002;42(1):1-34.

7. Brandt K, Mølgaard JP. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001;81(9):924-31.

8. Klonsky K. Comparison of Production Costs and Resource Use for Organic and Conventional Production Systems. American Journal of Agricultural Economics. 2012;94(2):314-21.

9. Gomiero T, Pimentel D, Paoletti MG. Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 2011;30(1-2):95-124.

10. Mondelaers K, Aertsens J, Van Huylenbroeck G. A meta‐analysis of the differences in environmental impacts between organic and conventional farming. British food journal. 2009.

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein