Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Waarom je geen pijnstillers moet nemen voor spierpijn

Waarom je geen pijnstillers moet nemen voor spierpijn
Scott Whitney
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Scott Whitney

Of je nu een frequente sportschoolbezoeker bent of gewoon af en toe gaat, de kans is groot dat je het ongemak hebt ervaren dat bekend staat als DOMS. Je hebt misschien gedacht aan het nemen van pijnstillers als een effectieve manier om de spierpijn na de training te verlichten.

Sommige mensen nemen zelfs pijnstillers direct na het sporten als preventieve maatregel, maar doet het meer kwaad dan goed? In dit artikel ontdek je of pijnstillers een effectieve en duurzame optie zijn om spierpijn te bestrijden.

Pijnstillers voor spierpijn

Wat zijn de risico's van het nemen van pijnstillers voor spierpijn?

Het nemen van pijnstillers zoals een paracetamol kan het ongemak van DOMS helpen verminderen, hoewel andere vrij verkrijgbare medicijnen hetzelfde effect kunnen bereiken. Het is volkomen veilig en effectief om een paracetamol te nemen om de symptomen van DOMS te beheersen - als sterkere pijnstillers nodig zijn, moet je echter mogelijk opnieuw beoordelen of de (spier)pijn alleen het gevolg is van DOMS, of dat het ook een blessure kan zijn.

Het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals ibuprofen kan ook helpen om de symptomen van DOMS te beheersen, hoewel dit niet wordt aanbevolen omdat ze de ontstekingsgenezingsreactie kunnen afzwakken die optreedt wanneer het lichaam spierweefsel herstelt dat door inspanning is beschadigd. Het verminderen van deze reactie zal uiteindelijk de omvang van de gemaakte trainingsprogressie verminderen.

Pijnstillers kunnen waarschuwingssignalen blokkeren

Vertraagde spierpijn (DOMS) komt voor bij bijna alle sporters na een inspannende training. Voor velen wordt het beschouwd als "goede pijn". Het laat zien dat je lichaam herstelt en groeit. De meeste mensen kunnen onderscheid maken tussen deze spierpijn en de pijn van een blessure.

Door het nemen van pijnmedicatie worden deze pijnreceptoren echter afgestompt. Dus hoewel het goed kan voelen om door een training heen te komen, kun je ook een blessure maskeren. Terwijl "goede pijn" een stap in de richting van je fitnessdoelen aangeeft, is regelmatige pijn een waarschuwing. Door dit te blokkeren met pijnstillers kunnen blessures verergeren, waardoor je een langere pauze moet nemen van de training.

Ze kunnen je (spier)winst verminderen

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van pijnstillers op spiergroei. Hoewel de onderzoeken geen sluitend antwoord opleveren, wordt gesuggereerd dat pijnstillers de eiwitsynthese kunnen verstoren.

Hoewel dit natuurlijk niet ideaal is, zal het waarschijnlijk niet resulteren in een significant nadeel dat je prestaties of spiergroei aanzienlijk zal beïnvloeden, vooral wanneer het voor een korte en tijdelijke periode wordt ingenomen.

Afhankelijkheid van pijnstillers

Onnodig pijnstillers slikken is nooit aan te raden. Als je last hebt van acute blessures zoals verstuikte banden of spierspanningen, kan je huisarts natuurlijk pijnstillers aanraden. Het regelmatig nemen van pijnstillers als onderdeel van je trainingsroutine kan de gezondheid echter ernstig schaden.

Het hart en de nieren lopen gevaar door overmatig gebruik van pijnstillers. Langdurig gebruik van pijnstillers kan ook spierspasmen veroorzaken. Als je na een sessie toch pijnstillers gaat gebruiken, probeer er dan geen gewoonte van te maken om nadelige effecten te voorkomen.

Alternatieve remedies

Hoewel pijnstillers na een inspannende sessie tijdelijke verlichting van pijn en ongemak kunnen bieden, zijn er andere methoden om hetzelfde resultaat te bereiken. Hier zullen we enkele van onze favoriete manieren schetsen om je herstel te stimuleren.

Sportmassages

Net als bij foamrollen kan dit helpen om de symptomen van DOMS tijdelijk te verlichten, waardoor spierpijn wordt verminderd. Bovendien zullen de warmte en de bloedstroom worden verhoogd, zodat ook een verhoogde bloedsomloop wordt bereikt.

IJsbaden

Het afkoelen van spieren na inspanning kan de ontstekingsreactie in de spier verminderen door vasoconstrictie te veroorzaken, waardoor het volume van de bloedstroom naar de spieren wordt beperkt. Uiteindelijk kan dit de effecten van DOMS afzwakken, wat betekent dat je minder snel pijn en stijfheid zult ervaren na de training.

Je eigen grenzen kennen

Maximal Recoverable Volume, of MRV, verwijst naar de maximale hoeveelheid training die je kunt uitvoeren, terwijl je nog steeds effectief kunt herstellen van een training. Als je bijvoorbeeld traint met een vriend die meer ervaring heeft dan jij, kun je in de verleiding komen om meer trainingsvolume in te voeren om hem bij te houden, maar dit zal waarschijnlijk resulteren in extra volume waarvan je niet goed kunt herstellen, wat resulteert in aanzienlijke DOMS.

Opwarmen

Het verhogen van de spiertemperatuur resulteert niet alleen in verbeterde prestaties van de werkende spieren, maar vermindert ook het risico op blessures, zoals spierspanningen. Een effectieve warming-up kan helpen om spieren en gewrichten te mobiliseren, waardoor de negatieve sensaties die gepaard gaan met DOMS, zoals pijn en stijfheid, tijdelijk worden verzacht.

Pijnstillers en spierpijn - Veelgestelde vragen

Kan ik paracetamol gebruiken voor spierpijn?

Ja, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Reserveer dit voor wanneer je een lichte blessure hebt die pijn veroorzaakt. DOMS verdwijnt vanzelf over een paar dagen wanneer slaap en voeding voldoende zijn om het herstel te ondersteunen.

Kan ik ibuprofen gebruiken voor spierpijn?

Dat kan, en dit zal ook de symptomen van spierpijn verminderen, maar ibuprofen is een ontstekingsremmer. Dit betekent dat de inflammatoire genezingsreactie op spierbeschadiging wordt afgestompt, waardoor trainingsaanpassingen zoals hypertrofie worden verminderd.

Wat is de beste oplossing voor spierpijn?

Slaap en voeding. Spierpijn is een teken van door inspanning veroorzaakte spierbeschadiging, wat normaal is. De beste manier om hiermee om te gaan en positieve trainingsaanpassingen te maken, is door voldoende slaap en voldoende eiwitten/calorieën te krijgen om het herstelproces te ondersteunen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ja, het is prima om pijnstillers te nemen om spierpijn te beheersen, maar dit moet met mate worden gedaan om ervoor te zorgen dat je de spiergroei waar je hard voor werkt niet verstoort. Ibuprofen moet over het algemeen worden vermeden, tenzij je een lichte blessure vermoedt. Over het algemeen moet je go-to voor het beheersen van spierpijn voeding (eiwit + calorieën) en slaap zijn.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Scott Whitney
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Scott Whitney
Scott ontwikkelde een passie voor sport en prestatie door te concurreren in lange afstand hardlopen en boulderen voordat hij naar de universiteit ging. Scott's academische prestaties omvatten een BSc-graad in sporttherapie en een MSc-graad in kracht en conditionering. Hij is ook lid van The Society of Sports Therapists en CIMSPA. Eerder werkte hij met amateur- en topsporters, variërend van universitaire sportteams tot elite rugby league-atleten en Team GB-roeiers. Hij werkt momenteel met verschillende sportscholen met de ontwikkeling en het verzorgen van trainingsprogramma's voor amateursporters en sportschoolbezoekers. Terwijl passieve behandelingen in zijn arsenaa blijven als sporttherapeut, gebruikt Scott zijn vaardigheden nu om fysieke activiteit te bevorderen voor het bestrijden van overgewicht, lage rugpijn en andere sportblessures, en tegelijkertijd het verstrekken van programma's voor atletische ontwikkeling. Als pas afgestudeerde streeft Scott ernaar om waar mogelijk ervaring op te doen, en onderweg kennis en advies te delen. Hij vindt het belangrijk om in praktijk te brengen wat je zegt,, dus in zijn vrije tijd beoefent Scott Olympisch Gewichtheffen en is hij graag buiten actief in alle weersomstandigheden, hoewel hij het nog steeds belangrijk vindt om voldoende tijd vrij te maken voor sociale activiteiten.
myprotein