Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Hardloopplezier: 8 eenvoudige manieren om weer van je runs te genieten

Hardloopplezier: 8 eenvoudige manieren om weer van je runs te genieten
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Weet je nog hoe gemakkelijk en leuk het was om als kind te rennen? Baal je ervan hoe zwaar het nu is?

Een grote reden waarom mensen stoppen met hardlopen, is dat ze er gewoon niet meer van genieten. Het is daarbij ook de reden waarom we misschien niet zoveel hardlopen als we eigenlijk zouden moeten (of 35 minuten de tijd nemen om onszelf naar buiten te slepen..).

Hardlopen is echter goed voor ons: het heeft een hele reeks voordelen voor de gezondheid. Dat wetende maakt het niet gelijk leuker, toch?

Of je nu gewoon in een hardloopdipje zit of even een pauze hebt genomen, laten we manieren vinden om weer te genieten van hardlopen, ons aantal stappen te verhogen en gewoon weer inspiratie te voelen om te gaan hardlopen.

1. Inspiratie!

Het eerste dat je moet doen, is inspiratie opdoen.

Bekijk Lucy die het joggen killtof Elisha Nochomovitz die meer dan zes marathons op zijn balkon heeft gelopen. Kijk naar anderen om enkele nieuwe doelen te stellen en bereiken.

Zoek dan je doel: loop je eerste 5 km, 10 km, halve marathon of volledige marathon. Combineer het met enkele uitdagingen of herinner jezelf eraan waarom je überhaupt rent. Inspiratie leidt vaak tot transformatie. Een goed doel kan de push zijn die je nodig hebt om weer van hardlopen te genieten.

Helaas duurt die inspiratie niet eindig.

2. Accepteer dat hardlopen (soms) moeilijk is

Soms is de beste manier om plezier te hebben, te stoppen met proberen plezier te hebben. Als je accepteert dat het moeilijk is (en jezelf niet langer dwingt je er altijd goed bij te voelen), kun je beginnen te ontspannen en weer genieten van hardlopen.

Onthoud dat wat je ook weerstaat, blijft bestaan. Dus als je niet volledig accepteert dat het moeilijk kan zijn (en dat is oké), is het misschien wat moeilijker om eruit te komen.

Onthoud: what doesn’t kill you makes you stronger - het aangaan van deze uitdagingen is wat ons beter maakt.

3. Loop vaker

Hier is de harde realiteit: 99% van moeilijke taken wordt gemakkelijker gemaakt als je ze gewoon vaker doet. Hoe meer je rent, hoe meer je lichaam zich aanpast en hoe beter je erin wordt.

Natuurlijk vindt niemand het leuk om buiten adem te zijn, hijgend en zwetend als je amper de voordeur uit bent. Dus hoe minder pijnlijk we het kunnen maken, hoe leuker we het kunnen hebben. De enige manier waarop je dat kunt doen, is als je 3-4 + keer per week de deur uitgaat.

Je moet meer rennen en vanuit die oefening voel je niet alleen minder pijn, maar sta je jezelf toe om de aangenamere delen van hardlopen te zien en voelen. Momentum opbouwen is de krachtigste fitnessmotivatie die er is, je zult er dan ook zo weer klaar voor zijn om voor de volgende run te gaan.

Als je iets doet (en je doet het nog niet), loop vaker hard!

4. Ren langzamer

Hardlopen hoeft niet altijd een race te zijn. Je hoeft niet altijd sneller te gaan of beter te zijn dan de vorige keer. Gebruik doelen om je te inspireren, maar maak de run niet elke keer uitputtend. Als je vandaag 150% geeft, zou je morgen misschien 0% willen geven. Houd dus een balans en ga niet te snel te hard.

Dit is misschien de oorzaak van waarom je niet van hardlopen houdt - je rent gewoon te snel. Dus probeer het wat rustiger aan te doen.

5. Heb dingen te doen tijdens het hardlopen

Of het nu gaat om muziek, podcasts, het luisteren naar audio voor het leren van talen of aan de telefoon om naar een vriend te luisteren, onthoud dat je tijdens het hardlopen naar alles kunt luisteren. Muziek hoeft niet het enige te zijn.

In deze Runner’s World-poll zei 61% van de hardlopers dat ze tijdens het hardlopen naar iets luisterden. Waarom doe je niet mee? Ze doen het met een reden - het is een leuke activiteit, ook buiten hardlopen.

Dit werkt echter niet voor iedereen. Misschien merk je dat je je focus verliest en minder goed hardloopt terwijl je naar muziek luistert, volg dan ook je eigen voorkeur hierin.

6. Geef jezelf een beloning na de run

Wil je enthousiast zijn als je terugkomt van je run? Heb dan iets om naar uit te kijken. Het hoeft niet alleen pijn en zweet te zijn als je hardloopt - je kunt aan het eind ook genieten van iets lekkers.

Beloon jezelf, want wie zei dat je na een run geen pizza of een groot dessert mag hebben? In dezelfde poll zei 18% dat ze zichzelf trakteren op pizza na het joggen. Ga dus liggen, drink wat en maak een pizza of yoghurtijs. Positieve bekrachtiging is niet alleen voor honden.

7. Ren in een groep

Hardlopen in een groep is een bewezen, effectieve manier om jezelf de deur uit te krijgen.

Er is een reden waarom mensen vaak beter presteren op de marathondag: adrenaline, focus en omringd zijn door duizenden andere mensen die hetzelfde doen. Je concurreert tegen iedereen.

Het is zelfs nog beter als je met iemand anders rent. Met een hardlooppartner kun je samen praten, lachen en een band opbouwen in de hardloopstrijd.

45% van de mensen geeft de voorkeur aan hardlopen in een groep boven alleen hardlopen. Dus als het voor jou werkt, stuur je vrienden dan een berichtje of ren met je geliefde voor een couple workout, want alles is leuker met iemand anders.

8. Denk aan de positieve punten

Vergeet ten slotte niet dat hardlopen weliswaar moeilijk kan zijn, maar ook iets heel moois. Stel je voor dat je een marathon loopt. Zie jezelf als je sterkste, snelste en beste versie.

Herinner jezelf eraan hoe goed je je voelt nadat je klaar bent met een run. Onthoud elk gevoel van prestatie of vrijheid, focus of goed gevoel dat je krijgt door hardlopen.

Net zoals snacks na het hardlopen, verbetert de associatie van je hersenen met hardlopen, zo ook je positieve gedachten. Als je gaat slapen en aan de positieve dingen van hardlopen denkt, word je eerder wakker en wil je het alleen maar doen.

Wijzig ik kan dit niet doen in Ja, dat kan ik. Dan ben je binnen de kortste keren uit bed of van de bank af.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hardlopen is niet altijd gemakkelijk, maar het hoeft ook geen strijd te zijn. Verander gewoon een paar dingen om je gewoontes van negativiteit te breken en rennen weer leuk te maken. Voel je geïnspireerd, positief en sleutel aan de manier waarop je aan het hardlopen bent.

Trek dan je hardloopschoenen aan. Want waar wacht je nog op?

Klaar om te gaan hardlopen?

LEES DEZE OOK:

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein