Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Snacks voor tijdens het studeren | Voeding & Concentratie

Snacks voor tijdens het studeren | Voeding & Concentratie
Alice Pearson
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Alice Pearson

Je bent weer druk aan de studie. Tijdens de tentamens loopt de stress wat hoger op en zit je nóg meer in de boeken. Dit betekend, naast dat je minder beweegt, vaak ook dat je je meer moet concentreren en langdurig focussen. In dit artikel ga ik uitlichten welke invloed (studie)stress kan hebben op je eetpatroon. Daarnaast zal ik gezonde en minder gezondere keuzes uitlichten met betrekking tot snacks tijdens het studeren. Hierbij zullen zowel hartige als zoete snacks worden opgesomd, samen met aantal calorieën per snack. Lees snel verder!

snacks tijdens het studeren

Invloed van stress op de voedingskeuze

Olivera en Wardlee (1999) hebben een vragenlijst afgenomen bij 212 studenten.(1) Deze vragenlijst ging over de invloed van ervaren stress (met betrekking tot studie) op de voedingskeuze. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het snackgedrag van de studenten bij 73 procent toenam tijdens het studeren. Naast het toegenomen snacken bleek dat bij 43 procent van de studenten de gezonde voedingskeuze juist afzwakte, zij aten minder ‘meal type foods’ zoals groente, fruit en vlees.

Het onderzoek van Oliver et al. (2000) bevestigd dit fenomeen.(2) Zij onderzochten de invloed van acute stress op eetgedrag en voedingskeuze. In dit onderzoek namen 86 mensen deel. De controle groep luisterde naar een stuk tekst vóór de lunch werd gepresenteerd. De maaltijd keuze bestond uit: zoet, zout, vet en vet arm voedsel. De andere groep moest een 4 minuten speech voorbereiden die na de lunch zou worden voorgedragen en gefilmd. Tijdens dit onderzoek werd de stemming, bloed druk, hartslag en het honger gevoel van beide groepen gemeten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat stress invloed heeft op de stemming en hartslag. Daarnaast bleek dat mensen die stemming koppelen aan eetgedrag voorkeur kregen voor vet en hoog calorisch voedsel.

Zellner et al. (2006) bevestigd daarnaast dat stress de algehele voedingskeuze veranderd.(3) Hierbij komt naar voren dat gezond voedsel vaker vervangen word door vet voedsel. Bij vrouwen wordt dit fenomeen vaker geconstateerd dan bij mannen. Daarnaast wordt de verandering in voedingskeuze voornamelijk opgemerkt bij mensen die zichzelf beschouwen als ‘restrained eater’. Dit wil zeggen dat ze op dieet zijn en van zichzelf bepaalde producten niet mogen eten of eten labelen in de termen gezond en ongezond.

Snack kcal opsomming

Om een duidelijk beeld te geven van de snacks en ook de ‘impact’ op je calorie balans zal ik hieronder een opsomming geven van ‘voordelige’ en ‘minder voordelige’ snacks. De termen gezond en ongezond zijn irrelevant aangezien het gaat om de totale dagelijkse inname en macro balans.

Tussendoortjes

Kcal per portie

Zoete snacks

Biscuitje/lange vinger 20
Rijstwafel 25
Kiwi 30
Speculaasje 35
Waterijsje 50
Appel/peer 60
Ontbijtkoek 65
Chocotoff 70
Dropjes (5) 75
Schepijs (1 bol) 85
Eierkoek 90
M&M's / Smarties 95
Candybar, klein 120
Stroopwafel / Cake 130
Vruchtenvlaai 190
Tompouce 240
Gevulde Koek 260
Kwarktaart 260
Magnum 260
Appeltaart 280
Candybar, groot 290
Slagroomtaart 300

Hartige snacks

Augurk, zoetzuur 0
Cherrytomaatjes (5 stuks) 5
Olijven (5 stuks) 10
Japanse mix, handje 20
Kaasvlinder 20
Zoute stokjes (10 stuks) 35
Popcorn, zout, handje 40
Cup-a-soup Kip 40
Wokkels, handje 45
Toastje met zalm 45
Chips, handje 55
Worst, blokje 55
Toastje met paté 55
Toastje met brie 55
Kipnugget 55
Bitterbal 60
Nootjes / Pinda's, handje 130
Kaassoufle  140
Frikandel 210
Saucijzenbroodje 270
Berenhap 320
Patat zonder saus, zak 400
Cheeseburger 410
Broodje Shoarma 450
Patat met currysaus, zak 510
Patat met mayonaise, zak 610

 

Tips nodig voor een betere focus? Lees dit artikel:

En nu?

Wanneer je deze onderzoeken koppelt kan je van het volgende uitgaan. De kans is groot dat je tijdens je studie stress ervaart en door deze stress kan het zijn dat je voedingskeuze veranderd. Dit betekend dat je meer eet, minder behoefte hebt aan goed gevulde maaltijden en meer behoefte hebt aan vet of calorie rijk voedsel. Dit is voornamelijk het geval wanneer je hier als persoon gevoelig voor bent. Een andere factor is: welke persoonlijke relatie je met voedsel hebt. Label je in goed of fout, kan je het bij één snack houden, voel jij je snel rot na het eten van iets buiten je eetpatroon?

Nu je de kennis hebt kun je deze toepassen op jouw persoonlijke situatie en je hier op voorbereiden zodat het niet tegen je gaat werken. Zo kun je van te voren je snacks inplannen en ook rekening houden met wat in de geheime bureaulades verstopt ligt. Daarnaast kun je bepalen waar je behoefte aan hebt, misschien helpt een stuk chocolade jou bijvoorbeeld bij de concentratie. Het kan zomaar zijn dat jij je snack week voor lief neemt, dat je de draad daarna weer oppakt. Het belangrijkste is dat jij bewust de keuze maakt waar jij achter staat.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

  1. Olivera, G., Wardlee, J. (1999). Perceived Effects of Stress on Food Choice. Elsevier. 66(3), pp 511-515 Opgevraagd op 24 augustus 2017 van http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938498003229 doi:
  2. https://doi.org/10.1016/S0031-9384(98)00322-9 Oliver et. al (2000). Stress and gfood choice a laboratory study. Psychosomatic Medicine, 62(6), pp 853 – 865. Opgevraagd op 24 augustus 2017 van http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2000/11000/Stress_and_Food_Choice__ A_Laboratory_Study.16.aspx
  3. Zellner et al (2006). Food selection changes under stress. Elsevier. 87 (4), pp 789-793. Opgevraagd op 24 augustis 2017 van http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938406000424 Doi: https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.01.014
Alice Pearson
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Alice Pearson

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici

myprotein