Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Hoe belangrijk is krachttraining voor basketbalspelers?

Hoe belangrijk is krachttraining voor basketbalspelers?
Andy Griffiths
Schrijver en Expert10 maand Ago
Bekijk het profiel van Andy Griffiths

Basketbal is een sport met hoge intensiteit die 'intermitterend' van aard is, wat betekent dat er perioden van sneller spel zijn die gekoppeld zijn aan perioden van lagere intensiteit en rustperioden waarin de bal uit het spel is of een tijdsperiode wordt genoemd. Het wordt gespeeld in kwartalen van 8-12 minuten (afhankelijk van het niveau van de competitie) en spelers kunnen tot 5 km over het spel afleggen in verschillende snelheden, richtingen en bewegingen, waaronder snelle versnellingen, springen en sprinten.

Dit betekent dat de fysieke eisen van een basketbalspel complex van aard zijn en dat er geen specifieke prestatiebepalende factoren zijn, maar dat er veel fysieke capaciteiten zijn die een speler van hoge kwaliteit vormen. Met dit in gedachten is het nodig om de (kracht)training te maximaliseren en de kwaliteit van de training te verbeteren zonder de belasting van de spelers te vergroten. Rekening houdend met de bewegingspatronen en de eisen van het energiesysteem voor een potje basketbal, moeten er meerdere 'gelaagde' benaderingen zijn voor training. Is krachttraining dan wel zo voordelig voor basketbalspelers? Laten we het eens bekijken!

Wat is het belang van krachttraining voor basketballers?

Teamsporters hebben te maken met de eisen van meerdere sessies gedurende een week, van vaardigheidstraining tot conditionering om zowel het vermogen van de basketballer als zijn fysieke capaciteit te veranderen. De ouderwetse methode om urenlang zelfmoordsprints op en neer over het veld te laten lopen, zal het gewoon niet redden in het moderne spel met spelers die sneller en krachtiger zijn dan ooit tevoren. Er is nu een veel grotere roep om kracht, snelheid en power.

Niet alleen dit, maar omdat het spel in snelheid en lichamelijkheid is toegenomen, is er vraag naar meer blessurepreventietechnieken en technische biomechanica om te helpen bij de landingsmechanica van de impact van al het springen. Uit onderzoek van de National Athletic Trainers' Association (NATA) bleek dat 22% van alle mannelijke spelers ten minste één keer per jaar een time-loss-blessure oploopt, bestaande uit 62% van het onderlichaam, waarvan 42% aan de voet of enkel. Ze benadrukten dat een goede warming-up, een goede aerobe capaciteit en een uitstekende proprioceptie, balans en coördinatie noodzakelijk is.

Hoe helpt krachttraining de prestaties?

Krachttraining is aanbevolen om zowel de neuromusculaire coördinatie als de kracht en power te verbeteren. Dus puur vanuit het oogpunt van blessurepreventie, kan weerstandstraining op zich al helpen bij de stabiliteit en controle van de gewrichten, dus zou het vanaf jonge leeftijd moeten worden geïntroduceerd naarmate het lichaam zich ontwikkelt. Als we dan kijken naar de behoefte aan kracht, snelheid en power, maakt weerstandstraining hier duidelijk een groot deel van uit.

Correct geperiodiseerd programmeren kan leiden tot een aanzienlijk hogere aanpassing in kracht en power dan alleen trainen. Het periodiek opstellen van een plan moet rekening houden met de noodzaak om wat spiermassa en stabiliteit op te bouwen om met een zware belasting om te gaan en om te beschermen tegen blessures, wat kan leiden tot het maximaal heffen van de last voor kracht, wat leidt tot maximale snelheidsbewegingen voor snelheid en kracht.

Hoewel krachttraining misschien een stigma heeft gekregen voor bodybuilders en grotere krachtsporters zoals rugbyspelers, heeft weerstandstraining met iets lichtere belastingen en een hogere bewegingssnelheid een grotere overgang naar snelheid dan sommige andere trainingsmethoden.

Het gebruik van compound oefeningen zoals squats kan de verticale kracht die je kunt genereren verbeteren, de spronghoogte vergroten, en bewegingen zoals deadlifts en hip thrust kunnen de horizontale kracht verbeteren, waardoor de acceleratie verbetert. In combinatie met lichaamsgewichtbewegingen en plyometrics, evenals wat sprintintervaltraining om bewegingen op hoge snelheid en snelle krachtontwikkeling te verbeteren, zal dit een goed afgeronde basketbal speler creëren. Kortom: krachttraining is zeker voordelig voor een basketbalspeler.

Conclusie

Basketbalspelers moeten krachttraining gebruiken als onderdeel van hun routine naast aerobe intervaltraining, plyometrische training en vaardigheidstraining om de belangrijkste fysieke aspecten van prestaties te ontwikkelen. Door testen kan het ontbrekende gebied aan het licht gebracht worden en dat zou je moeten helpen bij het focussen van je training.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

  1. Castagna et al., 2008
  2. Crisafulli et al, 2000
  3. Boone & Bourgois, 2013
Andy Griffiths
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Andy Griffiths
Andy begon met fitness tijdens zijn studie aan de Leeds Becket University in 2003, waar hij trainde in de sportschool van de universiteitscampus. Daar ontwikkelde hij zijn liefde voor fitness. In de afgelopen 17 jaar heeft hij verschillende rollen vervuld en heeft hij veel ervaring opgebouwd in het coachen van één-op-één klanten tot teamgenoten en groepsfitnessprogramma's in reguliere en boetiek sportscholen. Hij traint duursporters, vechtsporters en gewoon de mensen die een gezonder leven willen opbouwen. Hij heeft enorm veel ervaringen opgedaan en verkeert nu in een fantastische positie om te delen wat hij al die jaren heeft geleerd. Beginnende sporters ondersteunen met trainingsroutinen die volgens hem essentieel zijn, maar het vermogen en de ervaring hebben om trainingstechnieken te ontwikkelen voor degenen die meer ervaren zijn, zodat iedereen iets nieuws leert. Hij is er sterk van overtuigd dat als je denkt dat je in staat bent om iets te doen, je met inzet om je doelen te behalen, je alles kunt bereiken en succesvol zal zijn!
myprotein