0
Winkelmandje

Er zijn op dit moment geen producten in jouw winkelmandje

Voeding

Manuka Honing Voordelen | Heeft het helende werking?

Mensen gebruiken al bijna 5500 jaar honing, wat niet verwonderlijk is als je kijkt naar de vele mogelijkheden om deze zoete, plakkerige nectar te gebruiken.(1) Van heerlijk op met je havermout, tot beschermende effecten in het maag-darm-, cardiovasculaire, ademhalings- en zenuwstelsel – we hebben de bijen zeker te bedanken voor al dit goeds!

In dit artikel vindt je:

Manuka honing

1. Het is een voedingsantioxidant

Manuka honing (MH) bevat veel flavonoïden en polyfenolen en zit boordevol antioxidanten.(2) Als zodanig vermindert MH oxidatieve stress, de schade veroorzaakt door vrije radicalen (instabiele atomen die een elektron missen dat daarom reacties en schade kan veroorzaken in cellen, eiwitten en DNA) die kunnen leiden tot de ontwikkeling van ziekten.(3)

Een recente studie toonde aan dat, wanneer witte bloedcellen (macrofagen) worden blootgesteld aan oxidatieve stress, Manuka Honing de productie van reactieve zuurstofsoorten (een soort vrije radicalen) remt, die weer bescherming bieden aan eiwitten en DNA. Bovendien verminderde de behandeling met MH ontstekingingen.(4)

Waarom geef je je lichaam geen antioxidant-boost door wat Manuka honing aan je ontbijt toe te voegen?

2. Het kan wonden helpen genezen

Op het oppervlak van wonden is er een verzameling cellen genaamd Biofilms. Deze cellen bevatten microben die de biofilms beschermen tegen antimicrobiële middelen, waardoor het bestrijden van infecties lastig is. Het goede nieuws is dat MH in staat is de bacteriën in deze biofilms te doden.(5) Deze honing kan ook de vorming van nieuwe biofilms uit een reeks van pathogenen voorkomen.(6)

Om dit in praktijk te brengen, heeft MH bewezen de algehele genezingstijd van huidwonden te verminderen en het uiterlijk van littekens te verbeteren.(7,8)

Nu zijn snijwonden en schaafwonden niets meer om je zorgen over te maken – een dunne laag MH is voldoende.

3. Kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Er zijn aanwijzingen dat MH gunstige effecten kan hebben bij het beheer van bloedglucose (suiker) niveaus.(9) Een klinische studie toonde aan dat Manuka honing resulteerde in een significant lagere glycemische index, vergeleken met sucrose of glucose.(10)

Als zodanig komen de suikers in MH langzaam vrij en veroorzaken ze geen plotselinge piek en de daaruit voortvloeiende daling van de bloedglucosewaarden – een fijn effect voor iedereen.

Dingen om op te letten

Als een natuurlijke substantie wordt Manuka honing als veilig beschouwd om te consumeren. In zeer zeldzame gevallen zijn sommige personen er echter allergisch voor.(11)

Omdat honing wordt geproduceerd door de arbeid van bijen, is het niet strikt veganistisch.

Bericht om mee naar huis te nemen

Manuka honing is een prachtige en heerlijke natuurlijke substantie met potentiële functies in wondgenezing, bloedsuikerbeheer en de bestrijding van vrije radicalen – en dit zijn slechts de zaken die we tot nu toe hebben ontdekt! MH is een heerlijke traktatie uitgespreid over toast, besprenkeld over je havermout of recht uit de pot!

Er is een reden waarom we het zoete spul al 5500 jaar gebruiken..


1. Adebolu, T.T. (2005). Effect of natural honey on local isolates of diarrhea causing bacteria in Southwestern Nigeria. African Journal of Biotechnology, 4(10), pp. 1172–1174

2. Samarghandian, S., Farkhondeh, T. & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Research, 9(2), pp. 121-127. doi: 10.4103/0974-8490.204647

3. Poprac, P., Jomova, K., Simunkova, M., et al. (2017). Targeting Free Radicals in Oxidative Stress-Related Human Diseases. Trends in Pharmacological Sciences, 38(7), pp. 592-607. doi.org/10.1016/j.tips.2017.04.005

4. Gasparrinia, M., Afrina, S., Forbes-Hernández, T.Y., et al. (2018). Protective effects of Manuka honey on LPS-treated RAW 264.7 macrophages. Part 2: Control of oxidative stress induced damage, increase of antioxidant enzyme activities and attenuation of inflammation. Food and Chemical Toxicology, 120, pp. 578-587. doi.org/10.1016/j.fct.2018.08.001

5. Carter, D.A., Blair, S.E., Cokcetin, N.N., et al. (2016) Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative. Frontiers in Microbiology, 7, pp. 569. doi: 10.3389/fmicb.2016.00569

6. Maddocks, S. E., Lopez, M. S., Rowlands, R. S., et al. (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology, 158, pp. 781–790. doi: 10.1099/mic.0.053959-0

7. Tsang, A.S., Dart, A.J., Sole‐Guitart, A., et al. (2017). Comparison of the effects of topical application of UMF20 and UMF5 manuka honey with a generic multifloral honey on wound healing variables in an uncontaminated surgical equine distal limb wound model. Australian Veterinary Journal, 95(9), pp. 333-337. doi.org/10.1111/avj.12616

8. Singh, S., Gupta, A., Gupta, B. (2018). Scar free healing mediated by the release of aloe vera and manuka honey from dextran bionanocomposite wound dressings. International Journal of Biological Macromolecules, 120, pp. 1581-1590. doi:10.1016/j.ijbiomac.2018.09.124

9. Güneş, Y.U. & Eşer I. (2007). Effectiveness of a honey dressing for healing pressure ulcers. Journal of Wound, Ostomy, and Continence nursing, 34(2), pp. 184-190. doi: 10.1097/01.WON.0000264833.11108.35

10. Erejuwa, O.O. (2014). Effect of honey in diabetes mellitus: matters arising. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 13(1), pp. 23. doi: 10.1186/2251-6581-13-23.

11. Aguiar, R., Duarte, F.C. & Mendes, A. (2017). Anaphylaxis caused by honey: a case report. Asia Pacific Allergy, 7(1), pp. 48-50. doi: 10.5415/apallergy.2017.7.1.48



Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert