Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Veganistisch eten met een notenallergie | De ultieme gids

Veganistisch eten met een notenallergie | De ultieme gids
Jennifer Blow
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Als je overstapt naar een veganistisch dieet, zijn er de logische voedselgroepen die je wilt vermijden, zoals vlees en andere dierlijke producten. Hoewel er tal van heerlijke veganistische vervangers zijn, lijkt het misschien een beetje een mijnenveld als je veganist bent met een notenallergie. Notenmelk? Nee. Noten meel? Duidelijk niet. Veganistische kaas? Sommige, maar niet allemaal. Maar laat dat je niet ontmoedigen - als je eenmaal weet wat precies voor jouw dieet werkt, zul je helemaal niet het gevoel hebben dat je beperkt bent met een veganistisch dieet.

Naar schatting 200.000 Nederlanders zijn nu fulltime veganist, en dat cijfer zal naar verwachting de komende jaren snel toenemen. Met 1-10% van de mensen die last hebben van een voedselallergie, is er een grote groep mensen die een notenvrij veganistisch dieet nodig heeft. Het goede nieuws is dat het heel goed mogelijk is om een ​​veganistisch dieet te volgen als je allergisch bent voor noten en verder gelukkig en gezond bent.

Onthoud dat het superbelangrijk is om altijd de etiketten te lezen voordat je iets eet als je veganist bent met een notenallergie, controleert op ingrediënten op basis van noten of kruisbesmetting, en raadpleeg altijd je huisarts als je niet zeker weet welk voedsel je moet eten.

In dit artikel vind je veel nuttige informatie die je nodig hebt om je op weg te helpen als je veganist wordt en een notenallergie hebt. Scrol verder om alles te weten te komen over het zijn van veganist met een notenallergie.

Het verschil tussen allergieën voor pinda's en boomnoten

Veel mensen denken dat pinda's tot dezelfde familie behoren als andere noten, maar ze maken eigenlijk deel uit van de peulvruchtenfamilie (met zaken als bonen, erwten en linzen). Dit betekent dat mensen die allergisch zijn voor pinda's niet per se allergisch zijn voor andere noten of zelfs andere peulvruchten, maar het is nog steeds relatief gebruikelijk om allergisch te zijn voor zowel pinda's als andere noten. Veel mensen die allergisch zijn voor pinda's zijn ook allergisch voor sesamzaad.

Boomnoten zijn een andere familie van noten met een harde dop en omvatten onder meer paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, macadamianoten, walnoten, pistachenoten, pijnboompitten en amandelen.

Mensen met notenallergieën vragen vaak of ze iets met 'noot' in de naam moeten vermijden, zoals kokosnoten, pijnboompitten en nootmuskaat, terwijl ze in werkelijkheid misschien niet op deze voedingsmiddelen reageren. Het is belangrijk om te weten voor welke noten je allergisch bent, omdat je ze misschien niet allemaal uit je dieet hoeft te schrappen. Als je het niet zeker weet, moet je je huisarts raadplegen voor een test.

Voedingsstoffen in noten en waar ze anders te vinden zijn

Pinda's en noten zijn een geweldige bron van vetzuren en eiwitten, wat vooral belangrijk is als je een veganistisch dieet volgt, omdat je die niet uit dierlijke producten haalt. Maar als je pinda's of noten moet vermijden, zijn er genoeg andere plantaardige bronnen om te ontdekken.

Vetten

Noten zijn een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die als goed worden beschouwd voor de gezondheid van het hart. Er zijn tal van notenvrije veganistische bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten zoals zaden boordevol voedingsstoffen, vetrijk fruit zoals avocado's en olijven, en bepaalde kook- en saladeoliën.

Notenvrije veganistische bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn onder meer:

  • Olijven en olijfolie
  • Avocado's
  • Zonnebloemolie
  • Koolzaadolie
  • Zaden zoals lijnzaad, chia, pompoen en zonnebloempitten

Met deze hart-gezonde ingrediënten kun je allerlei heerlijke recepten maken, zoals sesamzaad-tahinpasta, zonnebloemboter, chiapudding en zelfs je eigen zelfgemaakte vegan kaas!

Zorg ervoor dat je niet ook allergisch bent voor een van de bovenstaande door eerst je huisarts te raadplegen, en controleer de voedingsetiketten om er zeker van te zijn dat er geen onverwachte nootachtige ingrediënten of kruisbesmettingen zijn als je allergie gevoelig is.

vegan with a nut allergy

Eiwit

Noten zitten boordevol eiwitten, wat belangrijk is bij het omarmen van een veganistisch dieet, omdat je dierlijke producten uitsluit.

Het goede nieuws is dat er veel notenvrije bronnen van plantaardige eiwitten zijn, waaronder:

  • Tofu
  • Zaden zoals lijnzaad, chia, pompoen en zonnebloempitten
  • Peulvruchten zoals kikkererwten, bonen, linzen en erwten
  • Tempeh
  • Seitan
  • Getextureerde plantaardige eiwitten
  • Notenvrije vegan burgers en worstjes

Je kunt een hele reeks heerlijke maaltijden maken met deze eiwitrijke ingrediënten, zoals plantaardige burrito's, smakelijke roerbakgerechten, overheerlijke veganistische burgers en meer!

Zorg ervoor dat je niet ook allergisch bent voor een van de bovenstaande door eerst je huisarts te raadplegen, en controleer de voedingsetiketten om er zeker van te zijn dat er geen onverwachte nootachtige ingrediënten of kruisbesmettingen zijn als je allergie erg gevoelig is.

Snelle en gemakkelijke voedselvervangingen

Veganist zijn met een notenallergie kan in het begin een uitdaging lijken, omdat veel zuivelvervangers met noten worden gemaakt. Maar er zijn tal van smakelijke alternatieven om van te genieten, en als je er eenmaal bekend mee bent, heb je niet eens het gevoel dat je iets mist.

Veganistisch meel zonder noten

Op noten gebaseerde meelsoorten zoals amandelmeel en hazelnootmeel worden steeds populairder, vooral omdat steeds meer mensen merken dat ze intolerant zijn voor gluten. Als je allergisch bent voor dit soort noten, maak je geen zorgen, want er zijn genoeg voedzame, notenvrije meelsoorten beschikbaar!

Teffmeel, afkomstig uit Ethiopië, zit boordevol eiwitten en bevat weinig verzadigd vet, suiker en zout - en, ironisch genoeg, heeft het een milde, nootachtige smaak. Het is goed voor pannenkoeken en gebak dat niet veel rijst nodig heeft, zoals crackers of flatbreads.

Niet verwant aan tarwe, boekweitmeel is geweldig om mee te bakken en heeft ook een lichte nootachtige smaak, ondanks dat het notenvrij is!

Notenvrije veganistische melk

Een van de meest voorkomende zuivelvervangers op basis van noten is melk, zoals amandel-, cashew- en hazelnootmelk. Gelukkig komt er een enorme variëteit aan zuivelvrije melk op steeds grotere schaal beschikbaar.

Tenzij je allergisch bent voor deze ingrediënten, probeer voor een notenvrij veganistisch melkalternatief:

  • Kokosmelk
  • Soja melk
  • Havermelk
  • Rijstmelk
  • Hennep melk
  • Vlas melk

Veganistische kazen zonder noten

Op dezelfde manier als zuivelvrije melk, worden zuivelvrije kazen soms gemaakt met noten, maar er zijn nog steeds veel smakelijke notenvrije opties om uit te kiezen. Probeer tapioca of op kokosolie gebaseerde zuivelvrije kazen als je veganist bent met een notenallergie, en vergeet niet om altijd het etiket te controleren op verborgen nootachtige ingrediënten.

Veganistische beleg zonder noten

Notenboters: Als je allergisch bent voor dit soort noten, blijf dan uit de buurt van op noten gebaseerde smeersels zoals pinda-, amandel-, cashew- en hazelnootboter. Je maakt gemakkelijk je eigen notenvrije boterpasta's zoals zonnebloemboter met een blender en 10 minuten extra.

Pesto: Hoewel het misschien moeilijk is om een ​​pesto te vinden zonder zuivel of noten (het bevat meestal Parmezaanse kaas en pijnboompitten), kun je het gemakkelijk zelf maken met een paar eenvoudige ingrediënten. Deze notenvrije, zuivelvrije veganistische pesto is supergemakkelijk te maken en smaakt veel beter dan de dingen die je in de winkel koopt.

Meng eenvoudig de volgende ingrediënten en schraap indien nodig langs de zijkanten van de blender:

Ingrediënten (voor 1 pot):

  • 60 g basilicumblaadjes (2 goede handenvol)
  • 100 gram hennepzaad
  • 3 eetl. voedingsgist
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theel. zout
  • 200 ml olijfolie
  • 1/2 citroen (sap)
Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Jennifer Blow
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.

myprotein