Supplementen

Wat zijn supplementen? | Voorbeelden van supplementen

Er worden door grote internationale ‘food’ instanties, zoals de EFSA, richtlijnen vastgesteld voor het aantal calorieën, koolhydraten of mineralen dat een persoon op een dag nodig heeft. Macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) zijn nodig om als mens in leven te blijven. Je kunt namelijk niet zonder belangrijke omega vetzuren of essentiële aminozuren. Je kunt echter wel zonder creatine of groene thee extract. Dit zijn échte supplementen. Nu zal je denken: maar impact whey dan? Of omega 3 pillen? Zijn dat geen supplementen?

In dit artikel wordt besproken wat supplementen precies zijn en hoe een eventueel onderscheid gemaakt kan worden. Daarnaast worden enkele voorbeelden van supplementen gegeven, zodat je een idee hebt van wat supplementen precies zijn.

Wat zijn supplementen?

Wat zijn supplementen?

Een supplement is een toevoeging op de normale voeding, je reguliere dieet. Het is erg lastig om een scherpe lijn te trekken tussen de verschillende soorten producten en supplementen in de supplementenindustrie. Als je naar de letterlijke vertalingen van supplementen kijkt krijg je vertalingen als voedertoevoeging en aanvulling. We hebben gezien dat je als mens macro- en micronutriënten nodig hebt om in leven te blijven. Alles wat daar dus een toevoeging op is kan als een supplement worden gezien.

Samenvatting: hoewel het lastig is om een strak onderscheid in supplementen te maken, is een supplement in de basis een toevoeging. Het is een supplement op je reguliere dieet.

Stoffen en nutriënten uit voedingsmiddelen

Bij veel supplementen wordt een stof of nutriënt uit voeding gehaald en als supplement gepresenteerd. Dat betekent dus dat we dit supplement ook uit ons eten kunnen halen. Dit is echter vaak een hele gecompliceerde opgave. Een persoon die ervoor kiest om geen dierlijke producten te eten kan bijvoorbeeld geen vitamine B12 binnenkrijgen. Vitamine B12 wordt dan doormiddel van een supplement een toevoeging aan het normale voedingspatroon. Zo zijn er vele andere supplementen op de markt te vinden die hetzelfde proces doorlopen.

Dit kan erg handig zijn voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen niet mogen of niet eten. Zoals vitamine B12 dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Door het als supplement te nemen kunnen ook veganisten vitamine B12 binnenkrijgen. Daarnaast is een supplement erg waardevol als het onpraktisch is om alles uit voeding te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eiwitten, maar ook aan een stofje als creatine. Pas bij hogere doseringen zie je daar de volledige voordelen van. (1)

Samenvatting: supplementen worden veelal gecreëerd door bepaalde stoffen en nutriënten uit voeding te halen en deze te presenteren als los supplement. 

Voorbeelden van supplementen

Creatine is een erg goed voorbeeld van een supplement. Dit stofje komt vooral voor in vlees en vis. Je zult echter enorme hoeveelheden vlees en vis moeten eten om alle voordelen van creatine te kunnen genieten. Om die reden wordt creatine als supplement genomen in hoeveelheden waarbij wél alle voordelen kunnen worden genoten. Andere voorbeelden van supplementen die ook uit voeding gehaald kunnen worden zijn omega vetzuren, cafeïne, groene thee extract of aminozuren.

Deze stoffen worden alle uit voeding genomen en als een los product op de markt gebracht. Dit heeft vaak als reden dat mensen moeite hebben om de stoffen uit hun voeding te halen. Het is echter ook vaak zo, zoals bij creatine, dat pas bij de inname van grotere hoeveelheden van bepaalde stoffen alle voordelen van de stof genoten kunnen worden. In dit artikel lees je meer over Creatine.

Voorbeelden van supplementen zijn:

 • Creatine
 • Groene thee extract
 • Wei-eiwitten
 • Cafeïne
 • Multivitaminen
 • Glucosamine sulfaat
 • Omega 3/6 pillen
 • Zink capsules
 • Magnesium capsules
 • Individuele vitaminen, zoals B12 of D3
 • Levertaan softgels
 • Maca capsules
 • Collageen capsules
Creatine | Creatine dosering & voordelen

Supplementen

Creatine | Creatine dosering & voordelen

2021-05-27 17:00:41van Liam Agnew

Conclusie

Het is lastig om een scherpe lijn te trekken tussen de vele supplementen op de markt. Als mens hebben we macro- en micronutriënten nodig om in leven te blijven. Veel stoffen die we uit onze voeding kunnen halen worden als supplement genomen. Dit zijn vitaminen, maar ook stoffen als creatine en omega thee extract. Grotere hoeveelheden van deze stoffen in ons dieet kunnen bepaalde voordelen met zich meebrengen. Ook kunnen er supplementen zijn om bepaalde tekorten in onze voeding aan te vullen, zoals bij veganisten met vitamine B12 het geval is.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Eiwitshakes | Wat doen ze en wanneer neem je ze? | Whey & Caseïne

Supplementen

Eiwitshakes | Wat doen ze en wanneer neem je ze? | Whey & Caseïne

2022-01-26 11:00:20van Alice Pearson

Glucosamine Sulfaat | Wat is het? | De werking & Voordelen

Supplementen

Glucosamine Sulfaat | Wat is het? | De werking & Voordelen

2022-01-25 11:00:00van Jennifer Blow

4 essentiële supplementen voor elke bodybuilder

Supplementen

4 essentiële supplementen voor elke bodybuilder

2022-01-24 13:00:31van Jennifer Blow


 1. Jacobs, I., Bleue, S., & Goodman, J. (1997). Creatine ingestion increases anaerobic capacity and maximum accumulated oxygen deficit. Canadian Journal of Applied Physiology22(3), 231-243


Alice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici