Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Hoe hygiënisch is jouw sportschool?

Hoe hygiënisch is jouw sportschool?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Als je je zorgen maakt om ziek te worden, zal je misschien al hebben nagedacht over de plek waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt: de sportschool. Met veel andere mensen die elkaar aanraken, zweten en sputteren... is de vraag of je een griepje wel echt kan voorkomen? We hebben onderzocht hoe hygiënisch de sportschool echt is en wat je kunt doen om die vervelende griep buiten de deur te houden.

Maak je het schoon?

Volgens ons recente onderzoek onder meer dan 4.000 gymbezoekers, maakt ongeveer de helft van jullie geen apparatuur schoon - en we vermoeden dat de meesten van jullie ook niet met anti-bac schoon maken. Ja, dat klopt, alleen het gebruik van je zweterige handdoek zal de achtergelaten bacteriën of virussen niet op magische wijze laten verdwijnen. Als je sportschool dit niet aanbiedt, zorg dan dat je wat antibacteriële doekjes of spray krijgt. Dit is de beste manier om de apparatuur schoon te houden. Het is ook een goed idee om je apparaat even schoon te vegen voordat je begint.

Wat is het risico?

Allereerst gedijen micro-organismen het beste in warme, vochtige omgevingen - klinkt dat bekend? Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat er meer stafylokokbacteriën en met name MRSA (dat resistent is tegen antibiotica) werden gevonden op loopbanden dan op toilethandvatten.(1) Dat is behoorlijk schokkend.

Hoewel bacteriën duidelijk anders zijn dan een virus, kunnen ze ook worden verspreid wanneer mensen dezelfde oppervlakken en vervolgens hun gezicht aanraken, of door druppeltjes die worden geproduceerd bij hoesten of niezen.

Zweer de sportschool niet helemaal af

Het is niet alleen maar slecht nieuws - een ander onderzoek keek naar het verkoudheidsvirus in de sportschool. Hoewel het op ongeveer tweederde van de apparatuur werd gevonden, verdween het in enkele minuten in omgevingen met een luchtvochtigheid van 50% (vergelijkbaar met de sportschool), wat betekent dat je kansen om dit soort virussen op te vangen vrij klein zijn.(3)

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat ons lichaam de hele tijd vrij gelukkig leeft naast micro-organismen, meestal met weinig negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Het feit dat je ermee in aanraking komt, betekent niet dat je hoe dan ook ziek zult worden, maar het schoonhouden van de fitnessapparatuur zal hier zeker bij helpen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is vrij eenvoudig - als je je wat minder fit voelt, laat de sportschool dan een paar dagen voor wat het is en red je collega-sportschoolmaatjes. Hoewel je ziekte niet altijd en overal kunt vermijden is het schoonmaken van de apparatuur in de sportschool voor en na gebruik en het wassen van je handen een gemakkelijke manier om het risico op verspreiding van ziekten te verminderen.

1. Dalman, M., Bhatta, S., Nagajothi, N., Thapaliya, D., Olson, H., Naimi, H. M., & Smith, T. C. (2019). Characterizing the molecular epidemiology of Staphylococcus aureus across and within fitness facility typesBMC infectious diseases19(1), 1-10.

2. Sattar, S. A., Karim, Y. G., Springthorpe, V. S., & Johnson-Lussenburg, C. M. (1987). Survival of human rhinovirus type 14 dried onto nonporous inanimate surfaces: effect of relative humidity and suspending mediumCanadian journal of microbiology33(9), 802-806.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein