Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Is watervasten veilig? Alles wat je moet weten

Is watervasten veilig? Alles wat je moet weten
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Watervasten is precies hoe het klinkt ... gedurende een beperkte tijd niets anders dan water drinken (en vaak eten). En ook al is het misschien een aantrekkelijke manier om snel af te vallen, dit is vaak niet realistisch en levert niet echt het gewenste resultaat op.

Watervasten kan om vele redenen worden gedaan - voor religieuze doeleinden, ter voorbereiding op een medische procedure of voor vermeende gezondheidsvoordelen. Voordat je ervoor kiest om te watervasten, lees eerst verder om meer te weten te komen over wat het is en alle factoren waarmee je rekening moet houden.

Spring naar:

Wat is watervasten?Is watervasten veilig?Wat zijn de voordelen van watervasten?Hoe je veilig een watervast volgt.

Wat is watervasten?

De term “vasten” houdt in dat je je onthoudt van al het eten en drinken - dus vasten met water betekent alleen maar water consumeren. Vasten is lange tijd een onderdeel geweest van verschillende religieuze gebruiken, en kan inhouden dat je je onthoudt van alleen bepaald voedsel, al het voedsel of alles behalve water.

Het is ook beschouwd als een manier om je systeem te “reinigen” door een dag of langer geen voedsel te consumeren.

Is watervasten veilig?

De veiligheid van watervasten hangt af van de duur van je vast en je gezondheidsgeschiedenis - er moet rekening worden gehouden met onderliggende medische aandoeningen.

De mogelijke gevaren van watervasten staan hieronder.

Watervast kan leiden tot uitdroging

Hoewel het drinken van water een voor de hand liggende manier is om gehydrateerd te blijven, is ons lichaam ook afhankelijk van water uit veel van het voedsel dat we eten, zoals fruit en groenten.

Tot ⅓ van het water dat we dagelijks consumeren, komt eigenlijk uit voedsel, dus het consumeren van de normale hoeveelheid water tijdens het vasten is misschien niet voldoende om uitdroging te voorkomen.

Het kan verlies van watergewicht veroorzaken

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om snel 1 kilo of meer te verliezen met watervasten, zal dit gewichtsverlies waarschijnlijk het watergewicht weerspiegelen dat verloren gaat door de afbraak van opgeslagen koolhydraten en spierweefsel.

Als er calorieën worden geconsumeerd, zal ons lichaam opgeslagen energie afbreken - niet alleen uit vet, maar ook uit onze spieren (die een hoog percentage water bevat).

Het is qua voedingswaarde niet voldoende

Calorieën zijn de brandstof van ons lichaam - en zonder voedsel te eten, geven we ons lichaam geen brandstof om op te functioneren. We hebben niet alleen calorieën nodig voor energie, maar de micro- en macronutriënten in voedsel zijn essentieel voor al onze lichaamsprocessen.

Elk eetpatroon dat geen eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bevat, is qua voedingswaarde niet voldoende en kan niet gedurende lange tijd worden volgehouden.

Je kunt je zwak en duizelig voelen

Als je gevoelig bent voor koolhydraten of problemen hebt met de controle van de bloedsuikerspiegel, kan het gevaarlijk zijn om te watervasten. De symptomen van een lage bloedsuikerspiegel lijken sterk op die van uitdroging - en de combinatie van beide kan zelfs nog extremer zijn.

Je kunt je extreem moe, zwak, misselijk of duizelig voelen.

Je kunt te veel eten als het vasten voorbij is

Watervasten is extreem en kost veel mentale inspanning om te doen. Na een dag of langer geen voedsel te hebben gegeten, zul je waarschijnlijk een sterke hunkering hebben en het einde van je vasten willen "vieren" - waardoor het gemakkelijk wordt om te veel te eten en alle mogelijke voordelen waarnaar je had gewerkt teniet te doen.

Het kan sommige medische aandoeningen verergeren

Een watervast kan bepaalde medische aandoeningen verergeren of bijdragen aan verstoorde eetgewoonten. Raadpleeg altijd je huisarts als je eraan denkt te watervasten.

Wat zijn de voordelen?

  • Watervasten kan gewichtsverlies bevorderen: er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat voordelig is om alleen met water te vasten gedurende korte tijd, waardoor afwisselend vasten op de dag of intermittent fasting een populaire aanpak is.
  • Het kan helpen bij het reguleren van honger: studies toonden effecten van vasten aan op zowel leptine als insuline, twee hormonen die de regulering van honger beïnvloeden.
  • Er wordt gedacht dat het het lichaam 'ontgift': omdat de vertering van voedsel en de uitscheiding van afval veel werk van het lichaam vergt, wordt gedacht dat vasten je spijsvertering, nieren en lever een tijdelijke onderbreking geeft om efficiënter te werken na het vasten.

Voor wie is watervasten bedoeld?

Watervasten is ontworpen om vele redenen: mensen die willen afvallen, ontgiften of zich aan een religieuze traditie willen houden. Er zijn verschillende patronen en lengtes van vasten met water, afhankelijk van het gewenste resultaat en je gezondheidsstatus.

Hoe je veilig en snel een watervast volgt

Watervasten wordt niet aanbevolen voor mensen die zwanger zijn, een eetstoornis hebben of mensen met een medische aandoening. Iedereen die geïnteresseerd is in watervasten, moet altijd eerst met hun huisarts praten.

Voor het watervasten

Het eerste dat je moet doen voordat je gaat watervasten, is met je huisarts praten. Zorg ervoor dat je eventuele medische aandoeningen of mogelijke zorgen over bijwerkingen bespreekt voordat je begint.

Voordat je begint met watervasten, is het raadzaam om de calorie-inname geleidelijk te verminderen en een paar dagen ervoor een dieet te volgen dat voornamelijk bestaat uit fruit en groenten. Hierdoor zal het vasten met alleen water minder extreem aanvoelen dan de overgang van een volledig eetpatroon.

Tijdens het watervasten

Zoals eerder vermeld, kan vasten met water uitdroging veroorzaken, waardoor je meer water dan normaal moet drinken. De meeste watervasten adviseren meer dan 2-3 liter per dag.

Tijdens het watervasten consumeer je geen calorieën - en de bijwerkingen van zwakte en een lage bloedsuikerspiegel zullen het waarschijnlijk moeilijk maken om een ​​inspannende activiteit uit te voeren. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren, dus plan je watervast niet als je moet rijden, zware machines moet bedienen of een belangrijk examen moet afleggen. En zorg ervoor dat je geen zware lichamelijke inspanning doet.

Na het watervasten

Veel watervasten moedigen het langzaam herintroduceren van voedsel aan, en in het bijzonder in één studie werd een vetarm veganistisch dieet voorgeschreven voor de eerste paar dagen daarna. Door vast te houden aan een gezond eetpatroon van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten, is de kans het grootst dat de voordelen van je watervast worden gemaximaliseerd.

Bericht om mee naar huis te nemen

Watervasten is een extreem dieet dat niet gedurende lange tijd of zonder toezicht van een medische professional mag worden gedaan. Hoewel het al vele jaren wordt gedaan als onderdeel van religieuze en andere tradities, worden de volledige langetermijnimplicaties van watervasten - met tussenpozen of voor een dag of meer per keer - nog steeds bestudeerd. Er zijn veel andere manieren om af te vallen of je gezondheid te verbeteren zonder al het voedsel uit je dieet te verwijderen.

Op zoek naar meer voedingsadvies?

LEES DIT OOK:

1. Goldhamer, A., Lisle, D., Parpia, B., Anderson, S. V., & Campbell, T. C. (2001). “Medically supervised water-only fasting in the treatment of hypertension. Journal of manipulative and physiological therapeutics”, 24(5), 335-339.
2. Horne, B. D., Muhlestein, J. B., Lappe, D. L., May, H. T., Carlquist, J. F., Galenko, O., … & Anderson, J. L. (2013). “Randomized cross-over trial of short-term water-only fasting: metabolic and cardiovascular consequences.” Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 23(11), 1050-1057.
3. Longo, V. D., & Mattson, M. P. (2014). “Fasting: molecular mechanisms and clinical applications. Cell metabolism”, 19(2), 181-192
4. Gustafson, C. (2014). Alan Goldhamer, dc: “Water Fasting—The Clinical Effectiveness of Rebooting Your Body.” Integrative Medicine: A Clinician’s Journal, 13(3), 52.

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein