Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Door voedingsdeskundigen goedgekeurde supplementen om je runs en fietstochten van energie te voorzien

Door voedingsdeskundigen goedgekeurde supplementen om je runs en fietstochten van energie te voorzien
Shannah Hatch
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

Wie had een paar maanden geleden gedacht dat zovelen van ons de hardloopschoenen zouden aantrekken en auto's zouden inruilen voor fietsen? Overal zien we mensen buiten hardlopen, fietsen of andere buitensporten uitvoeren. Wat het sluiten van de sportscholen wel niet kan doen.

Wij genieten er in ieder geval enorm van! We zijn er dan ook om jullie te helpen deze positieve 'buitensporten vibes' te laten behouden!

Of je je nu een beetje moe voelt na een lange dag thuiswerken en je energie nodig hebt om je cardiosessie in de avond door te komen, of je bent gewoon op zoek naar manieren om je energie tijdens elke sessie te vergroten, we hebben hier een lijst met top supplementen die onze fietstochten en hardloopsessies van energie zullen voorzien!

 

De basis

Koolhydraten zijn de eerste energiebron van duursporters, iets dat met name geldt voor hardlopen en fietsen. Zodra ons lichaam alle koolhydraten heeft gebruikt, gaan we over op het gebruik van vet als energie, een proces dat meestal plaatsvindt na langdurige activiteit.

Als je doet aan licht hardlopen en fietsen naast andere duursporten, is vet je beste vriend. Het merendeel van de energie die wordt gebruikt tijdens duursporten met gemiddelde intensiteit (o.a hardlopen en fietsen) is afkomstig van de afbraak van glycogeen dat in spieren is opgeslagen voor met name energie. De rest van onze energie wordt gewonnen uit glucose die het bloed en vetzuren doorgeeft. (1)

Onze belangrijkste energiebron komt van het voedsel dat we eten; daarom raden we aan om 3-4 uur voor je duursessie een maaltijd met veel koolhydraten en een lage glycemische index te eten.

Voeding met een lage glycemische index worden langzamer afgebroken dan voeding met een hoge glycemische index, wat betekent dat je lichaam langer een continue energiebron zal hebben.

Soms heb je echter wat meer energie nodig dan wat je alleen van je eten hebt gekregen, en het is fijn om te weten dat er voor iedereen supplementen beschikbaar zijn om die energiekloof te dichten.

Als enthousiaste sporters hebben we onze beste voedingssupplementen hier voor je op een rijtje gezet om zo elke cardio-sessie van voldoende energie te voorzien. Dit zijn onze go-to’s:

1. Glucose

Glucose is de eenvoudigste vorm van koolhydraten, ook wel suiker genoemd. Omdat het een eenvoudig molecuul is, betekent dit dat het zeer snel toegankelijk is voor ons lichaam en dus wordt gebruikt om onmiddellijke energie te leveren.

Als je een boost van energie nodig hebt om je door een zware rit te loodsen, is glucose een optie die voorop moet staan. Het is wetenschappelijk bewezen dat glucose de prestaties tijdens duurinspanningen verbetert.(2)

Dextrose is ook bekend als glucose, geproduceerd uit maïs met dezelfde biochemische structuur. Dit is de reden waarom dextrose dezelfde snelle energiehit geeft als glucose, en brandstof levert voor die lange fietstochten en runs.

Ons dextrosepoeder is gemakkelijk toe te voegen aan shakes en drankjes om je die energieboost te geven. Ervaar zelf hoe handig dit koolhydraat in poedervorm is.

 

2. Energiegels

Energiegels zijn precies dat - ze leveren energie. Geen verborgen clausules of voorwaarden, deze supplementen bieden een handige manier om energie te verbruiken tijdens het sporten.

Onze pre-workout gels zijn niet alleen voor een training met gewichten, ze zijn ook een geweldige aanvulling voor je cardio fiets- en hardlooptochten. Onze energiegels bevatten 200 mg cafeïne per portie en zijn ontworpen met het oog op snelheid. Ze zullen je uithoudingsvermogen verbeteren door snel voldoende energie te geven zodat je kunt blijven pushen.(3)

 

3. Elektrolyten

Onze laatste keuze voor supplementen voor runs en fietstochten is meer een verzameling voedingsstoffen - elektrolyten.

Nee, ze laten je hardloopschoenen niet oplichten met elektriciteit, in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden. Elektrolyten zijn essentieel voor het lichaam en zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen. Het is belangrijk om tijdens het sporten bij te tanken met elektrolyten, aangezien elektrolyten verloren gaan als we zweten - en we zweten veel als we al die heuvels oprijden!(4)

We willen graag drie van de belangrijkste elektrolyten van het lichaam kort bespreken: calcium, magnesium en kalium.

Calcium verbetert niet alleen de botsterkte, wat gunstig is voor zware trainingen, zoals hardlopen, dit mineraal is ook nodig voor het energiemetabolisme en zet macronutriënten om in energie om ons lichaam van brandstof te voorzien.

Net als calcium speelt magnesium een ​​rol bij het energiemetabolisme en de gezondheid van de botten, evenals bij het handhaven van de bloedglucosespiegels. Zoals eerder vermeld, is dit laatste een vorm van energie die uithoudingsactiviteiten stimuleert.

Kalium is onze derde keuze. Naast de elektrolytische functies is dit mineraal nodig voor een normale spierfunctie, en we weten daarbij allemaal hoe belangrijk het is dat onze spieren goed herstellen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Er zijn maar een paar dingen die erger zijn dan je vermoeid voelen tijdens het hardlopen, terwijl je nog zo lang moet.. Hoewel er talloze redenen voor kunnen zijn, zijn er ook tal van manieren om dit te verhelpen.

Het nemen van een pre-workout gel is bijvoorbeeld een manier om het risico te verminderen dat je energie te snel opraakt.

We hebben het geluk te kunnen kiezen uit zoveel verschillende supplementen. Laten we de lockdown dan ook gebruiken om een nieuw supplement te proberen om onze volgende hardloopsessie beter dan ooit te maken.

1. Volek, J.S. Phinney, S. and Noakes, T.D. (2014) ‘Rethinking fat as a fuel for endurance exercise, European Journal of Sport Science, 15(1), pp. 13-20. doi:10.1080/17461391.2014.959564 

2. Smith, J.E, Zachwieja, J.J., Péronnet, F., passe, D.H., Massicotte, D., Lavoie, C. and Pascoe, D.D. (2010) ‘Fuel selection and cycling endurance performance with ingestion of [ 13C]glucose: evidence for a carbohydrate dose response’, Journal of Applied Physiology, 108(6), pp. 1520-1529.  

3. O’Rourke, M.P., O’Brien, B.J., Knez, W.L. and paton, C.D. (2008) ‘Caffeine has a small effect on 5-km running performance of well-trained and recreational runners’, Journal of Science and Medicine in Sport, 11(2), pp. 231-233. doi: 10.1016/j.jsams.2006.12.118 

4. Duvillard, S.P., Braun, W.A., Markofski, M., Beneke, R. and Leita, R. (2004) ‘Fluids and hydration in prolonged endurance performance’, Nutrition, 20(1), pp.651-656. doi10.1016/j.nut.2004.04.011  

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein