Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Doet het aantal stappen er echt toe?

Doet het aantal stappen er echt toe?
Shannah Hatch
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

Twee woorden: stappen tellen.

Als je je op dit moment irriteert aan je FitBit of Apple Watch, ben je niet de enige. Of je nu klaar bent om flink te gaan bewegen, opgewonden bent om een ​​nieuwe doel te bereiken of juist bang bent om nog eens 5.000 stappen in je drukke levensstijl te moeten passen ...

Omdat een aantal van jullie een fitnesstracker heeft, weten we dat velen zich bewust zijn van het aantal stappen dat ze zetten en mogelijk zelfs dagelijkse stappendoelen hebben. Het kan soms als onmogelijk aanvoelen om elke dag genoeg stappen te halen.

Deze week kijken we of je stappentelling er écht toe doet of dat het slechts een tijdelijke trend is.

 

Waarom richten we ons op stappentelling?

Een stappentelling is een manier om onze fitheid te volgen, aangezien het bereiken van een aantal stappen elke dag laat zien dat we in beweging zijn. Dit is een goed startpunt voor lichaamsbeweging en laat zien hoe actief we gedurende de dag zijn.

Afgezien van onze eerste gedachten over de voordelen van simpelweg bewegen, zijn er soms ook materialistische voordelen. Dit kunnen beloningen zijn bij een zorgverzekeraar of medailles bij wedstrijden en virtuele races.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om fit te blijven, zoals fietsen of zwemmen - die beide niet afhankelijk zijn van stappen. Je focussen op het bewegen van je lichaam op een manier die je gelukkig maakt, zal dan ook altijd een positieve invloed hebben op je gezondheid.

Waarom 10.000 stappen?

Er wordt aangenomen dat 10.000 stappen het optimale dagelijkse doel is.

Een startdoel voor het tellen van stappen nodig? 10.000 stappen. Met hoeveel stappen wil de buurman elke dag binnenkomen met zijn hond? 10.000 stappen. Hoe ver moeten we vanmiddag lopen? Tot we 10.000 stappen hebben bereikt.

10.000 stappen is het aantal dat velen van ons vaak als doel stellen, maar waar komt dit doel van 10.000 stappen vandaan?

De oorsprong gaat terug tot 1965 toen een Japans bedrijf een apparaat creëerde - de eerste draagbare stappenteller. Dit apparaat heette Manpo-Kei, wat zich in feite vertaalt naar de 10.000 stappenmeter.

De naam was enorm effectief als marketingtool, maar is ook blijven hangen bij de stappentellers en fitnesstrackers die volgden, vandaar het standaard 10.000 stappendoel. Kortom, er is weinig wetenschap om de 10.000 stappen regel te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van stappen tellen?

Het is bewezen dat voldoende stappen het risico op sterfte vermindert - voldoende is het sleutelwoord. Onderzoek toont aan dat nadat je ongeveer 7.500 stappen per dag hebt gehaald je op een plateau komt, dus het doen van extra stappen heeft geen invloed op het sterftecijfer.(1)

Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Massachusetts Amherst in september 2021, bleek dat “minstens 7.000 stappen per dag lopen het risico van mensen van middelbare leeftijd op vroegtijdig overlijden door alle oorzaken met 50% tot 70% verminderde, vergeleken met dat van andere mensen van middelbare leeftijd die minder dagelijkse stappen zetten”.(5)

Als je op zoek bent naar een stappenteldoel, streef dan naar minimaal 5.000 stappen. Alles onder dit aantal biedt geen substantiële cardiovasculaire voordelen.(2)

Maar betekent dit dat de gezondheidsvoordelen stoppen bij 7500 stappen of zijn er extra voordelen aan het lopen van meer stappen?

Terwijl studies voornamelijk kijken naar de vermindering van sterfte met stappentelling, betekent het nemen van meer stappen dat je meer op de been bent en dat daarom je cardiovasculaire systeem meer moet werken.

We weten dat regelmatige lichaamsbeweging helpt om de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte in het bloed te verbeteren en het lichaamsgewicht te verlagen, en door meer stappen per dag te nemen, draag je bij aan deze fysieke voordelen.(3)

Is stappen tellen de meest efficiënte manier om je gezondheid te verbeteren?

De gemiddelde hardloopsnelheid is sneller dan het wandeltempo, daarom zal je sneller je doel bereiken door te rennen dan door te lopen. Als tijd van essentieel belang is, zal het joggen van een route sneller zijn om je stappentellingsdoel te bereiken dan een wandeling te maken.

Dit wordt aangetoond door het feit dat wordt aanbevelen om de helft van de inspanningstijd uit te voeren als je deelneemt aan krachtige training in plaats van fysieke activiteit met matige intensiteit.(4)

Het is bekend dat joggen gedurende dezelfde tijd als wandelen meer cardiovasculaire voordelen oplevert, aangezien je hart en lichaam meer werk te verduren krijgen.

In tegenstelling tot zowel wandelen als hardlopen, gebruikt fietsen verschillende spieren, verwijdert het de gewichtdragende eigenschap van lichaamsbeweging en verandert de intensiteit. Natuurlijk, hardlopen en fietsen zijn beide sporten met hoge intensiteit, maar de twee zijn heel verschillend en passen om verschillende redenen bij verschillende mensen.

Als je je zorgen maakt over je stappendoel als een manier om actief te blijven en te bewegen, maar je bang bent voor een blessure (hey, het overkomt ons allemaal!), Waarom zou je dan niet wat huishoudelijke klusjes proberen?

Een uur licht tuinieren heeft dezelfde trainingsintensiteit als licht wandelen met een gemiddelde snelheid van 3 km / u en elimineert de gewichtdragende impact die van nature komt bij het lopen.

Hoe je het leuker kunt maken om stappen te zetten

Dag in dag uit stappen tellen, kan behoorlijk eentonig zijn. Als je je stappentelling wilt verhogen of gewoon op zoek bent naar manieren om het wat leuker te maken, waarom probeer je dan niet enkele van deze tips?

  • Ga met je hond wandelen en speel onderweg een spelletje.
  • Neem een ​​frisbee mee naar het park en speel met vrienden en familie
  • Parkeer iets verder weg van je wandelgebied waar je vaak gaat wandelen met vrienden, op 1,5 meter afstand natuurlijk.
  • Bel een vriend of familielid tijdens je wandeling.
  • Luister naar een nieuwe podcast of maak een nieuwe Spotify-afspeellijst om je wandeling leuker te maken.
  • Plan de hele dag door kleinere wandelingen. Wie zei dat je je stappendoel in één keer moet bereiken?

Bericht om mee naar huis te nemen

Een stappendoel is niet essentieel als je nog steeds de aanbevolen 30 minuten per dag fysieke activiteit doet, gedurende 5 keer per week, maar het is wel een manier om accountable te blijven voor het bewegen en het voldoen aan de aanbevolen activiteitsniveaus.

Je bewust zijn van je aantal dagelijkse stappen is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je actief en in beweging blijft, waardoor je minder tijd besteedt aan zitten en zo je algemene gezondheid verbetert.

Streef als basisdoel naar minimaal 5.000 stappen per dag.  Extra stappen zijn een bonus voor je cardiovasculaire systeem en mentale gezondheid. Bovendien zul je zeker genieten van de frisse lucht en de natuur.

Lees deze artikelen ook:

1. Lee, I.M., Shiroma, E.J., Kamada, M., Bassett, D.R., Matthews, C.E. and Buring, J.E. (2019) ‘Association of step volume and intensity with all-cause mortality in older women’, JAMA Internal Medicine, 179(8), pp. 1105-1112. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.0899 

2. Schmidt, M.D., Cleland, V.J., Shaw, K., Dwyer, T. and Venn, A.J. (2009) ‘Cardiometabolic risk in younger and older adults across an index of ambulatory activity’, American Journal of Preventative Medicine, 37(1), pp. 278-284. doi: 10.1016/j.amepre.2009.05.020. 

3. Myers, J. (2003) ‘Exercise and cardiovascular health’, Circulation, 107(1), pp. e2-5. doi: 10.1161/01.CIR.0000048890.59383.8D 

4. National Health Service (2019) Exercise. Available at: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/ (Accessed: 3rd June 2020) 

5. University of Massachusetts Amherst. “Steps per day matter in middle age, but not as many as you may think: ‘Moving a little more is meaningful’.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210908180549.htm (accessed September 14, 2021).

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein