Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Hoe gezond is het soepdieet?

Hoe gezond is het soepdieet?
Liam Agnew
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Een soepdieet is waar de meeste van je maaltijden uit soep bestaan. Niet alleen voor degenen die van soep houden, kan het soepdieet een manier zijn om calorieën strak onder controle te houden en op korte termijn tot versneld gewichtsverlies te leiden. Dit artikel zal de verschillende soorten soepdieet onderzoeken, de voor- en nadelen uiteenzetten en je helpen beslissen of een soepdieet gezond voor je is.

Wat is een soepdieet?

Een soepdieet is een dieet voor de korte termijn dat wordt gebruikt om snel af te vallen. Soepdiëten duren meestal 5-7 dagen en zijn niet ontworpen voor een langdurige, duurzame methode van gezond gewichtsverlies en er is niet veel wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat ze effectief zijn.

Hoewel sommigen grote hoeveelheden gewichtsverlies hebben gemeld na soepdieet, is dit waarschijnlijk vooral watergewicht, dat terugkeert wanneer je weer 'normaal' gaat eten.

Kool soep dieet

Het koolsoepdieet is een van de meest populaire soepdiëten. Het duurt 7 dagen en het maaltijdplan bestaat uit groentesoep gemaakt van kool en andere groenten die weinig koolhydraten bevatten. Naast de soep kun je ook andere caloriearme voedingsmiddelen toevoegen, zoals magere melk en bladgroenten.

Het kooldieet is door The Mayo Clinic, een van 's werelds toonaangevende ziekenhuizen, beschreven als een 'rage' dieet dat niet lang mag worden gevolgd. Het is een caloriearm dieet zonder een reeks belangrijke voedingsstoffen waardoor je energieniveau zal dalen. Door het super-koolhydraatarme karakter zul je je waarschijnlijk ook erg moe voelen, en door een gebrek aan eiwitten voel je je misschien niet erg verzadigd.

Het kan ook verhoogde winderigheid veroorzaken en na 7 dagen kool eten is het waarschijnlijk zo dat je nooit meer een kool wilt zien.

Bonensoep Dieet

Het bonensoepdieet bestaat uit champignons, paprika's, tomaten en pinto bonen. Het is bedacht door Michael Gregor, auteur van een erg populair gezondheidsboek. Het raadt je aan om twee keer per dag bonensoep te eten en alle oliën met vetten uit noten en avocado's te verwijderen. De rest van je voedselinname moet plantaardig zijn.

Hoewel het dieet je zal aanmoedigen om plantaardig voedsel te eten, dat een reeks gezondheidsvoordelen biedt, is er geen wetenschap om de gerapporteerde gezondheidsclaims te ondersteunen. Je zult je waarschijnlijk ook niet verzadigd voelen door soep te eten, wat niet goed is voor zowel de mentale gezondheid als de lichamelijke gezondheid.

Kippensoep Dieet

Het kippensoepdieet omvat het eten van kippensoep voor elke maaltijd behalve het ontbijt en duurt 7 dagen. Voor het ontbijt heb je de keuze uit vijf caloriearme opties: magere melk en yoghurt, vetvrije kaas, volkoren granen of brood en vers fruit.

Overdag bestaat het dieet uit veelvuldige, kleine porties kippensoep. Er wordt beweerd dat dit je een vol gevoel zal geven. Omdat kip eiwit bevat, wat een hoog effect heeft op verzadiging, zijn er aanwijzingen dat dit kan werken. De soep bevat echter weinig calorieën en dit helpt niet bij het energieniveau.

De soep bevat ook een mix van groenten zoals wortelen, rapen, broccoli en boerenkool, die een scala aan micronutriënten zullen opleveren.

Keto-soepdieet

Het keto-soepdieet bevat weinig koolhydraten en veel vet en heeft als doel ketose in je lichaam op te wekken - het proces waarbij je lichaam ketonen gebruikt als brandstofbron in afwezigheid van koolhydraten. Voorstanders van het keto-dieet beweren dat het het vetverlies verhoogt terwijl de spieren behouden blijven.

Het keto-soepdieet levert 1.200 tot 1.400 calorieën per dag, terwijl de dagelijkse koolhydraten beperkt blijven tot 20 gram. Andere beperkte voedingsmiddelen zijn noten, zuivelproducten en kunstmatige zoetstoffen.

Het plan bestaat uit vier kommen ketosoep, een vetrijk ontbijt met eieren, boter, spek en avocado, samen met een koolhydraatarme snack. Het soeprecept bevat ingrediënten zoals kip, spek, olijfolie, champignons en andere koolhydraatarme groenten.

Wat zijn de mogelijke voordelen?

Het volgen van een paar dagen soepdieet kan enkele potentiële voordelen opleveren, zoals het verhogen van de groente-inname en dus het verhogen van je micronutriënten. Het soepdieet kan ook de voortgang van gewichtsverlies op gang brengen of versnellen.

Soepdiëten kunnen je groente-inname stimuleren

Groenten bevatten een scala aan micronutriënten, die belangrijk zijn om ons gezond te houden. Bij de meeste soepdiëten, en vooral bij het kooldieet, mis je echter een breed scala aan essentiële micronutriënten.

Het is aanbevolen om een ​​multivitamine te nemen terwijl je een soepdieet volgt.

Ze kunnen je helpen om een ​​voller gevoel te krijgen

Sommige soepvoedingen kunnen je vezelinname verhogen vanwege hun groentegehalte.

Vezels kunnen de spijsvertering vertragen en je langer een vol gevoel geven, hoewel degenen met een hoger eiwitgehalte en vezels hier beter in zullen zijn.

Desondanks bevatten soepdiëten erg weinig calorieën - daarom val je af als je ze volgt. Voor sommige soepdiëten zal het moeilijk zijn om het minimum aantal aanbevolen calorieën voor vrouwen te consumeren (1200 per dag).

Verwacht dat je energieniveau dramatisch zal dalen bij een dieet met minder dan 1200 kcal per dag.

Je valt (op korte termijn) af

Soepdiëten zijn geen langdurige manier van eten, maar ze zullen je helpen snel af te vallen. Dit kan helpen als je iets zoekt dat je kunt volgen om het afvallen een vliegende start te geven.

Er zijn aanwijzingen dat het aanvankelijke gewichtsverlies een aanmoediging en motivatie kan zijn om op de lange termijn vast te houden aan een dieet voor gewichtsverlies. Dus het volgen van een kortetermijnplan, zoals een soepdieet, kan een goede plek zijn om te beginnen, zolang je maar meer uitgebalanceerde maaltijden gaat eten als het dieet voorbij is.

Zijn er mogelijke nadelen?

Hoewel soepdiëten kunnen leiden tot gewichtsverlies op korte termijn, wegen de nadelen in de meeste gevallen op tegen de voordelen.

Soepdiëten kunnen veel zout bevatten

Om wat smaak te geven, bevatten soepen vaak veel zout.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is 6 g, wat ongeveer een theelepel is. Ter referentie: sommige ingeblikte soep bevat 2-3 g zout per portie. Dit betekent dat een van je soepen de helft van je dagelijkse zoutinname kan bevatten, waardoor het veel gemakkelijker wordt om meer te consumeren dan aanbevolen.

Ze bevatten weinig eiwitten

Er is voldoende eiwitinname vereist om de spiermassa te behouden, wat een aantal belangrijke gezondheidsfuncties heeft, waaronder blessurepreventie, kracht en metabolische controle. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om aan de basisbehoeften van de voeding te voldoen) van eiwit is 0,8 g / kg, wat moeilijk zal zijn bij het soepdieet.

Dus, hoewel sommige soepdiëten eiwitrijker zijn dan andere, zijn ze niet de beste keuze als je probeert je eiwitinname te verhogen en spieren op te bouwen.

Hoe je je soepdieet gezond houdt

Als je van soep houdt en denkt dat een soepdieet een goede motivatieboost voor de korte termijn kan zijn bij het streven naar gewichtsverlies, dan zijn er manieren waarop je ze gezonder kunt maken.

Hou het kort

Het langdurig volgen van een caloriearm dieet zonder een breed scala aan voedingsstoffen zal leiden tot een reeks gezondheidsproblemen. Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen, moet je een dergelijk dieet niet langer dan 7 dagen volgen.

Voeg eiwit toe aan je soep

Om de spiermassa te behouden, wat belangrijk is voor kracht en metabolisme, moet je soep consumeren die eiwitten bevat, zoals het kippensoepdieet. De ADH voor eiwit is 0,8 g / kg en een typische kippenborst levert 40 g eiwit.

Er zijn ook soepen en bouillons gemaakt met tofu voor veganisten of vegetariërs.

Bericht om mee naar huis te nemen

Soepdiëten zijn geen duurzame, langdurige oplossing om af te vallen. Het grootste deel van het gewicht dat na dergelijke diëten verloren gaat, is meestal het watergewicht dat terugkeert wanneer je weer regulier gaat eten. Voor gewichtsverlies op de lange termijn is het het beste om een ​​duurzaam dieetplan te volgen en in een gestaag tempo af te vallen.

Een soepdieet voor de korte termijn kan echter een boost geven aan het afvalproces en je de motivatie geven om vast te houden aan een langetermijnplan waarin gezond eten centraal staat.

Op zoek naar meer advies?

LEES DIT OOK:

  1.   Nackers, L., Ross, K. and Perri, M. (2010). The Association Between Rate of Initial Weight Loss and Long-Term Success in Obesity Treatment: Does Slow and Steady Win the Race?. International Journal of Behavioral Medicine, 17(3), pp.161-167. 
Liam Agnew
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.

myprotein