Training

Borstoefeningen voor thuis

Als je thuis traint heb je vaak niet zo’n ruime keuze aan verschillende borstoefeningen als in de sportschool. Heb je de beschikking over een homegym, dan heb je geluk en kun je je borst op verschillende manieren trainen. Ook als je niet de beschikking hebt over een homegym kun je jouw borstpieren thuis heel gemakkelijk trainen. Wij geven jou in dit artikel de beste tips voor een borstpier workout die je thuis kunt uitvoeren.

De borstspieren

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe en waar de verschillende borstspieren zich bevinden.

Chest Muscles Diagram Chest Muscles Anatomy – Anatomy Human Body

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simpel gezegd kun je de borstspieren onderverdelen in drie verschillende groepen:

1. De bovenste borstspier
2. De middelste borstspier
3. De onderste borstspier

Als je je borstspieren traint in de sportschool is het eenvoudig om deze drie verschillende spieren te trainen. Als je gebruik maakt van een schuin bankje, ook wel incline genoemd, train je de bovenste borstspieren. Maak je gebruik van een totaal vlakke bank dan train je de middelste borstspieren en bij een bankje waarbij je de rugligging lager hebt dan je voeten, ook wel decline genoemd, train je de onderste borstspieren.

Het lijkt heel lastig om deze verschillende borstspieren thuis te trainen, maar thuis heb je ook ontelbare mogelijkheden om je borstspieren te trainen!

1. De push up

De koning van alle oefeningen voor de borstspier is natuurlijk de push up. Met de push up zijn ontelbaar veel variaties mogelijk om een goede borsttraining voor thuis te volgen. Heb je moeite om de push up vanaf de grond te doen kun je altijd denken aan een push up handvat voor extra ondersteuning.

2. Incline push up

Deze oefening, pakt zoals gezegd je bovenste borstspieren aan. De oefening is net als een normale push up, alleen moet je er voor zorgen dat je bovenlichaam hoger is dan je onderlichaam. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kleine tafeltje dat je op zolder hebt staan of bijvoorbeeld één van de onderste traptreden. Probeer op te drukken met je handen op de traptrede en je voeten op de vloer. Houd je lichaam recht en probeer zo diep mogelijk te zakken.

3. Decline push up

Deze oefening pakt in tegenstelling tot de incline push up, juist de lagere borstspieren aan. Bij de decline push up doe je eigenlijk het tegenovergestelde van de incline push up. Zorg bij de decline push up dat je onderlichaam hoger is dan je bovenlichaam. Dit doe je bijvoorbeeld door je voeten op een bankje of traptrede te zetten en je onderlichaam vanaf de grond op te drukken..

Wel toegang tot een sportschool? Probeer deze superset borsttraining:

Superset-borsttraining | De beste 4 supersets om een grotere borst te bouwen

Training

Superset-borsttraining | De beste 4 supersets om een grotere borst te bouwen

2021-06-28 07:00:08van Chris Appleton

Variaties op de push up:

Train je al wat langer of houd je van uitdagende oefeningen dan zijn er ook variaties op de push up mogelijk:

Eén arm push up:

Als de normale push up te makkelijk voor je is kun je misschien de één arm push up doen. Houd hierbij één arm op je rug en probeer jezelf op te drukken met je andere arm.

Push up met plank:

Het trainen van je borstspieren combineren met het trainen van je buikspieren? Probeer dan eens om vanuit de push op over te gaan naar een side-plank. Als je jezelf omhoog drukt houd je bijvoorbeeld je linkerarm op de grond en draai je je rechterarm omhoog. Probeer een soepele beweging te maken en uit te komen op een side-plank.

Push up met buikspieren:

Bevalt het om je buikspieren tegelijk met je borst te trainen dan is het ook mogelijk om een zogenaamde ‘knee tapping push up’ te doen. Je start door een normale push up te doen en op het punt dat je jezelf volledig omhoog hebt gedrukt, breng je je linkerknie richting je borst en tik je deze aan met je rechterarm. Breng je linkerbeen en rechterarm weer terug, doe een push up en vervolgens hetzelfde maar dan met je andere been en arm.

Thuis borsttrainingen met & zonder apparatuur

Training

Thuis borsttrainingen met & zonder apparatuur

2020-12-30 14:00:43van Scott Whitney

Chest Squeeze

Zoals je kunt lezen is de push up de basis van een goede borsttraining die je thuis kunt uitvoeren. Toch is er een zere fijne oefening waarbij je geen push op hoeft te doen, maar waarmee je je hele borst traint.

De Engelse naam is de Chest Squeeze en deze kun je heel gemakkelijk thuis uitvoeren. Pak bijvoorbeeld een redelijk dik boek en druk deze vast met je handen. Houd je handen tegen je borst, richt het boek naar voren en strek je armen. Probeer het boek nog steeds plat te drukken en nadat je je armen hebt gestrekt haal je je armen weer terug. Probeer over het strekken van je armen ongeveer drie seconden te doen. Zeker weten dat je na een aantal herhalingen een heerlijke pomp in je borst krijgt!

chest squeeze

Voorbeeld borst workout voor thuis

  • 4×15 push up (indien je gevorderd bent probeer eens om de push up met één arm te doen)
  • 3×10 incline push up
  • 3×10 decline push up
  • 3×8 push up met plank
  • 3×8 chest squeeze
  • 1x max. herhalingen push ups

Bericht om mee naar huis te nemen

Ook thuis is het mogelijk om de borstspieren goed te trainen. Met de borstoefeningen in dit artikel kun je de borst uitdagen en spiergroei veroorzaken. Het is daarbij belangrijk dat je elke sessie progressive overload toepast. Dit kan door bijvoorbeeld meer herhalingen, meer sets of meer gewicht. Op die manier vergoot je de belasting voor de borstspieren waardoor ze worden geforceerd om te groeien.

Vond je dit artikel interessant?

BEKIJK DIT OOK:

Een brede rug creëren | De 5 beste oefeningen

Training

Een brede rug creëren | De 5 beste oefeningen

2021-11-24 14:00:17van Myprotein

Waarom je geen pijnstillers moet nemen voor spierpijn

Training

Waarom je geen pijnstillers moet nemen voor spierpijn

2022-07-19 17:00:28van Scott Whitney

12 Bovenlichaam Resistance Band Oefeningen

Training

12 Bovenlichaam Resistance Band Oefeningen

2021-11-15 20:00:00van Emily Wilcock


https://hardworkouts.wordpress.com/2013/09/02/att-bygga-brost/http://www.livestrong.com/slideshow/552225-the-29-hardest-ab-exercises/Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici